Túzok

Túzok

Advertisement

Hirdetés - Igazság Magazin

Túzok (Otis tarda). Füves pusztákon, külterjesen művelt szántóföldeken élő, többnyire nagy nehéz testű madarak.  2014-ben az év madara.

Tartalomjegyzék:

Ismertetői:
Hangja:
Élőhelye:
Tápláléka:

Ismertetői:

Kakasok: magasság 90-105 cm, fesztávolság 210-250 cm, súly 8-16 kg. De akadnak közöttük több mint 20 kilós egyedek is. Ezért vannak nyilvántartva a világ legnehezebb madaraként. Tyúkok: magasság 75-85 cm, fesztávolság 170-190 cm, súly 3,5-5 kg. A kakasok 4–6, a tyúkok 4 éves korukra válnak ivaréretté.  A túzokot önnyen felismerhetjük a hatalmas termetéről, nehéz testéről, hosszú vastag nyakáról és hosszú lábáról. Feje és nyaka világosszürke. A kakas fején, az alsó csőrkáva tövétől, foszlott dísztollakból álló bajusz nyúlik hátra. Hátoldala élénk rozsdasárga, sűrű fekete harántsávokkal. A testalja fehér, a mellen rozsdavörös folt látható. A tyúkok kisebbek, a nyakuk vékonyabb és a mellükün nics rozsdavörös folt. Amikor repülnek a szárnyuk fehérnek látszanak és a széttárt evezőtollak feketék. A túzok nyújtott nyakkal repül a szárnycsapása lassú, viszont erőteljes. Nyugodt, kimért lépésekkel jár, miközben a nyakát egyenesen tartja. Rendkivül óvatos madár. Kisebb csapatokba tömörül. A csapatban több tyúk van mint kakas. A költés ideje alatt a kakasok külön csapatokba tömörülnek. A tyúkok fészekrakáshoz gyepet, lucernát és az őszi búzát használnak. A fészkelőhely kiválasztásánál a növényzet magasságát veszik figyelembe. A fészekben legtöbbször kettő tojást raknak, de ritkábban előfordul, hogy egy esetleg három tojásból áll a fészekalj. A fészkelés általában áprilistól  júniusig tart.

Udvarló túzok hím

Udvarló túzok hím

Hangja:

A tyúkok csendesek, a kakasok a párzási időszakban zajló verekedések folyamán, különböző jellegzetes hangokat hallatnak. Ezek rekedtes, ugatásszerű hangok, de szokott hallatszani egy lágyabb „umb-umb” is. A fiatalabb madarak több féle hívogató hangokat is kitudnak adni. Például éles füttyszót amit először a tojás felrepedésénél hallatnak, és ezt néhány hónapos korukig folyamatosan alkalmazzák.

Túzokfióka

Túzokfióka

 

Élőhelye:

A túzok a nyílt fátlan síkságok, füves puszták, nagy kiterjedésű mezőgazdasági területek madara. Hazánkban megfogyatkozott számban költ. Legnagyobb számban Békés megyében találhatóak meg. Állandó. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 1 000.000 forint.

 

Tápláléka:

Tavasszal a kifejlett madarak táplálékában magvak, levelek, hajtások, bogarak, egyenesszárnyúak, hernyók, néha kisemlősök, gyíkok, madárfiókák is megtalálhatóak. A téli időszakban növényeket fogyasztanak, kedvenc csemegéjük a repce levele.A fiókák életük első két hetében rovarokat, majd a következő időben egyre több növényi táplálékot fogyasztanak.

Túzok táplálkozik

Túzok táplálkozik

Források:

R.T.Peterson- G. Mountfort- P. A. D. Hollom: Európa madarai című könyv.

Háziállat Magazin

MME

Fajvédelem

Kiemelt kép

Udvarló hím

Túzok tápláléka

 

Összegzés: 5 Kérdés – 5 Válasz

1.Mi 2014 madara?
A túzok.
2. Mekkora a kakas szárnyfesztávolsága?
210-250 cm.
3. Mit szokott fészekrakáshoz használni?
A tyúkok fészekrakáshoz gyepet, lucernát és az őszi búzát használnak.
4. Mi a tápláléka?
Magvak, levelek, hajtások, bogarak, egyenesszárnyúak, hernyók, néha kisemlősök, gyíkok, madárfiókák.
5. Védett madár-e és mennyi az eszmei értéke?
Igen és 1 000 000 forint.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ágnes

Sör

Labdarúgás

Fradi

Zöldike

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:
Nagy István

"Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy."

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.