Autó

Autó

Az autó elnevezés az automobile szó rövidítése, ami a görög autó /ön-/ előtagból és a latin mobilis /mozgó/ szóösszetételből származik.

Tartalomjegyzék:

Történelem
Gyártása
Használt
Játékok
Eladó
Kereskedések
Bérbeadás
Visszavett
Javítás
Bontott

Autó

Egy olyan önmozgó jármű, ami a szárazföldön közlekedik, kerekeken gurul, általában egytől hét ember szállítására alkalmas, tipikusan négy kereke van és amit nem egy másik jármű vagy egy állat mozgat meg. Hétköznapi megnevezése gépkocsi, napjainkban már számos gépkocsi típus létezik. Egy másik megfogalmazásban az autó egy olyan utasok szállítására alkalmas kerekes jármű melyet saját motor hajt.

Az autók száma a világon 2011. augusztusában átlépte a 1 Mrd darabot, illetve egy tanulmány szerint 2050-re el fogja érni a két milliárdot.

 

Autó

Autó – régen

Autó

Autó – jövőben

 

Autó története, autó történelem

Az első gőzhajtású járművet egy francia mérnök Nicolas-Joseph Cugnot készítette el. A szerkezet hatalmas volt, három kerékkel rendelkezett. Az első kerék előtt egy óriási gőzüsből származó nyomás hajtotta a járművet. Viszont egy embernek mindig ott kellett állnia és táplálnia a tűzet, ami az üstöt melegítette. Sajnálatos módon a nehézkesen irányítható konstrukció 1771-ben az első bemutatása alkalmából elszabadult, és ledöntött egy falat.

 

A második lépcső az autó történetében egy angol származású feltalálóhoz köthető, Richard Trevithick-hez, akit le akarta kicsinyíteni az iparosodás fejlődésének köszönhető, nagy teljesítményű gőzgépeket /amit a skót származású James Watt fejlesztett ki/ hogy ezáltal az utcai közlekedéshez is használható legyen. 1803-ban meg is építette egy olyan gőzmobilt, amelyet már sikeresen használtak személyszállításra. 1831-ben Bolyai Farkas Marosvásárhelyt bemutatta gőzautóját. Angliában ekkora már elérte a 100 darabot a gőzmobilok száma, és megnyitották az első gőzbusz járatott is.

 

A világ első közúti szabálya Angliához köthető./vörös zászló törvény/ 1865-ben került bevezetésre, és kimondta, hogy a gőzautók előtt ötven méterrel nappal vörös zászlót, éjszaka pedig vörös lámpát kell vinnie valakinek.

 

Eközben svájcban Isaac de Rivaz készített egy járművet, amelyet már nem gőz, hanem éghető gázok mozgattak meg. 1804-ben az első szerkezetével egy métert tudott haladni. 1807. Január 30.-án elnyerte „az éghető gáz vagy más anyagok robbanásának felhasználásából nyert motorerőért” szabadalmat.

 

Ezt követően Jean Joseph Lenoir /belga feltaláló/ 1860-ban szabadalmaztatta éghető gázzal működő motorját. A magyar feltaláló 1876-os szabadalmi okirat szerint /amit a magyar királyi ipari és kereskedelmi miniszter adott ki/ Wessely György Colonet névre keresztelt kocsit találta fel, amely lovak segítsége nélkül hajtható.

 

Az első benzinmotor /belső égésű motor/ Nikolaus August Otto nevéhez fűződik.

Az autó története évszámokban:

 • 1771: stráfkocsi Cugnot készítésében: háromkerekű, gőzgéppel hajtott teherszállító jármű
 • 1803: Richard Trevithickgőzmobilja
 • 1804: Isaac de Rivaz – első éghető gázokkal mozgatott jármű
 • 1821: gőzgéppel hajtott postakocsi, Julius Griffith alkotása
 • 1831: Bolyai Farkas gőzautó
 • 1860: Lenoir szabadalmat kap olyan motorra, mely akár világítógáz, akár szénhidrogén-termék elégetésével üzemelhet
 • 1862: Beau de Rochas négyütemű ciklusban dolgozó erőgépe
 • 1873: AmédéeBollée gőzüzemű LaMancelle-je
 • 1876: Ottó első benzinmotorja
 • 1880: Dunlop feltalálja a sűrített levegővel felfújt kerékköpenyt (pneumatik)
 • 1883: A Delamarre-Debouteville jármű, mely először világítógáz segítségével, majd benzin által hajtott robbanómotor üzemeltetett – ez az első olyan autó, mely mérhető sebességgel tudott közlekedni

 

Autó Gyártása

Kezdetben az autókat kézzel gyártották, a Ford T-modell óta viszont már futószalagon megy a termelés.

Autók gyártásában Japán és az Egyesült Államok a világelsők. (Nisssan, Toyota; General Motors, Ford) Európában Németország, Olaszország, Franciaország és Nagy-Britania tölt el kiemelkedő szerepet az autógyártása. (Volkswagen, Daimler-Benz, Mercedes, Renault, Peugeot, British Leyland, Austion, Fiat)

BMW E46 gyártás:

 

 

Tervezése, dizájn

Az autó külsejét illetőleg először a lovaskocsik, hintók felépítését követette a tervezés. Viszont idővel a szögletes, derékszögű formákat felváltották az áramvonalas, mivel így a gyorsabb nagyobb teljesítményű motorok teljesítményét jobban ki tudják használni.

A negyvenes évektől egyre több részletett beburkoltak karosszériával, így egyre aerodinamikusabbak, áramvonalasabbak lette az gépjárművek. Az utasteret is komfortosabbá tették,lecserélték a vászontetőket, szélvédőket, ablakokat használtak. Ekképpen tudtak az időjárás ártalmai és a menetszél ellen védekezni. Több fajta karosszériaváltozat közöl lehetett válogatni, attól függően, hogy hány ember és milyen komfortosan akart utazni. A kocsiszekrény általában egy csónakformájú szerkezet, amely tartalmazza a motorteret, utasteret, csomagtartót.

A pótkerék elsőnek a kocsin kívül helyezték el, de az ötvenes évekre a teljesen zárt karosszériába bekerült, a pótkerék is, illetve már nem volt különálló sárhányó, csomagtartó hanem minden egy egységbe tartozott. Mivel nagy fémfelület állt rendelkezésre, így előtérbe kerültek a díszlécek, krómszegélyek. Ennek köszönhetően terjed el a hátsó szárny ami a kor jellegzetessége lett. A hatvanas évekre az önhordó karosszériának köszönhetően viszont eltűnt a szárny illetve a krómdíszekkel már kisebb szerepet kaptak. Ekkora váltak az autók dobozformájúvá, tepsiszerűvé

A hetvenes években elkezdtek foglalkozni az autógyártók a biztonsággal is. Közülük kiemelkedett a Volvo és a Mercedes, akik elsők között vezették be a gyűrődő zónát és a légzsákot. A nyolcvanas években már elkezdődött a külső modernizálása, az autók egyre gömbölyűbbek lettek, áramvonalasabbak, illetve odafigyeltek a gazdaságos működtetésre is. Ennek fő oka az olaj árának drasztikus emelkedése és a környezetvédelmi megszorítások voltak. Ezáltal az ezredfordulótól a biztonság, gazdaságosság, környezetvédelem vált meghatározó szemponttá az autógyártásban.

Környezetvédelem

Kezdetben az autók használatát, gyártását sok kritika érte, mert amellett hogy sok helyett foglalnak, mérgező gázokat bocsátanak ki használatuk során, így a levegőt beszennyezik. Használatához elengedhetetlenek lettek az országutak, ami természetesen a természet elől vette el a helyet, sok vadonélő állat mozgását, szaporodását befolyásolta, ezáltal sok állat halálához vagy a teljes faj kihalásához vezetett.

Mindez jogi úton szabályozott alapokhoz bevezettek, kötelezővé tették a technikai fejlesztéseket, hogy csökkentsék a káros anyag kibocsájtást. Ezt különféle szűrőkkel, alternatív üzemanyagokkal oldották, oldják meg. Illetve előtérbe kerül a környezetvédelem, és az állatvédelem. Sok aktivista kezdett dolgozni, segíteni azon, hogy az állatok környezetét, életét megmentsék.

Biztonság

Amint megjelentek az autóbalesetek, az autógyártók elkezdték a járművek biztonságát növelni.Az autógyártók közül kiemelkedett a Volvo és a Mercedes, akik elsők között vezették be a gyűrődő zónát és a légzsákot. Az ötvenes években például a biztonsági üveg hiánya, a merev kormányoszlop, és a díszlécek, krómszegélyek miatt súlyos sérüléseket lehetet egy baleset során elszenvedni. A balesetveszélyes autók közül kiemelhetjük a Chevrolet Corvair-t és a Ford Pintot. A Corvair egy olyan farmotoros és ezáltal farsúlyos autó volt, ami egy hirtelen kormánymozdulat hatására könnyen felborulhatott.  A Pinto esetében a sérülés, halál fő okozója az volt, hogy az üzemanyagtartály hátul helyezkedett el, ahol egy ütközés következtében könnyen kilyukadhatott és az így kiömlő benzin lángba kapás esetén megégethette az utasokat.

Ennek a két modellnek is köszönhetően már pontos biztonsági szabályozások biztosítják a fejlett országokban az autók biztonságát. Viszont Ázsiai, Afrikai vagy Dél-Amerikai autógyárak egyes modelljeinél nem alkalmazzák ezeket az előírásokat.

Az autók biztonsághoz az utastérben például hozzájárul a biztonsági öv, légzsák vagy éppen a gyerekülés.

 

Használt autók

A használt autó kifejezést olyan autókra használjuk, ami már használatban volt, egy vagy több tulajdonosa már volt a járműnek. Sok márkakereskedésben az új autókon kívül használt autók is árulnak. Használt autó kereskedésbe akár be lehet vinni autónkat, amit vagy megvásárolnak, vagy bizományosi kereskedés folyamán eladják, ekkor némi százalék levonása után megkapjuk a vételárat. Az autó kereskedésnek az egyik húzó ágazata a használtautó piac.

 

Autós játékok

Az autós játékok elérhetőek mind Online mind offline módban. Az internet telis tele van olyan játékokkal ahol autóval kell játszani, versenyezni. Ezek közül is van több fajta lehetőség, illetve több márka, gyártmányú jármű amivel szórakozhatunk. Versenyezhetünk, ralizhatunk, összetörhetjük, tunningolhatjuk őket, akár még a különböző technikai beállításokat is megváltoztathatjuk. Számítógépre /PC/, konzolra is rettenetesen sok autós játék elérhető, megvehető. Az egyik leghíresebb ilyen játék a NeedForSpeed.

 

Eladó autók

Az eladó autók közül megkülönböztetünk új és használt autókat. A mai világban a legtöbb ember mielőtt elmegy és megnézne személyesen egy eladó autót az interneten utána olvas, megnézi a márka sajátosságait, hibáit, feltérképezi a piacot.Mostanság nagyon sokan az interneten keresnek főleg eladó autókat, ezek főleg használt eladó autók. Új autó esetében inkább teszteket böngésszük végig, majd elmegyünk az egyik márkakereskedésbe és személyesen is kipróbálja. Természetesen az új eladó autókat a reklámokban is láthatjuk, ahol felkelthetik az érdeklődésünket a márka, típus iránt és utána sem olvasunk, hanem egyből megyünk be a kereskedésbe és már benne akarunk ülni.

 

Autó kereskedések

Autó kereskedéseknek hívjuk azokat az üzleteket, ahol használt vagy új autókat vásárolhatunk. Megvehetjük őket készpénzért vagy akár hitelt is tudunk igényelni. A legtöbb, hanem az összes használt autó kereskedésben is elérhető ez a lehetőség. Az autó kereskedések lehetnek egy márka képviselői ahol csak az adott márkát lehet megvenni, új és akár használt változatát is. Illetve vannak olyan autó kereskedések ahol különböző márkák, különböző típusai elérhetőek.

Autó bérbeadás

Az autókat nem csak meg lehet venni, hanem bérelni is lehet, erre jöttek létre az autó bérbeadással foglalkozó vállalkozások, ahol napi pár ezer forinttól a pár száz ezer forintig terjedő összegért tudunk autókat bérelni. Természetesen a pár ezer forintos bérleti díj mellett sokkal több szokványos autó elérhető. Amit akár költözésnél, utazásnál, kirándulásnál tudunk használni. A nagyvárosokban ahol nincs szükségünk autóra, minden elérhető tömegközelekedéssel, taxival ott nincs szükségünk, csak akkor ha autóval megyünk utazni valahova, vagy repülővel elmentünk egy másik országba de ott autóval szeretnénk közlekedni. napjainkban már lehet akár pár órára is luxus autókat bérelni, ha valahova azzal akarunk érkezni. Itt azért általában le kell tennünk egy bizonyos összeget, ha valami baleset történne az autóval. Ez az összeg olykor milliókban mérhető, de előnye, hogy nem kell megvennünk egy 70 milliós Aston Martint, elég egy napra kibérelni.

Visszavett autó

A visszavett autókat általában bank vagy egy adott ország hivatal szokta „visszavenni” hitel vagy linzing nem fizetése esetén, vagy adóelmaradás, cégfelszámolás kapcsán. Ezeket a visszavett autókat később az intézmények értékesítik, és olykor nagyon jó áron hozzájuthatnak a vevők. Az értékesítés aukció keretein belül valósul meg.

Autó javítás

Autó javítással vagy szervizek /márkaszerviz, márka független/ foglalkoznak vagy autó szerelők. Autó javításánál választhatunk gyári vagy után gyártott alkatrészek közül.

Autó javítás – linkek:

autojavitas.net

kedvencszervizem.hu

autopatkai.hu

lkb-autoszerviz.hu

mandalamuhely.hu

cegbongeszo.hu

viaautoszerviz.hu

aranyoldalak.hu

nagyautoszerviz.hu

auto-javito.hu

botosautoszerviz.hu

bz-dt.com

autokeszi.hu

autojavitobt.hu

kelemenszerviz.hu

autoszerviz.org

auto-arendas.hu

speedyauto.hu

lakkmix.hu

Autóbontó – Bontott autó

Bontásból megmaradt autó alkatrészek összefoglaló nevét hívják más néven bontott autónak. Autóbontók foglalkoznak bontott autó alkatrészekkel illetve esetlegesen magán személyek adják el a törött autóikat alkatrészenként.

 

Bontott autó alkatrészek között megtalálható például:

adagolók
ajtók
common-rail szivattyúk
felnik
féltengelyek
fényszórók
futóművek
hengerfejek
injektorok
kardánok
karosszéria elemek
motorok
porlasztók
turbók
ülésgarnitúrák
vágott karosszériák
váltók

Az autóbontás folyamata:

1.      Roncs gépkocsi beszállítása az autóbontóba

2.      Szükséges okmányok kitöltése, igazolás kiadása

3.      “Szárazra fektetés” /veszélyes anyagok, folyadékok eltávolítása/

4.      Alkatrészek szelektálása

5.      Értékesítés

6.      Karosszéria préselése

7.      Nyersanyagok újrahasznosítása

 

Bontott autó – linkek:

autoalkatresz.hu

fotibonto.hu

expressz.hu

alkatreszed.hu

bontoteka.hu

bontottauto.hu

bontodepo.hu

tiauto.shp.hu

autobonto.eu

carpotlas.hu

oninditocentrum.hu

gumiszervizeger.hu

bontottfranciaauto.hu

bontoinfo.hu

autobonto-nagyberki.hu

Autóbontó – linkek:

autobonto.lap.hu

autobonto.eu

fotibonto.hu

nagyautobonto.hu

bontoteka.hu

autobonto-siojut.hu

beckbonto.hu

autobonto-szolnok.hu

autobonto-siofok.hu

veszelszkiautobonto.hu

autobonto-tarnok.5mp.eu

tolna.net

regbonto.hu

regisztraltautobonto.com

lajterautobonto.hu

carpotlas.hu

buliautobonto.hu

autobonto.cgr.kisalfold.hu

tuddmeg.hu

Autó hírek:

Fkhírek Autó

Fkhírek egyéni kereső

5 kérdés, 5 válasz

Mikor készült az első autó? -> Az első gőzhajtású jármű 1971-ben mutatták be.
Az autó gyártása kézzel történik? -> Kezdetben az autókat kézzel gyártották, a Ford T-modell óta viszont már futószalagon megy a termelés.
Az autó gyártásában menyire figyelnek oda a környezetvédelemre? -> Napjainkban ez már szabályozva van.
Mi az autóbontás folyamata? -> Az autóbontás folyamatát a leírásban megtalálja.
A biztonsági öv kötelező felszerelés az autókban? -> Igen, kötelező felszerelésért tették a jogi szabályozásokkal, előírásokkal.

Forrás:

bontott-auto.hu

autobonto-nagyberki.hu

autojavitas.net

cograf.hu

wikipedia.org

origo.hu

autonavigator.hu

green4v4.eu

 

Kép forrás:
villiard.com

– thegeminigeek.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Hír

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Elhívatásom, hogy minden embernek a lehető legjobb információt szolgáltassam.

Advertisement

9 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.