Mahátma Gandhi

Indiai

 

India Köztársaság Dél-Ázsiában található, monszun befolyásolja éghajlatát. Az ország történelme nagyon régi időkre vezethető vissza, hisz már az ókori kereskedelmi utak is itt keresztezték egy mást. Talán ennek köszönhető a rendkívül kiterjedt kulturális ismerete az indiai embereknek. Minden ami Indiából származik azt indiainak nevezzük. Ám, hogy mi minden származik ill. ered Indiából?

India

India
Forrás: Wikipédia

Az Indus folyó völgyében már Kr.e 2500 – Kr. e 1700 éltek emberek , akik a leletek szerint földműveléssel és fémmegmunkálással foglalkoztak. Egyébként, India a nevét, az Indus folyóról kapta.

Az emberek vándoroltak és magukkal hozott tudást, tárgyakat, fűszereket, ruhákat csereberéltek a helyiekkel a friss árura, így alakult ki később a kereskedelem. A különleges fűszerekben gazdag ország előbb a szárazföldön kialakult kereskedelmi utakon juttatta el áruját egészen Angliáig, majd később a tengere terelődőt a kereskedelem nagy része, mert a szárazföldi utak hosszúak és drágák voltak. A bors és más fűszerek megismerése és megszeretése miatt, Angliában az indiai fűszerek után egyre nagyobb és nagyobb lett az igény. Megalakult a Brit Kelet- indiai Társaság, akik hajóikkal szállítottak Angliába rövidebb időn belül, mint a szárazföldön és sokkal olcsóbban is. Ám Anglia gyarmatosító, világ hatalomra törő tervei következtében India Nagy-Britannia gyarmata lett. Most már tényleg olcsón jutottak a fűszer különlegességekhez.

1947-ben vált független állammá India, de két részre szakadt Pakisztánra és Indiára. Történt mindez azért, mert a hinduk és a muzulmánok nem egyeztek meg. Pedig Mahátma Gandhi a neves indiai politikus mindent megtett az egyességért. Tanításaiból néhány példa mondat: „az örök igazságokat a mindennapi életünkre és gondjainkra.” ;„Személyes hitem teljesen egyértelmű. Szándékosan semmit sem sérthetek meg, ami él, emberi lényeket végképp nem, még ha a legnagyobb rosszat teszik is nekem és az enyéimnek.” ;„Az ember nem más, mint saját gondolatainak terméke: azzá válik, amit gondol.” Az Ő vallása a hinduizmus volt. Október másodika a születés napja, az erőszakmentesség világnapja 2007 óta.

India területéről ered a hinduizmus, buddhizmus, dzsainizmus és a szikh vallás is.

A fűszerek és az indiai tea ma is a legfőbb kereskedelmi áruja Indiának és konyhájukban valamennyit felfedezhetjük Például bors /Fekete arany/, kurkuma, babérlevél, szegfűszeg, fahéj, mustármag, gyömbér, só, cukor és még biztosan kihagytam egy nagy mennyiséget. Cukor, amelyet Indiában állítottak elő először Kr. u. 300-500-ban.

Azon kívül, hogy ízletes fogások készülhetnek e fűszernövényekből, de gyógyításra is alkalmasak és a mai napig tudják mi, mire jó és használják is a gyógyászatban.

Például:

  • Ánizs: felfúvódás, lassú emésztés, böfögés, szelek, köhögés ellen;
  • Fekete bors: lassú emésztésre;
  • Gyömbér: gyomorhurut, hányinger, hányás, epe- és hasnyálmirigy-elégtelenség;
  • szegfűszeg: csalánkiütés, epehólyag-gyulladás, fogínygyulladás, fogszuvasodás, hólyaghurut, húgycső gyulladás, időskori betegségek, influenza, láz, női nemi szervek fertőzése, nyálkövesség, szájszag.

Az indiai konyha annyiban hasonlít a magyar konyhához, hogy mi is sok fűszert használunk és szeretjük a csípős ízeket. Számunkra furcsa összeállítással készítik ételeiket, de a végeredmény az ízlelőbimbóink extázisát okozzák. Valami leírhatatlan aroma kavalkád van minden ételükben, legyen az édesség, hús étel vagy csak valamiféle zöldségtál. Kenyeret is készítenek és fogyasztanak, de általában valamilyen zsiradékban sütik meg. A leggyakrabban fogyasztott kenyerük a Chapati, Receptje: 2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 csésze víz, 1 teáskanál só. Gyúrjuk össze és pótoljuk a lisztet, ha szükséges addig, amíg nem ragad a kezünkre, de könnyen formázhatóvá válik és hagyjuk pihenni 1 órát. Aztán 10-12 kis golyót formázva osszuk szét a tésztát és egyenként nyújtsuk ki a labdákat kb.5-6 cm átmérőjű körökre. Majd tegyük a serpenyőbe és süssük, addig amíg a sülő oldalán nem látunk aranysárga pontokat, akkor fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük ilyenre. Felfog fújódni a tészta , egy összehajtogatott konyharuhával óvatosan nyomjuk lefele a tésztát addig, amíg teljes labdácskát nem kapunk. link:Chapati indiai kenyér

A hagyomány és a múlt tudásának megőrzése ma is fontos az indiai embereknek Évszaknak megfelelően változnak az elkészítendő ételek és naponta háromszor mindig frissen készülnek. A világ számos helyén létesült olyan étterem, mely az indiai konyha művészet remekeit kínálja az éhes vendégeknek. Itthon Magyarországon is több városban lehet indiai ételt kóstolni.

Például:

Indiai ízek és receptek találhatók.

 Tea szállítmány már 1838-ban érkezett Indiából Angliába. Indiai tea fajta: assam, assam peco, cahgar, darjeeling, brokenleaf.

Indiai Filmklub – Bollywood Extra  hindi nyelven készült filmek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Tv-ben , Mozikban lehet látni feliratozva a filmeket.

Indiai zene fülbemászó ritmikus és misztikus zene. Hangszerei: Szitár, Santur, Tabla, Rudra-vina, Sarangi. Indiai-alap

 

A zene mellett a tánc is egyedi,  kecses, kifejező és a ruhák díszítése  sem akármi, de nézd:

A ruhák! Természetes alapanyagokból készült ruhaanyagok. Női ruhák és ékszerek

A textil iparon kívül a gyógyszeripara és a  autóipara is egyre nagyobb területet foglal el a világpiacon. Informatikai fejlődése  is folyamatosan bővül.

Utazás az elbűvölő indiai tájakon. Különböző utazási irodák hirdetik útjaikat. Számos látnivaló, amelyet mindenkinek látni kellene.

Látni kell még :

Banyanfa

Banyanfa
forrás wikipédia

Lótusz az ország nemzeti virága

Lótusz az ország nemzeti virága
forrás Wikipédia

Aranylangur

Aranylangur
forrás: Wikipédia

Bengáli tigris, az ország nemzeti állata

Bengáli tigris, az ország nemzeti állata
forrás Wikipédia

Kék páva, az ország nemzeti madara

Kék páva, az ország nemzeti madara
forrás: Wikipédia

Indiai orrszarvú

Indiai orrszarvú
forrás: Wikipédia

Indiancobra

Indiancobra
forrás: Wikipédia

 

Remélem tudtam segíteni.

Szép napot!

forrás:

Wikipédia

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

2 comments

  1. Boldog vagyok, hogy örömöt szerezhettem! Remélem az elkövetkezendő időkben is hasonló élményt nyújthatok írásaimmal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.