Laskagomba

Laskagomba

A természet ajándékai a gombák. Kidőlt, korhadó fákat érdemes alaposan megnézegetni és meg is jegyezni a helyet, mert itt találhatunk Erestönkű Laskagombát. A hideg idő beálltával általában ugyan ezen a korhadó rönkön lehet megtalálni a Késői Laskagombát is.

Tartalomjegyzék:
Ismertető jegyek
Termesztés
Ételek

Ismertető jegyek

A természetben megtalálható laskagombák szedése remek test mozgást és szép kirándulás is egyben.

  • Erestönkű Laskagomba aszimmetrikus tölcsér legyező alakú, 5-12 cm széles, felszíne enyhén barázdált. Fiatal gomba bézsszínű és ahogy telik az idő egyre barnább lesz. Tönkje 5-8 cm hosszú jellegzetesen barázdált.  A farönkökön szinte egymáshoz nőve jelennek meg a legyezők. Húsa fehér, kissé liszt szagú. Spórája halványlila színű. Többnyire lombos fák tölgy, bükk, szilen, juhar tönkön vagy törzsön tavasztól késő őszig gyűjthetjük. Elkészítésekor a fáról óvatosan vegyük le, majd ecsettel tisztítsuk le a kalapokat és vágjuk le a gombák tönkjének alsó részét. Bármilyen gombaételhez használhatjuk, de levegőn szárítva tartósíthatjuk is.
  • Késői Laskagomba kalapja 6-12 cm széles. Többnyire palaszürke, de barnás vagy kékeslila árnyalatban is találhatunk a természetben. Tönkje rövid, lemezei lefutóak fehérek, később krémszínűvé válnak. Húsa fehér, illatos. Spórapora fehér. Elhalt, tuskókon csoportosan terem, hideg időben ősztől kora tavaszig. Elkészítésekor óvatosan válaszuk le a fáról, majd töröljük le nedves ruhával. Bármilyen ételhez felhasználhatjuk és bármilyen módon tartósíthatjuk / levegőn csak a kalapjait száríthatjuk/
Laskagomba forrás:panorama.com

Laskagomba

Link:

Miért egészséges a gomba?

Összetéveszthető gombapárok!

Miért hasznosak a gombák?

Termesztés

A természetben megtalálható mennyiségnél nagyobb mennyiséget termesztéssel érhetünk el. Kevés befektetéssel  elkezdhetjük a termesztést és igen rövid időn belül megtérül befektetésünk. A megfelelő hőmérséklet, páratartalom  és levegőztetés mellett jó termés átlagot érhetünk el. A termesztéshez szükséges zsákokat, táptalajt és oltóanyagot meg lehet vásárolni és már kezdhetjük is a termesztést. Még az is előfordulhat, hogy egy nap többször kell szüretelnünk. Világszerte egyre többen és többen fogyasztják. Magyarországról a termelők nagy mennyiséget visznek a külföldi piacokra, főleg üzletláncok és nagy bevásárló központoknak megrendelésre.

Késői laskagomba termesztése

Késői laskagomba termesztése

Link:

Pilze-Nagy Kft termesztés és kereskedelem.

Gombatermesztés és segítségnyújtás.

Mit kell tudni az otthoni termesztésről? Segítünk!

 

Ételek

Gombából készült ételeket lehet fogyasztani reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt. Rántva, párolva és még sok egyéb módon. Családunk kedvenc fogása a Karfiolos gombaleves. Fél kiló gomba és fél kiló karfiol, kb. 2-3 liter húsleveslé vagy víz, 4dl tejszín, vaj, só, bors, apróra vágott  zöld petrezselyem  kell hozzá, de ez utóbbi el is maradhat. Vajban megpárolom a gombát, majd hozzáteszem a karfiolt és felöntöm a húsleves lével vagy vízzel. Tetszés szerint sózóm és mikor a karfiol már megfőtt, akkor hozzáöntöm a tejszínt. A borsot és a petrezselymet csak akkor hintem a leves tetejére, amikor már kész van és tálalom az ételt.

Fogas gombamártással

A megtisztított halat besózzuk és kevés olajon megsütjük. A sütés ideje alatt a mártást készítjük. 20d dkg gombát tisztítás után apróra vágunk, egy kisebb fej vöröshagymát szintén. A hagymát kevés olajon megdinszteljük hozzáadjuk a gombát és kevés húslével felengedjük és puhára pároljuk. 2 dl tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk és az elkészült gombát besűrítjük és apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és az  időközben elkészült halra öntjük. Rizzsel tálaljuk.

Vajas-fokhagymás laskagomba  mindmegette.hu

Vajas-fokhagymás laskagomba

Vajas-fokhagymás laskagomba

Hozzávalók: kb. 80 dkg laskagomba
,
6-7 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, margarin, fehérbor, só, bors

Elkészítés:

 

1. A laskagombát megtisztítjuk. (Mivel most készítettem életemben először laskagombát, a zöldségesünk útmutatásait követtem. Azt mondta, hogy ezt a gombát nem kell megpucolni, hanem csak le kell vágni a keményebb tönkjeit, és kész. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbevághatjuk.)

2. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban vajat olvasztunk, és rászórjuk a gombát, meglocsoljuk egy kis fehérborral és 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
3.) Amikor levet eresztett a gomba, rányomjuk a fokhagymákat, megszórjuk sóval, borssal, és a lé nagy részét elpárologtatjuk.
Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és pirítóssal tálaljuk. Magában is finom, és mindenféle sült vagy párolt tengeri halhoz illik.

 Forrás:Mindmegette

Link:

Receptek

Marka konyha

Laskagombás-tejszínes penne

5 kérdés/válasz

1, Hol található a Laskagomba?

válsz: Erdőkben lombos fák törzsein.

2, Mikor lehet a természetben szedni?

válasz: Egész évben.

3, Lehet termeszteni?

válasz: Igen és szükség is van rá, mert igen nagy a kereslet.

4, Mi családunk kedvenc gombás levesének neve?

válasz: Karfiolos gombaleves.

5, Milyen ételeket lehet belőle készíteni?

válasz: Minden étkezésre lehet gombás ételt készíteni.

Szerkesztői ajánlás:

Indiai

Papagáj

Toldi

Lengyelország

Magyar nyelv

 

Remélem tudtunk segíteni!
Szép napot kíván az FK Tudás Csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.