Fánk

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

A fánk hallatán legtöbbünknek az omlós, cukrozott-lekváros farsangi sütemény jut eszünkbe, esetleg a ropogós csöröge. Pedig ezerféleképp elkészíthetjük, lehet kerek, hosszúkás, gurulós, fonott, csavart, lyukas, töltött, töltetlen, kicsi, nagy, édes vagy sós… Egy valami viszont közös bennük: nagyon finomak!

 

Tartalomjegyzék:

 

Hagyományos fánkok

Különleges fánkok

Más nemzetek fánkjai

Fánkok egészségesebben

Egyéb hasznos linkek

 

 

Ez a sütemény leginkább farsangkor kerül az asztalra, a hagyomány szerint ugyanis ilyenkor zsíros, nehéz ételeket kell fogyasztani, hogy a háziállatok jó kövérre duzzadjanak, a növények pedig bőséges termést adjanak. Tény és való, ezek az édességek nem szenvednek kalóriák hiányában, a kelt tészta és az olajban való sütés már eleve kimeríti a hizlaló étel fogalmát, nem beszélve az erre esetleg pluszban jövő nyalánkságokról: a cukorról, lekvárról, töltelékekről, mázakról, csoki reszelékről, öntetekről…

Azonban ez nem törheti le népszerűségét. Országszerte rendeznek fánkfesztiválokat, sütő versenyeket, egyre több pékségben és élelmiszer üzletben kaphatunk ezekből a finomságokból, sőt, speciális bolt is nyílt The Donut Library és Fánki Donuts néven Budapesten.

Bár Magyarországon a fánk elnevezés elterjedt, de a palócok pampuskának nevezik, huppancsként emlegetik Baranyában, míg Borsodban a krepli kifejezés sem idegen.

 

Hagyományos fánkok

 

szalagos fánk

szalagos fánk

A szalagos fánkot nevezik farsangi- vagy hagyományos fánknak is. Kerek, egy kisebb mélyedéssel a tetején, melybe általában lekvár kerül. A „szalagos” elnevezést az oldalán körbefutó fehér csíkról kapta, melyet nem mindig sikerül produkálni, pedig csak annyi a trükkje, hogy lefedve sütjük őket, majd megfordításuk után már nem tesszük vissza a fedőt.

Tésztájához nem szükséges az egész konyhát hozzáadni, liszt, tojás, vaj, élesztő, tej, cukor és csipet só képezi alapját, no és persze olaj, amivel aztán nem szabad spórolnunk (a pontos recept az altéma végén található linkre kattintva olvasható). A tészta összegyúrása után a kelesztés egy óra, a szaggatás befejeztével további fél óra, és csak azután következik a kisütés, úgyhogy ne farkaséhesen álljunk neki elkészíteni nassolnivalónak. A kész édességeket meghintjük porcukorral, tálaláskor lekvár kerül rá, de ízletesebbé tehetjük különböző mázakkal, csoki öntettel, vaníliasodóval… Kísérletezzünk, mivel a legfinomabb!

 

Készíthetünk mennyei töltött változatot is. Csakúgy, mint a sütemény tetejére, közepébe is bármi mehet, például lekvár, puding, túró, alma, nutella… Hagyományos fánkunk ekkor már inkább a bécsire hasonlít, ugyanis tetejébe nem nyomunk kis lyukat.

 

Ha nincs annyi időnk vagy kedvünk bajlódni vele, akkor elővehetünk 5 és 10 perces recepteket is, ami a gyakorlatban természetesen nem ennyi, de így is jócskán lecsökkenthetjük az elkészítési időt, bár az eredmény azért nem ugyanaz.

Sőt, kapható fánkpor, mely a folyékony hozzávalókon kívül mindent tartalmaz, ami a sütemény elkészítéséhez szükséges.

Akadnak sós változatok is, melyek burgonyával készülnek, ezért burgonyafánknak is nevezik őket. Önmagukban leginkább pörköltek mellé ideálisak, de elkészíthetjük őket töltve is, belsejükbe kerülhet például sajt, virsli, sonka, szalonna. Remek reggeli, de a nap bármely szakában jól esik az éhes gyomornak.

 

csörögefánk

csörögefánk

Nagyon kedvelt a csörögefánk, más néven forgácsfánk. Liszt, porcukor, vaj, tejföl, tojássárgája, csipet só, valamint a sütéshez étolaj kell hozzá, melyek szinte minden háztartásban fellelhetőek. Akinek a szalagos elkészítése nagy falatnak tűnik, próbálkozzon ezzel. Nem igényel gyakorlatot és gyorsan készen is vagyunk vele, ugyanis nagytestvérével szemben nagy előnye, hogy nem kell keleszteni. Dagasztás után 10-15 percre kerül a hűtőbe, majd miután formáztuk, már ki is süthetjük. A formázás sem nagy ördöngösség, a kinyújtott tésztából rádlival négyzeteket vágunk ki, melyek közepét bemetsszük, és a négyzet egyik sarkát óvatosan áthúzzuk ezen. Bő olajban aranybarnára sütjük, majd kiemelve rögtön porcukorba forgatjuk. Legjobban a lekvár illik hozzá, abból is leginkább nagymama barackíze.

 

Hagyományos fánkok – linkek:

A tökéletes szalagos fánk

Töltött fánk egyszerűen

5 perces fánk recept

10 perces fánk recept

Krumplifánk recept

Sonkával töltött fánk

Csörögefánk recept

 

Különleges fánkok

 

császárfánk

császárfánk

A császárfánknak inkább csak neve miatt van köze ehhez a nassolnivalóhoz, egy omlós, diós-lekváros sütemény csokimázzal. A tésztába liszt, margarin, sütőpor, porcukor, darált dió, rum szükséges, ezt kell körformával kiszaggatni és megsütni, majd kettesével összeragasztani lekvárral. Olvasztott csokoládét öntünk rá, amit fehér csokival, drazséval, reszelékkel még tovább díszíthetünk.

 

Az egérke fánk leginkább a kisebb gyerekek szívét dobogtathatja meg pici, aranyos formája miatt, mely inkább csak nagy jó indulattal hasonlít ténylegesen egérre. Szintén nem igényel kelesztést, így gyorsan megvan, és nincs szükség hozzá nagy konyhai gyakorlatra, de különösebb hozzávalókra sem. Lisztet, sütőport, kristálycukrot, joghurtot, tojást és egy csipet sót kell összedolgoznunk, majd a tésztát evőkanállal a forró olajba szaggatni és kisütni. Ezután általában fahéjas cukorba szokás megforgatni, de a fűszernövényt kakaóval is helyettesíthetjük, úgy is finom.

 

A fonott vagy sodort fánk hasonlít a csörögéhez, hozzávalóik is szinte megegyeznek. A kigyúrt, kelt tésztából rudakat sodrunk, majd kettőt vagy hármat megfogva óvatosan összesodorjuk vagy fonatot készítünk, és bő olajban kisütjük. A csörögéhez hasonlóan porcukorba forgatjuk, majd lekvárral tálaljuk.

 

ekler fánk

ekler fánk

A francia eredetű ekler fánk és a képviselőfánk mondhatni testvéri viszonyban vannak. Kinézetük hasonló, mindkét sütemény légies, könnyed tésztája között ínycsiklandozó töltelék található (általában tejszínhab vagy cukrászkrém). Éppen ezért nem tipikus fánkok – nem olajban sütik ki őket, égetett tésztából készülnek. A tészta hozzávalói általában megegyeznek: liszt, tojás, vaj, víz, cukor, csipet só. Az ekler tetejére gyakran kerül csokoládémáz, míg a képviselőfánk nagyon népszerű vaníliás töltelékkel.

 

A gurulós fánkot messzebbről szemlélve akár a szilvás gombóccal is összekeverhetnénk. Liszt, cukor, tojássárgája, tej, élesztő, víz és olvasztott vaj szükséges tésztájába. A dagasztott tésztát 10 percig kell pihentetni, majd 4 centiméteresre nyújtva kiszaggatni és olajban kisütni. Porcukorban szokás megforgatni, de használhatunk akár fahéjas, kókuszos cukrot is.

 

Szemet gyönyörködtető a rózsafánk. Ránézve azt hinnénk, hogy sok pepecselést igényel, pedig ez nem így van. Hozzávalói megegyeznek a csörögéével, de ezt a süteményt egy kis fahéj még ízletesebbé teszi. A dagasztott tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és három különböző méretű kör alakú kiszúróval szaggatjuk ki. Minden kört körülbelül egy centinként bevágunk ollóval, majd a 3 különböző méretet egymásra tesszük úgy, hogy a legnagyobb átmérőjű legyen alul, és a bevágások ne takarják egymást. Ezután az ujjunkkal erősen benyomjuk a közepét, így kapunk virágformát. Mehet a forró olajba úgy, hogy a legkisebb korong érjen először bele, majd ha szétnyílt, megfordítjuk. Az olajból kivéve porcukorral szórjuk be, tálaláskor lekvárral díszítjük.

 

A tarajos fánk egy töltött sütemény, általában lekvárt tesznek a belsejébe. Liszt, tojás, cukor, élesztő, tej, a lekvár és egy csipet só kell hozzá, no meg az olaj. A dagasztott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ezután 2 cm-esre kell nyújtanunk, és körülbelül 10×10 cm-es négyzeteket kell kivágni belőle. Ezek középvonalától lentebb kell rákenni a tölteléket egy evőkanállal, és erre ráhajtani a tészta felső részét, az alsó részt pedig centinként vagdaljuk be. Ettől lesz tarajos. Már csak a kisütés és a fahéjas cukrozás van hátra.

 

Különleges fánkok – linkek:

Császárfánk recept

Egérke fánk recept

Ekler fánk recept

Képviselőfánk recept

Fonott és sodort fánk recept

Gurulós fánk recept

Rózsafánk recept

Tarajos fánk recept

 

Más nemzetek fánkjai

 

amerikai fánkok

amerikai fánkok

Az amerikai fánk mindenkinek ismerős lehet, aki valaha látott már legalább egy amerikai filmet. Náluk ugyanis ez a sütemény elengedhetetlen a mindennapokban, mintha a kávé mellé automatikusan járna. Belül lyukas, és szinte mindig van rajta valamilyen színes máz, abban pedig cukrok, reszelékek, így a látvánnyal már a szemünk is jól lakik, nagyon csalogató. Talán ez az egyik nagy titka.

Ha mi is szeretnénk elkészíteni, könnyedén megtehetjük. Alapanyagaiban nem feltétlenül különbözik a hagyományos fánktól. Kicsit vékonyabbra nyújtsuk a tésztát, és nagyobb köröket szaggassunk, majd egy kisebb kör alakú formával szúrjuk ki annak közepét is, és így süssük ki bő olajban.

Léteznek olyan receptek is, melyekkel az amerikai változatot sütőben lehet elkészíteni, ehhez viszont speciális sütőforma szükségeltetik.

A legizgalmasabb rész a díszítés. Készíthetünk olvasztott csokoládéból mázat, de elkészíthetjük tojásfehérje és cukor keverékéből is, amihez különböző színű ételfestékeket adhatunk. Amíg meg nem szilárdul, mehet bele bármi, amiről úgy gondoljuk, hogy illik az ízvilágához.

 

bécsi fánkok

bécsi fánkok

A bécsi fánk kinézetre nagyon hasonlít a szalagoshoz, de tetején nincs bemélyedés. Gyakori a sima változat, de sokszor valamilyen tölteléket is tesznek bele. Ez általában lekvár, de rakhatunk bele bármit, amit beleillőnek és kívánatosnak érzünk.

Ha töltjük, akkor a tésztából köröket szaggatunk ki, az egyikre egy evőkanál tölteléket pakolunk, egy másik körrel pedig beborítjuk és lenyomkodjuk a széleket, és így kelesztjük tovább. Forró olajba tesszük, és miután megsült, porcukorral borítjuk.

Ezen a süteményen is gyakori a máz, általában csokoládé vagy vanília, esetleg a kettő vegyesen.

 

A hagyományos cseh fánk, más néven talkedli tésztája nagyon lágy, éppen ezért kanállal kell a külön erre a célra használatos sütőformákba szaggatni (de akár tükörtojássütő is megteszi). Alapanyagaiban nem sokban különbözik más fánkokétól, külsejét azonban legtöbbször darált mák, porcukor és őrölt fahéj keverékében hempergetik meg.

Talkedlire is létezik olyan recept, mely azt írja, hogy olajban süssük ki, így szinte egy az egyben olyan, mint az egérke, a különbség a könnyedebb tészta.

 

A finn fánk, a funnel komplett fogásnak nevezhető. Liszt, tojás, cukor, tej, sütőpor és csipet só szükségeltetik hozzá. Ezt a keveréket egy krémnyomó zsákba kell kanalaznunk, majd az olaj felett körözve adagoljuk akkor, amikor az elérte a megfelelő hőfokot. Egy madárfészek-szerű látvány fog az olajban sülni, nagyon kevés idő kell neki ahhoz, hogy elérje az aranybarna színt. Az olajból kivéve porcukorba forgatjuk. Tehetünk rá tejszínt, lekvárt, nutellát, gyümölcsöket.

 

A görög fánk, hivatalos nevén loukoumades receptje sem sokban tér el a hagyományostól, de ennek tésztájából golyócskákat formálunk, és azt sütjük ki az olajban. Ahogy kiemeljük a forró olajból, méz és meleg víz keverékében áztatjuk néhány percig, hogy jól megszívja magát, ezután jöhet a fahéjas cukorba hempergetés.

 

oliebollen - holland fánk

oliebollen – holland fánk

Az oliebollen, érthetőbben holland fánk igazán különleges, a tészta almával és aszalt gyümölcsökkel van megbolondítva, és gombócokat formálunk belőle. A kisütött süteményt fahéjas cukorba forgatjuk.

 

A lengyel fánk, a paczki alapanyagai közé tartozik a liszt, vaj, cukor, tojássárgája, élesztő, rum, tejszín, csipet só. Lekvárral szokás tölteni majd labdákat alakítani belőle és cukorban meghempergetni, de cukormázzal is nyakon önthetjük.

 

A lokma, azaz a török fánk tésztája szintén nem sokban különbözik a hagyományosétól, különlegessége a szirup (cukor, víz, citrom), melybe a golyó formájú kész süteményeket mártjuk. Tetszés szerinti ideig hagyjuk benne, aki nem annyira szereti a gejl ételeket, 1-2 perc után vegye ki belőle.

 

Más nemzetek fánkjai – linkek:

Amerikai fánk recept

Amerikai fánk sütőben sütve

Bécsi fánk recept

Cseh fánk (talkedli) recept

Cseh fánk (talkedli) sütőben sütve

Finn fánk (funnel) recept

Görög fánk (loukoumades) recept

Holland fánk (oliebollen) recept

Lengyel fánk (paczki) recept

Török fánk (lokma) recept

 

Fánkok egészségesebben

 

fánk egészségesebb kiadásban

fánk egészségesebb kiadásban

Egészségünk és alakunk érdekében már azzal sokat tehetünk, ha a nassolnivalót nem olajban sütjük ki, hanem bekapcsoljuk a jó öreg sütőt.

Léteznek más alternatívák is, például a tönkölyből készült sütemény, melyben a finomlisztet helyettesítjük tönkölyliszttel, a tej lehet zabtej, de a vajat és az olajat is biora cserélhetjük.

A hagyományos lisztet leválthatjuk zabliszttel is, és a finomított cukor helyett a nyírfacukor is megteszi.

Teljes kiőrlésű változat is létezik, mely igazán különleges hozzávalókkal van megspékelve.

Készíthetjük kölesből is, laktózmentes és vegán változatban akár.

 

Fánkok egészségesebben – linkek:

Fánk sütőben sütve

Tönkölyfánk recept

Fánk zabliszttel

Fánk teljes kiőrlésű lisztből

Kölesfánk recept

 

Egyéb hasznos linkek

 

mindmegette.hu

sütigyár.hu

recept.hu

nosalty.hu

fincsi.hu

 

5 kérdés, 5 válasz

 

K: Hogyan készülnek általában?

V: Kelt tésztából, bő olajban sütve.

 

K: Milyen kifejezésekkel találkozhatunk még Magyarországon, melyek a fánkot takarják?

V: A palócok pampuskának nevezik, huppancsként emlegetik Baranyában, míg Borsodban a krepli kifejezés sem idegen.

 

K: Melyek a legnépszerűbbek?

V: A szalagos és a csöröge.

 

K: Miért farsang idején esszük leginkább?

V: A hagyomány szerint ilyenkor zsíros, nehéz ételeket kell fogyasztani, hogy a háziállatok jó kövérre duzzadjanak, a növények pedig bőséges termést adjanak.

 

K: Hogyan készíthetjük el a szalagos fánkot?

V: Általában édesre készítik, és cukorral szórják meg, valamint lekvárt tesznek a tetejére, de készülhet töltött és sós változatban is.

 

 

 

Forrás:

mindmegette.hu

apróséf.hu

ágnesszakácskönyve.blogspot.hu

gasztroangyal.hu

gasztroblogok.hu

nosalty.hu

jólkifőztem.hu

egyszerűgyorsreceptek.com

mesterszakács.eu

limarapéksége.hu

amiakonyhámbólkikerül-hu.webnote.hu

antavali.com

hvg.hu

 

Kép forrás:

wall.alphacoders.com

thehungariangirl.com

minnesotahungarians.com

association-hongroise-de-provence.blogspot.hu

tuslianinglish.blogspot.hu

cartoonbarry.com

austriakat.wordpress.com

hollandamericaclub.com

foodiefiasco.com

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

 

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Horgolás

Ws$

Praha

Techno

Kosár

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

3 comments

    • 🙂 És melyik fánkot készítetted el? Én az amerikait szeretném majd valamikor megcsinálni, bár tartok tőle, hogy mázzal és cukrokkal együtt a végeredmény már ehetetlenül tömény lesz, de anélkül meg nem az igazi, ugye…;)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.