Zsemle

Kedvelt péksütemény, a kifli „párja”. Magában, és szendvicsként is fogyasztható, de a konyhában hozzávalóként is megjelenik.

Házi zsömle  iskolásoknak

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3,5 dl víz
  • 2 dkg cukor
  • 1 csomag élesztő
  • olaj
zsemle_2

Házi zsemle

 

Elkészítés ideje:

80 perc.

Elkészítés menete:

A lisztet beletesszük egy tálba,  amiben a tésztát is megtudjuk gyúrni , és hozzá adunk egy kevés sót. Egy másik tálba összeöntsük az élesztő felét a cukorral, pár csepp vizet és olajat adunk hozzá , langyosra melegítve. Ha felfut, összeverjük a sós lisztel, és meg dagasztjuk .

Ha megkelt lehet formázni belőle kis zsemléket , kend meg a tetejüket kevés  vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb alakjuk legyen, és már lehet sütni is. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt készre sülnek, és már fogyasztható is a zsemle.

Hamburgerzsömle

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez
images

Hamburger zsemle

Mindent beleteszek a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként kialakítom  a zsemle alakját, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Hagyom ismét  kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig.

 

 

Rakott zsömle túróval

Hozzávalók:

  • 6 db másnapos zsemle
  • 2 tojás
  • 25 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mazsola – elhagyható
  • kb. 10 evőkanál cukor
  • 7-8 dl tej
  • vaj a tepsi kikenéshez
  • zsemlemorzsa
26879_rakott-zsemle-turoval_n

Rakott zsemle túróval

 

Elkészítés:

1. A tejet felforraljuk,abba 3 evőkanál cukrot teszünk, megvárjuk még langyosra hűl.

2. A zsemléket felszeleteljük , a tölteléket elkészítjük.. A 2 tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, vaníliás cukrot hozzátesszük, a mazsolát és a túrót. A tojásfehérjéket habbá verjük, és lazán a túrós masszához keverjük.

3. Egy tepsit kikenünk, zsemlemorzsával behintjük. A zsemleszeletek felét egyenként áztatjuk a tejben,  sorba lerakjuk a tepsibe. Túrót öntünk rá, és a maradék zsemlékkel befedjük.

4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, várunk vele még kicsit összemegy, felvágjuk. Tetejét porcukorral szórjuk.

További információk:

Zsömle receptek

Házi zsömle recept

Acma, puha török zsemle

Paleo magos zsemle

Zsemle, kenyértésztából

 

Források:

http://www.nosalty.hu/alapanyag/zsemle

http://www.femina.hu/recept/hazi_zsemle

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.