Papagáj

Papagáj

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

 

A papagáj egy olyan madár, mely a papagájalakúak rendjébe és a papagájfélék családjába tartoznak. A legismertebb, legkedveltebb madarak a világon. Jó részt azért, mert kimagasló intelligenciájuk van, néha még az összetett kérdésekre is gond nélkül válaszolnak.

A papagáj szó az arab babbagá szóból ered.  Majdnem az egész világon megtalálhatóak, kivéve : antarktiszi és óvilág területeit. Tollazatuk sok színű, a feltűnő színektől az egyszerű szürkéig. Lábuk különleges felépítése miatt még arra is képesek, hogy a táplálékot a csőrükhöz emeljék.  Csőrkampójuk felső részében kemény reszelő található, míg az alsó csőrkávájuk tompa és durva. Néhányuknak annyira erős a csőre, hogy még a diót is képes feltörni. Csak növényeket esznek, magvakat és gyümölcsöket. A fákon kúsznak, másznak időnként csőrük bevetésével segítenek mozdulatuk végrehajtásában.  Családban élnek és apa anya együtt nevelik a kis csupasz fiókát ill. fiókákat.

Nézzünk néhányat kicsit közelebbről.

Papagáj:

Nemes

Nemes papagáj hím

Nemes papagáj hím
forrás: Wikipédia

Nemes papagáj tojó

Nemes papagáj tojó
forrás: Wikipédia

  A nemes papagáj színe annyira eltér a tojóétól, hogy kezdetben azt hitték, két külön fajhoz tartoznak. A Csendes-óceán szigetein élnek. A fiókákat kikelésük után vastag sörte borítja, ezeket két-három nap után puha szürke pehelytollak váltják fel. A család fészkéhez 7-8 felnőtt madár is ellátogat, segítenek a fiókák felnevelésében vagy csak egyszerűen kíváncsiak erre még nincs konkrét magyarázat. A nemes papagáj félék családjának 316 faja közül néhánynak más a neve kakadu, ara, lóri.

Testméretek

Hossz: 35 cm

Szárnyfesztávolság: 70 cm-ig

Testtömeg: 450 g-ig

Szaporodás

Ivarérettség: 3 éves kortól

Költések száma: egy, de több is lehet

Költési időszak: a környezettől és a klímától függ, kedvező körülmények között egész évben

Fészekalj: 2 fehér tojás

Költés: 26 nap

Kirepülés: 85 nap

Életmód

Viselkedés: társas lény, közös pihenőhelyek akár 80 madárral,  táplálékkeresés párosan vagy kis csoportokban.

Táplálék: Fák magvai, makktermés, virágok és levelek

Élettartam: 40-50 év

Rokon fajok:  Sándor papagáj

Rózsástorkú

Rózsástorkú

Rózsástorkú (www.diszmadarmagazin.hu)

Ritka és óvatos madár, nomád életmódot él Ausztrália belsejének gyéren lakott vidékein vándorol. Rendszerint párosával lehet őket megtalálni. Nagyrészt néma papagájok. Kiáltásaik legtöbbször érdesek és dallamtalanok “krrrt”-nek hangzó hanggal tartanak egymással kapcsolatot. Nagy repülőutakon magasan és gyorsan szállnak. Az emberekkel meglepően nagy bizalommal vannak. Eleve a veszélyeztetett fajok közé sorolták őket.

Testméretek

Testhossz: 45 cm

Testtömeg: 120 g

Szaporodás

Ivarérettség: 3-4 évesen

Tojások száma: 4-6

A fészkelés helye: eukaliptuszfa odva vagy ágvillája

Költés ideje: 21 nap

                                                                Kirepülés: 2-3 hónap múlva

Életmód

Viselkedés: többnyire párban vagy kis csapatokban fordulnak elő

Táplálék: akácia magjai, lágyszárú növények, virágok, gyümölcsök

Rokon fajok: A sárgatorkú papagáj

Feketesapkás Lóri

Feketesapkás lóripapagáj

Feketesapkás lóripapagáj (users.atw.hu)

A trópusi őserdők lakója és könnyű megszelídíteni, mert szabadon élve sem fél az embertől. A fogságban tartott feketesapkás lóripapagáj híresen jó utánzó. Ecset szerűen rojtos nyelve miatt ecsetnyelvű papagájnak is nevezik. Mászáshoz a csőrét és a lábát egyaránt használja.

Testméretek

Testhossz: 31 cm

Szárnyfesztávolság: 55 cm

Testömeg: 150-200 g

Szaporodás

Ivarérettség: 2-3 éves korban

Költési időszak: fogságban április és szeptember között

Költések száma: 1-2

Fészekalj: 2 tojás

Költés: körülbelül 24 nap

Életmód

Viselkedés: magányos vagy páros; táplálkozáshoz gyakran csoportba verődnek

Táplálék: virágok, gyümölcsök, rovarok, nektár, virágpor, magok

Élettartam: a szabad természetben nem ismert, fogságban 8-10 év.

Rokon fajok

Kereken 60 lórifaj van.

Sárgabóbitás kakadu

Sárgabóbitás kakadu

Sárgabóbitás kakadu
forrás: Wikipédia

82 éves korában halt meg a világ legidősebb madara a londoni állatkertben egy Cokky nevű sárgabóbitás kakadu. Nevét a kiáltásai miatt kapta. A bóbitája állapotából lehet látni, milyen hangulatban van az állat, ha izgatott akkor felborzolja. 10 cm-es csőrrel rendelkezik. A hím és a tojó között csak annyi a különbség, hogy a tojónak a írisz színe más. Ausztrália egyik legismertebb madara, fogságban barátságos, míg a természetben óvatos. A madarak többsége míg eszik, addig néhányan a fán ülnek és éberen figyelnek és veszélyre azonnal figyelmeztetnek.

Törpepapagáj

Törpepapagáj

Törpepapagáj
Forrás: Wikipédia

Erős érzelmi kötődésű madarak, szoros párkapcsolatban élnek, puszilkodnak és tisztogatják egymást. A narancs fejűek fejjel lefelé táplálkoznak és gyakran így is alszanak. Egyesek tollaik közé helyezik a fészek építéshez szükséges növény részeket és úgy szállítják őket, érdekes, mert jóval nagyobb darabokat is eltudnak szállítani, mintha a csőrükben vinnék. Olyan közeli rokonságban élnek, hogy néha keresztezik egymást. Afrika és Madagaszkár az  élőhelyük. Kifejezetten társas lények, általában 20 fős csapatokban élnek. A párok csapaton belül is mindig együtt vannak.

Narancs, Zöld,  Fekete, Szürke és mint a képen látható Rózsás fejű fajai vannak a törpepapagájnak.

Hullámos 

Hullámos papgáj

Hullámos papgáj
forrás: Wikipédia

Nomád életmódot él, amíg táplálék van addig marad, ha elfogy akkor tovább áll. Megérzi az időjárás változásait, jó időjós. A tojó elsőként mindig a leggyengébb fiókát eteti , ezért van az, hogy az egész fészekalj kirepül a fészekből. Természetben ezek a madarak társaságban élnek, telepekben fészkelnek és óriási rajokban repülnek. Esős évszakban költ, de akár öt hónapig is kibírja víz nélkül. Állatkereskedésekben megtalálhatók. Élettartamuk 3-4 év. Sok tenyésztett madár él.

Sárga-kék ara

Sárga-kék ara

Sárga-kék ara
forrás: Wikipédia

Dél-amerikai erdőségekben honos. Táplálék kereséskor akár 25 km- es utakat is megtesznek. A 316 fajt számláló papagájfélék családjához tartozik. A legnagyobb ara hossza 1 m és a legkisebb 50 cm. Nem csak a méretük különböző, de táplálkozási szokásaik is változatosak egyik virágot eszik, míg a másik kukoricát és földimogyorót. Csőrével a legkeményebb diót is összetudja roppantani. Lábait táplálkozáskor is használja.

Jákó

Jákó papagáj

Jákó papagáj
forrás: Wikipédia

Ez a madár majd minden zajt tud utánozni, még a gazdája kacagását és kézmozdulatait is.

Kr. e. 400-ból származnak az első írásos feljegyzések a papagáj szelídítésről. Közös alvóhelyeik vannak, melyhez évekig ragaszkodnak.

Pennant

Pennant-papagáj

Pennant-papagáj
forrás: Wikipédia

Legpompásabb színű és legismertebb. Kelet- Ausztráliában városi parkokban is látható. Tollazata éghajlattól függően vörösebb vagy sárgább. “Szalma papagáj”-ként emlegetik egyik fajtáját. Kiállítások és madárparkok látványos lakója. Egyes fiókák már a fészek elhagyásakor felnőtt tollazatukat viselik. Tudni kell, hogy a fiókát jól táplálják, akkor szép zöld színűek, ha rosszul akkor pirosak. A képen felnőtt madarat látunk táplálkozás közben. Táplálék szerzéskor gyakran leszállnak a földre, de nem igen távolodnak el túl messzire a biztonságot nyújtó erdőtől. Egy fészekalj 5-8 tojásból áll és jellemző, hogy a tojó még egy fészekalj tojást is kikölt, míg az első fészekalj elhagyja a fészket.

 

 

Szivárványos lóri

Szivárványos lóri

Szivárványos lóri
forrás: Wikipédia

Ausztrália legszínpompásabb madara. Dél-Queensland-ban turisztikai látványosság. Táplálkozásközben virágport visz egyik virágról a másikra így fontos szerepet tölt be a fák, virágok, bokrok, kókuszpálma és eukaliptuszfák beporzásában. Roppant mozgékony madár, akár fejjel lefele is képes lógni csak hogy egy kis nektárhoz vagy virágporhoz jusson. Odvas fába 2 fehér tojást rak és a hím csak a kicsi táplálásában segít. Társaslény ő is, rajokban keresnek táplálékot.

 

 

 

Kea

Kea

Kea
forrás: Wikipédia

Új- Zélandon él, nevét kiáltásáról kapta, melyet veszély esetén mond. Régen fejpénzt fizettek minden bemutatott kea-csőr után, mert azt hitték, hogy megtámadja a juhokat. Pedig tápláléka a hulladék, bogyók, elhullott tetemek, tetem csontjából kiszívott csontvelő és más madarak tojásait is ha elé kerülnek. Egyetlen hím akár négy tojóval is párban állhat. Minden fürdőzési lehetőséget kihasznál. Fán vagy sziklafal hasadékában építi fészkét.  Védett állat.

 

 

Kissándor

Kissándor papagáj

Kissándor papagáj
forrás: Wikipédia

Közép-Afrikában, indiai szubkontinensen, Mianmarig területén, Rajna- vidékén, Hollandiában és Angliában élnek a szabad természetben. A tojó harciasabb a hímnél. Rózsaszín nyakörve csak a hímnek van. Indiában őt tartják a legnagyobb csapásnak a szántóföldekre és a kertekre nézve. Táplálékát megfogja és a csőréhez emeli. S azért haragszanak rá, mert zsákszámra csipegeti fel a betakarított terményt.

Molukken kakadu

Molukken kakadu

Molukken kakadu
forrás: Wikipédia

Hobbi állatként az egész világon nagyra értékelik szépsége és különlegessége miatt. Nagyon ritka ezért rendkívül védett fajról beszélünk. Nagyon nehezen tenyészthető 1951-ben a San Diegó- i állatkertben sikerült felnevelni egy fiókát. Két fajtája van az egyik fehér bóbitás kakadu, másik inkakakadu piros és sárga bóbitáján hosszú fehér tollvégek vannak. Tollazata fehér rózsaszín árnyalatú tollakból áll. Nagyon hangosan képes rikácsolni. Indonéziában él Maluku déli részén Seram, Saparua és Haruku szigeteken. Tartos párkapcsolatban élnek és 2-7 tojást tartalmaz egy fészekalj. A pár mindkét tagja három és fél hétig költ. Három hónap után repülnek ki a fiókák.

 

 

 

Bagoly 

Bagolypapagály más néven Kakapó

Bagolypapagály más néven Kakapó
forrás: Wikipédia

Új-Zélandon él és ő az egyetlen éjjel aktív papagáj. A kihalás veszélyezteti. Kakapó  jelentése sötétség papagája. XIX sz.-ban státuszszimbólum lett az állatkertekben. Az aranyások szívesen fogyasztották a húsát. Nem fél az embertől, már az is előfordult, hogy egy vadőr fején vert tanyát. Bőréből kabátot készítettek a gazdag maorik. Egy alakalommal egy tudósnak kezdett udvarolni, mert nem volt a közelben tojó, de miután az nem reagált így abba hagyta az udvarlást.

Nagy magasságban, sűrű erdőben él, de ideje nagy részét alacsony növényzetben tölti. Illatával a kitaposott ösvényt jelöli. Ha nem mozog teljesen beolvad a környezetbe. Nem tud repülni, de remekül mászik és a szárnyaival jól egyensúlyoz, de a sikló repülési technikát is remekül alkalmazza helyváltoztatáshoz.  Szemeivel jobban előre néz, mint a többi papagáj, mert eredetileg nem volt annyi természetes ellensége.

 

 

Link:

Hullámos papagáj – Wikipédia

Nimfa papagáj beszél és énekel – YouTube

papagáj Magyarul beszél – YouTube

Kezdőlap – papagajok.lapunk.hu

KÉZZEL NEVELT PAPAGÁJ FIÓKÁK | Bonapartemadár

Forrás:

Csodálatos állatvilág

Wikipédia

Remélem tudtunk segíteni.

Szép napot.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.


Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.