Ska

 Ska jamaicaiból származó zene, amely a mento, a calypso és a jazz zene keveredéséből jött létre némi blues hangzással. Három részben lángolt fel e zenei műfal a világon.

  1950- es évek vége felé jelent meg ez a műfaj, s később ez volt az előfutára Rocksteady és a reggae- nek is. A névhez különböző legendák keringenek, fűződnek. Egyik az, hogy a gitár pengetéskor hallatszik ilyen hang. A másik legenda szerint Byron Lee vezette be. A harmadik szerint Derrick Morgan azt mondta: “gitáron és zongorán, hogy a ska hangzás. Mivel nem tudjuk, melyik az igazi így örüljünk annak, hogy van neve annak a zenének, amely a fülünkbe cseng.

Először 1960-ban. Legnagyobb képviselői voltak: Derrick Morgan, The Skatalites zenkar

Második hullám képviselői: The Beat; Madness.

Harmadik hullám képviselői: The Burial, The HotknivesPotato 5, Blechreiz ,  Ska-P,

A hangzás sokat változott az 1960 évek óta. Sokkal gyorsabb, energikusabb lett és a világ nagy részén különböző zenekarok játsszák ezt a  stílust, de saját ízlésükre  formálva. Japánban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Amerikában is több zenekar zene számokat készít. Van, hogy illegalitásba vonulva, de zenéltek és zenélnek ma is a képviselői. Magyarországon élő zenészek egy csapatát is magával ragadta ez a zenei műfaj. Pécsen  alakult a csapat. A legújabb számaik címei: Pizza dal, Ott vagy itthon, Tücsök és hangya.

 

Pannonia Allstars Ska Orchestra

Pannonia Allstars Ska Orchestra
forrás. facebook

2011-ben a Sziget-fesztiválon játszottak nagy sikerrel. A közönséget is magával ragadta a csapat.

 

 Hangzás eléréséhez feltétlenül szükséges hangszerek: gitár, basszusgitár, trombita, harsona, szaxofon, zongora, dob, énekhang. A használatos hangszerek mennyiségéből is jól látszik, hogy egy zenekar létszáma sem lehet kicsi.

Ska


forrás: Wikipédia

 

Ska Hecc érdekes szövegeiket a mindennapi tapasztalásaikból meríthetik, hisz MÁv -tól kezdve sok mindenről írtak szöveget.

 

Ska Hecc

Ska Hecc
forrás: Facebook

Testi Egyenleg SKA Kollektíva

 

Shanti Ska Tones

Shanti Ska Tones
forrás: facebook

link:

 – Wikipédia

 – Wikipedia, the free encyclopedia

 – Lap.hu

lusteenet

The Square Kilometre Array

Forrás:

  Wikipedia, the free encyclopedia

Remélem tudtam segíteni.

Szép napot!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.