Anyák napja

Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. A téma körbejárja ezen ünnep eredetét, sajátosságait.

Az Anyák napja eredete, története

Az édesanyákat megillető köszönetnyilvánítás hagyománya egészen az ókori görögökig vezethető vissza; hiszen ismereteink szerint a görögöknél az istenek anyjának tartott Rhéna; valamint a többi anya tiszteletére tartottak tavaszi ünnepségeket az ókorban.

1600-as évek Angliájában az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott, mert akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe vezényletével.

1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis  saját céljának tűzte ki, hogy az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttassa; ezt az időpontot május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. A célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Magyarországon az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. Az első Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. Ezután a  Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői felkarolták az elképzelést és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére. 1928-tól már rendelet íródott arról, hogy az anyák napja hivatalos iskolai ünnepség legyen.

 

Az Anyák napja dátuma

A legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb európai ország május második vasárnapján tartja; de Magyarországon az anyák napját május első vasárnapján ünnepeljük.

 

Anyák napi versek, idézetek, köszöntők

102041 Az Édesanyák köszöntésére az évek múltával rengeteg mondóka, vers, idézet és köszöntő íródott. Ezek már hagyományképpen előadásra kerülnek óvodai, iskolai ünnepségeken, anyák napi műsorokon; és a legtöbb idézet képeslapokon, üdvözlőkártyákon is szerepel; hogy felnőtt korban is emlékeztethessük az édesanyákat arról, hogy ezen a napon őket ünnepeljük.

A legszebb anyák napi versek kiválasztásában nagy segítséget nyújtanak a különböző verses, idézetes oldalak:

http://www.poet.hu/kategoria/anyak_napja

http://anyaknapja.kikoto.net/

http://www.szuloklapja.hu/versek-mesek/408/anyak-napi-versek-kicsiknek-es-nagyoknak.html

http://donerika.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=627360

http://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekorszag/gyerekirodalom_hangos_mesek/670/

 

Anyák napi dalok, zenék

Mivel az Anyák napja mára hagyománnyá vált, az édesanyák tiszteletére számos anyák napi dalocska, dal és sláger született; a legtöbb dalocskát már óvodás korunkban megtanultuk; gondoljunk csak az “Orgona ága” kezdetű dalra.

A legismertebb dalocskák megismeréséhez is sok segítséget kapunk az interneten:

http://mary-ann.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1160485

Azonban nemcsak gyermek-dalocskák íródtak az édesanyáknak; Bródy János 1984-ben írta meg a Mama, kérlek című dalt, amit Koncz Zsuzsa előadásában ismerhettünk meg.

Az Úgy szeretném meghálálni című sláger Kovács Kati előadásában vált ismertté 1979-ben.

 

Nagymamák ünnepe

Szokás, hogy az Anyák napja nemcsak édesanyáink ünnepe, hanem ilyenkor köszöntjük a nagymamáinkat is, és köszönetet mondunk nekik is azért, hogy felnevelték édesanyánkat.

Az évek múltával íródtak versek, idézetek nagymamáknak is:

http://sulihalo.hu/pedagogus/alkalmi-versek/3740-nagymama-nagymamak-nagymama-versek-nagymama-vers

http://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1112728

 

Anyák Lapja

17197997_1_644x461_anyak-lapja-magazin-5db-pocsmegyer Az Anyák Lapja magazin 1995 óta havonta jelent meg, fő témaköre a humán kapcsolatok, a kultúra és az irodalom; ezen belül a középpontban a család, a társas kapcsolatok állnak; a magazin részletesen taglalta a születés-, a feminizmus-, a gyermekvállalás-, és  az ehhez kapcsolódó női témák kérdéseit, észrevételeit, praktikáit.

195831_1_644x461_baba-magazin-egyeb-telepulesAz Anyák Lapja januártól új formában, a korábbi Baba Magazinnal egyesülve, Baba Magazin néven jelenik meg. Kismamáknak szóló cikkeket, valós történeteket, családról és babákról szóló írásokat találunk; amelyek megőrizték a régebbi Anyák Lapja stílusát; de mindezt modern köntösben tárják az olvasó elé.

A magazin havi rendszerességgel jelenik meg; de a lapba beleolvashatunk a magazin honlapján is; és az interneten keresztül kérdéseinket is feltehetjük a lappal, a cikkekkel, vagy egyéb problémákkal kapcsolatban.

A szerkesztőség elérhetőségei:

Baba Magazin Kft.
Székhely: 1138 Budapest, Váci út 168.
Postacím: 1398 Budapest, Pf. 582.
Telefon: 06 1 238-0386
Fax: 06 1 450-1069
email: babamagazin@babamagazin.hu

A felelős szerkesztő Ruzsics Andrea, a médiaigazgató Szanyi Szilvia, és a magazin cikkeinek orvosi bázisát Dr. Szabolcs Andrea gyermekgyógyász, Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász; és Dr. Szép József szülész-nőgyógyász alkotják.

 

További információk a témában:

http://www.babamagazin.hu/

http://anyaknapja.lap.hu/

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.