Kedvelt péksütemény, a kifli „párja”. Magában, és szendvicsként is fogyasztható, de a konyhában hozzávalóként is megjelenik.
Házi zsömle iskolásoknak
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3,5 dl víz
- 2 dkg cukor
- 1 csomag élesztő
- olaj
- só
Elkészítés ideje:
80 perc.
Elkészítés menete:
A lisztet beletesszük egy tálba, amiben a tésztát is megtudjuk gyúrni , és hozzá adunk egy kevés sót. Egy másik tálba összeöntsük az élesztő felét a cukorral, pár csepp vizet és olajat adunk hozzá , langyosra melegítve. Ha felfut, összeverjük a sós lisztel, és meg dagasztjuk .
Ha megkelt lehet formázni belőle kis zsemléket , kend meg a tetejüket kevés vízzel, be is vághatod őket, hogy jobb alakjuk legyen, és már lehet sütni is. 200 fokon nagyjából tíz perc alatt készre sülnek, és már fogyasztható is a zsemle.
Hamburgerzsömle
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 1 tk. só
- 40 g olaj
- 1 tojás
- 100 g joghurt
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- + 1 tojás a kenéshez
Mindent beleteszek a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként kialakítom a zsemle alakját, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Hagyom ismét kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig.
Rakott zsömle túróval
Hozzávalók:
- 6 db másnapos zsemle
- 2 tojás
- 25 dkg túró
- 1 csomag vaníliás cukor
- mazsola – elhagyható
- kb. 10 evőkanál cukor
- 7-8 dl tej
- vaj a tepsi kikenéshez
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A tejet felforraljuk,abba 3 evőkanál cukrot teszünk, megvárjuk még langyosra hűl.
2. A zsemléket felszeleteljük , a tölteléket elkészítjük.. A 2 tojássárgáját a maradék cukorral kikeverjük, vaníliás cukrot hozzátesszük, a mazsolát és a túrót. A tojásfehérjéket habbá verjük, és lazán a túrós masszához keverjük.
3. Egy tepsit kikenünk, zsemlemorzsával behintjük. A zsemleszeletek felét egyenként áztatjuk a tejben, sorba lerakjuk a tepsibe. Túrót öntünk rá, és a maradék zsemlékkel befedjük.
4. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, várunk vele még kicsit összemegy, felvágjuk. Tetejét porcukorral szórjuk.
További információk:
Források:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/zsemle
http://www.femina.hu/recept/hazi_zsemle
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:
Holnap ki is próbáljuk a barátaimmal a házi hamburget. Köszi a receptet. 😀
Sok Sikert:)