Diákigazolvány

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

A diákigazolvány a magyar oktatási rendszerben tanuló diákok azonosítására szolgáló irat. Sajátossága, hogy használatával a diákok számos kedvezményt vehetnek igénybe vele. (pl: utazási kedvezmény, belépőjegyek vásárlására jogosító kedvezmény, kultúrális kedvezmények, kereskedelmi kedvezmények, stb.)

Ma Magyarországon 1997/98 óta a diákigazolvány egy bankkártya méretű (85,6 – 54 mm ) műanyag kártya.

30_01_~1Az igazolványon fel van tüntetve a tanuló neve, fényképe, aláírása, állampolgársága, születési helye és ideje, lakcíme; valamint a tanulói jogviszonyt igazoló intézmény neve, címe, székhelye. Szerepel rajta a kiállítás dátuma, és az érvényesítő matricák is; ezzel hiteles, érvényes irattá válik. Az adatokat lézergravírozással viszik fel a kártyára. Az igazolvány egy 10 karakteres sorszámmal van ellátva, szerepel rajta egy piktogram, amely meghatározza a tanítási rend típusát (nappali, esti, levelező, távoktatás). A felsőoktatásban használatos diákigazolványok érdekessége, hogy egy chip is található rajtuk; ennek köszönhetően a magyar felsőoktatási diákigazolvány lett a világon az első országosan használt hivatalos, “B” kategóriás biztonsági okmánynak minősülő mikroprocesszoros kártya.

A diákigazolvány 1998 előtt a Pátria Nyomda által kiállított kisalakú papírfüzet volt; amelynek külső oldalára volt ragasztva a diák fényképe, és itt szerepeltek a személyes adatok és az iskola adatai is. A belső oldalak az utazási kedvezmények igénybevételének igazolására és a tanulói jogviszony iskolai pecséttel és aláírással történő igazolására szolgáltak. Azonban ez a forma 1997-re elavult lett, könnyen hamisították, és a papírforma miatt hamar elhasználódott; így 1997/98-ban a füzetszerű diákigazolványt leváltotta a plasztik kártya.

Diákigazolvány igénylés

A közoktatásban tanuló diákok diákigazolványának elektronikus igénylési folyamata az okmányirodában kezdődik, hiszen ha a tanuló nem rendelkezik NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) azonosítóval, akkor ezt itt lehet igényleni egy fénykép és egy aláírás rögzítésével díjmentesen. Az azonosító megszerzése után be kell jelenteni az igénylési szándékot az intézmény felé; az igényléshez szükséges az NEK azonosító megléte, a lakcímkártya, illetve be kell fizetni a diákigazolvány díját is (1400 Ft) . Ekkor az intézmény ügyintézője nyugtát ad a befizetésről, rögzíti az igénylést, a Központi Feldolgozó Rendszer ellenőrzi a beérkező igényléseket, amennyiben az igénylés helyesen lett benyújtva, az Oktatási Hivatal leadja a gyártó felé az igényléseket, a gyártó legyártya a diákigazolványt; és kipostázza a tanuló lakcímére.  Amíg a diákigazolvány a lakcímre meg nem érkezik; lehetőség van ideiglenes diákigazolvány igénylésére is; az intézmény ügyintézője ingyenesen igazolást bocsájt ki a tanuló részére; amellyel igazolhatja a tanulói jogviszonyt.

A diákigazolvány igénylésének folyamatábrája:

http://www.diakigazolvany.hu/pub_bin/dload/elektronikus_igenyles_kozokt/Kozoktatasi_igenylesi_folyamat_EDIG_20120628.pdf

 

A diákigazolvány érvényesítéséhez matrica szükséges. Ezt a matricát az oktatási intézményben lehet kérni az intézményi ügyintézőtől. A diákigazolvány akkor érvényesíthető az új tanévre/félévre, ha a tanuló továbbra is aktív jogviszonyban áll az intézménnyel (azaz tanulmányait nem halasztja); illetve, ha a diákigazolvány sértetlen, és a személyes adatok változatlanok.

 

Nemzetközi diákigazolvány

p013_1_01 A nemzetközi diákigazolványt; azaz ISIC (International Student Identity Card) minden 12. életévét betöltő, nappali tagozatos diák számára kiváltható. ( a diák tanulhat általános-, közép-; főiskolán, vagy egyetemen is.) Előnye, hogy külföldön is kedvezményekre jogosít, legyen szó utazásról, belépőkről, vagy akár éttermi szolgáltatásokról. Az ISIC kártyával ma már 124 ország, több, mint 41.000 elfogadóhelyén használható; és a világ minden táján feljogosít ifjúsági kedvezményekre.

Kiváltásához iskolai igazolás és egy igazolványkép szükséges; kiváltása Magyarország számos városában lehetséges: http://www.isic.hu/

 

További információk a témában:

http://www.diakigazolvany.hu/

http://www.diakigazolvany.hu/erdeklodom/kedvezmenykartya/biztonsagi_elemek/diakigazolvany

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=142956.242650

http://www.diakigazolvany.hu/erdeklodom/kedvezmenykartya/kedvezmenyek/uti_kedvezmenyek

http://www.diakigazolvany.hu/erdeklodom/kedvezmenykartya/kedvezmenyek/kult_kedvezmenyek

http://www.diakigazolvany.hu/erdeklodom/kedvezmenykartya/kedvezmenyek/ker_kedvezmenyek

https://e-dig.kir.hu/

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/diakigazolvany.html

http://www.isic.hu/

http://www.diakkapu.hu/hasznos/tamogatasi-rendszer-kedvezmenyek/103-tamogatasi-rendszer-kedvezmenyek/855-mire-jo-a-diakigazolvany

http://diakkedvezmeny.hu/

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-diakigazolvanyok

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

6 comments

  1. Pedig a nemzetközi diákigazolvány is feljogosít az ifjúsági kedvezmények igénybevételére a vonaton, a buszon, a repülőn; stb.. Persze nyilván akadnak olyan helyzetek, amikor nem szívesen fogadják el; de a kivétel erősíti a szabályt…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.