A Dal

A Dal

A Dal

2014-ben immár harmadik alkalommal rendezi meg az MTV1 csatornája a Dal című, nagy nemzeti dalválogatót, amelynek célja megtalálni legjobb dalt, amely Magyarországot képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Tartalom

Dalfesztivál

Története

Résztvevők

Magyarország

A Dal 2012

A Dal 2013

A Dal 2014

A Dal CD

Eurovíziós Dalfesztivál

Eurovíziós Dalfesztivál 2014.

Eurovíziós Dalfesztivál 2014.

Az Eurovíziós Dalfesztivált évente rendezik meg az Európai Műsorsugárzók Uniójának (angol nevének rövidítése, EBU) aktív tagállamai között.

A fesztiválra minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban adnak elő. Csak olyan dalt lehet nevezni, amit még nem adtak elő sehol sem. Ha kiderül a szabály megszegése, akkor kizárják a versenyből a részvevőt. Amelyik dal tetszik, arra lehet szavazni. Feltétel, hogy egy ország sem szavazhat a saját számára. A többi ország nézői által leadott szavazatok a mérvadók. A legtöbb telefonos szavazatot elért dal győz. Ennek a dalversenynek tétje is van, hiszen a következő évben a győztes ország rendezheti meg az Eurovíziós Dalfesztivált. (persze ha tudja vállalni) A dalok közötti szünetekben általában turisztikai céllal, minden országról egy kisfilmet közvetítenek kedvcsinálóként, majd következik maga a dalnak az előadása.

Az idén ez lesz az 59. dalfesztivál, amelyet Koppenhágában rendeznek.

A Dalfesztivál története

Ezt a dalversenyt már 1956 óta rendezik meg évente. Így ez a világ legnagyobb dalversenye. Nézőinek száma 100-600 millióra tehető. Még olyan országokban is közvetítik, amelyek nem vehetnek részt a versenyen. (pl. AusztráliábanKanadában,HongkongbanIndiábanDél-KoreábanÚj-Zélandon és az USA-ban)

A dalverseny ötlete a svájci Macel Bezencontól származik, majd az Olaszországban tartott sanremói dalfesztiválon alapult mintegy kísérleti jelleggel, élő adásban.

Az első Dalfesztivált a svájci Luganóban tartották 1956. május 24-én. Hét ország vett részt rajta 2-2 dallal. 1957 óta az összes Dalfesztivál 1 dalt engedett meg országonként. Az 1956-os Dalfesztivált a rendező ország, Svájc nyerte.

A résztvevő országok

Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő országok

Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő országok

Azok az országok vehetnek részt a versenyen, amelyek aktív tagjai az European Broadcasting Unionnak (a társult tagok nem vehetnek részt). Tehát államuk az Európai Sugárzási Területen (European Broadcasting Area) belülre esik, vagy akik tagja az Európa Tanácsnak.

Eddig 50 ország szerepelt ezen a rendezvényen, mint Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Svájc, Magyarország, Izrael, Ausztria, Dánia, Egyesült Királyság, Svédország, Monaco, Románia, Bulgária, Norvégia, Finnország, Spanyolország, Azerbajdzsán, Portugália, Málta, Írország, Izland, Ciprus, Észtország, Lettország, Görögország, Törökország, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország, Macedónia, Ukrajna, Albánia, Fehéroroszország, Grúzia, Montenegro stb.

Írország győzött eddig hét alkalommal. A második helyen öt győzelemmel Franciaország, Luxemburg, Svédország és az Egyesült Királyság áll.

Magyarország az Eurovíziós Dalfesztiválon

1969-ben Késmárky Marika nyerte meg a magyar Eurovíziós Dalversenyt Egy fiú a házból című dalával, majd az NSZK-ba költözött.

1979-ben Németországot képviselte a magyar származású Leslei Mandoki, illetve Késmárky Marika (Edina Popként).

1993-ban egy előválogatón kellett részt vennünk, de a Szulák Andrea által előadott Árva reggel című dal nem érte el a kvalifikációs ponthatárt.

1994-ben Bayer Friderika 4. helyezést ért el a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.

1995-ben Szigeti Csaba képviselte az országunkat az Új név a régi ház falán című dallal, sajnos nem ért el vele helyezést.

1996-ban Delhusa Gjon: Fortuna című dala holtversenyben 22. lett,végül nem jutott be a nemzetközi döntőbe.

1997-ben a VIP együttes Miért kell, hogy elmenj? című dala 12. lett.

1998-ban Charlie: A holnap már nem lesz szomorú dala kudarcot okozott.

Ezután Magyarország 2005-ig nem nevezett be a dalversenybe. 2005-ben a NOX Forogj világ! című dalával a döntőben 12. helyezést értek el.

2006-ban pénzügyi okok miatt nem volt magyar induló, majd 2007-ben  Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot a Helsinkiben tartott Dalversenyen. Ő angolul adta elő dalát, az Unsubstantial Bluest (magyarul Aprócska Blues). Az elődöntőből 224 ponttal, a későbbi győztes Szerbia mögött másodikként jutott tovább, a döntőben 128 ponttal a 9. helyet érte el.

2008-ban a Magyar Televízió nemzeti döntő keretében választotta ki az országot képviselő énekest. Ebbe telefonos szavazással a nézőket is bevonta. A győztes Csézy lett Szívverés című dalával. A dal szerzője Rakonczai Viktor, a V.I.P. együttes tagja. Csézy nem jutott a döntőbe.

2009-ben Ádok Zoltán szerepelt az Eurovízión a Dance with Me dalával, de nem jutott tovább.

2011-ben a 2010-es X-Faktor egyik versenyzője, Wolf Kati adta elő a What About My Dreams? című dalt, s a döntőben a 22. helyet szerezte meg.

A Dal 2012

2012 január-február hónapokban az MTV és az MTVA egy háromrészes nemzeti döntőt rendezett, A Dal-t. A zsűri tagjai voltak: Wolf Kati, a 2011-es induló, Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető, Rákay Philip, az M1 intendánsa, Rakonczai Viktor Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer.

A február 11-én megtartott harmadik döntőt végül a Compact Disco nevű formáció nyerte Sound Of Our Hearts című dalukkal, így ők képviselhették Magyarországot 2012-ben Azerbajdzsán fővárosában a nemzetközi versenyen, ahol az elődöntőben 52 ponttal a 10. és a döntőben 19 ponttal a 24. helyezést érték el.

A Dal 2013

2013 február-márciusban hat show-műsort sugárzott a magyar közmédia. A három elődöntőben összesen harminc dal versenyzett a két középdöntőbe, majd a döntőbe jutásért. A műsorok során a szakmai zsűri, illetve a közönség szavazata döntött arról, hogy ki képviselje Magyarországot a svédországi Malmőben. A műsor házigazdái Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva voltak.

A zsűriben a már ismert tagok: Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető, Rákay Philip, az M1 intendánsa, Rakonczai Viktor Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer mellett Rúzsa Magdi volt.

A győztes ByeAlex lett, aki a Kedvesem című számával nyerte meg a magyar válogatót. ByeAlex a dalfesztivál döntőjében 84 ponttal a 10. helyet érte el, ami a harmadik legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni az Eurovíziók történetében.

A Kedvesem című dal utóélete:

Megihletett iskolásokat, az Irigy Hónaljmirigy humorista csapatot, a Bagi-Nacsa humorista párost, de egy azerbajdzsáni tehetségkutatón is megjelent az idén azeri nyelven.

Sok kiemelkedő produkció közül egy művészileg rendhagyó módon kivitelezett, színpadra alkotott dalt mutatnék meg, amelyet Azerbajdzsan képviselője adott elő. Remélem tetszik Önöknek.

A Dal 2014

A Dal zsűrije 2014-ben

A Dal zsűrije 2014-ben

Idén már 2. elődöntője zajlik az eurovíziós nemzeti döntőnek. A zsűriben Rákay Philip, Csiszár Jenő, Rúzsa Magdi és Kovács Kati pontozza és kritizálja a versenyzőket. A dalverseny rangját bizonyítja az is, hogy az idei megmérettetésre 436 pályamű érkezett, amelyből a zsűri 30 dalt választott ki.

A múlt héten lezajlott 1. elődöntőből a zsűri pontjai alapján tovább jutott:

Király Viktor, Marge és Szabó Leslie.

A közönség szavazatai alapján pedig Oláh Ibolya, a Depresszió, és a Group ’n’ Swing a döntős.

Ma este színpadra lép: Kállay-Saunders András, Szécsi Saci és Böbe, Joni, Bogi, Vastag Tamás, Polyák Lilla, Dér Heni, Belmondo, 2Beat or not 2Beat, Muzikfabrik.

A 2. elődöntőből őket juttatta tovább a zsűri:

Bogi, Joni, Kállay-Szaunders András.

A közönségszavazatok alapján pedig Polyák Lilla, Dér Heni és a Muzikfabrik jutott tovább.

A 3. elődöntőből továbbjutottak a középdöntőbe:

A zsűri szavazatai alapján a Fool Moon, Pál Dénes és a New Leves Empire.

A közönségszavazatok SMS-ben összeszámlált adatai alapján Radics Gigi, Honeybeast és a Mystery Gang.

A 3 elődöntőbe bejutott 18 dal közül 2 középdöntőben választják ki a legjobb 8 dalt. Azok közül fogja a zsűri kiválasztani azt a 4 dalt, amelyek közül a közönség eldöntheti, hogy melyik dal képviselje Magyarországot 2014 májusában az Eurovíziós Dalfesztiválon.

1. középdöntő 2014. február 15-én lezajlott adásában a zsűri szerint tovább jutott Király Viktor és Bogi.

Az SMS szavazatok alapján a döntőbe jutott: Depresszió és a New Level Empire.

A 2. középdöntőből a döntőbe jutottak a zsűri döntése alapján: Kállay-Szaunders András és a Fool Moon.

A közönség SMS szavazatai alapján pedig: Pál Dénes és Honeybeast.

Minden adásban szokott ún. extra produkció lenni, míg a szavazás megy.

Eddig Korda Györgyöt és a Hooliganst, Deák Bill Gyulát és Mohamed Fatimát láthattuk.

A 2. középdöntő sztárvendége Fenyő Miklós és Szabó Kimmel Tamás volt.

Hogy ki képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, az hétvégén kiderül a döntőben.

A Dal CD

A Dal televíziós válogató legjobb dalait népszerűsítendő, több CD is megjelent már.

Először 2012-ben:

A dal – Eurovíziós dalfesztivál – 2012 magyarországi döntő dalai

1.   Állítsd meg az idõt – Kökény Attila & Bencsik Tamara

2.   I Love You – Kállay-Saunders András

3.   Hangok a szívekért – Pély Barna & Pál Eszter & Pál István

4.   Feel – Dancs Annamari

5.   Learning to Let Go – Heincz Gábor

6.   Sound of Our Hearts – Compact Disco

7.   A fél veled egész – Krisz Rudi

8.   Európa, egy a szívünk – Gallusz Niki & Vizy Márton

9.   Nem kell végszó – Tóth Gabi

10. Vízió – Caramel

11. Dance – Monsoon

12. Csillagok – Puskás Peti

13. Like a Child – Fábián Juli & Zoohacker

14. This Love – Veres Mónika Nika

15. Lesz ami lesz – Anti Fitness Club

16. Élek a szemeidben – Tolvai Renáta

17. Yeah! Ok! – Sophistic

18. Mozi szélesvásznon – Gyurcsík Tibor

19. Chasing Dreams – Kiss Gina

20. Untried – The Kiraly’s

2013-ban már 2 CD-s változatban volt kapható a legjobb 30 dal.

A Dal 2013 – A legjobb 30 – A magyarországi döntő dalai

CD1

1.   Nincs Baj! Tűz Van! – Fehér Zoltán

2.   Játszd újra! – Mrs. Columbo

3.   Húz – Baricz Gergő

4.   Tükörkép – Bogi

5.   Ezt látnod kell – Palcsó Tamás

6.   Neonzöld – Background

7.   Örök harc Gyurcsík Tibor

8.   Nem akarok többé játszani – Keresztes Ildikó

9.   Csak állj mellém – Rácz Gergő

10. Szíveddel láss – Agárdi Szilvi – Pál Dénes

11. A szeretet él Gáspár Laci & Plastikhead

12. Ne engedj el – Odett

13. Hadd legyen más – Szabó Ádám

14. Csak te légy – Völgyesi Gabi

15. Mindhalálig várni rád Éliás Gyula

CD2

1.   Puzzle – Rami

2.   Holnaptól – Vastag Tamás

3.   Kedvesem – ByeAlex

4.   Új generáció – Janicsák Veca

5.   My Baby – Kállay Saunders andrás

6.   Valami más – Polyák Lilla

7.   Született szívtörő – Burai Krisztián

8.   Hullócsillag – Hoffman Mónika

9.   Tegnap még más voltál – United

10. Élj pont úgy – Cserpes Laura

11. Soha ne add fel az álmaidat – Flash Travel feat. Újvári Péter

12. Nem baj – Mohamed Fatima

13. Túl egyszerű – Brasch Bence

14. Úgy fáj – Radics Gigi

15. Amíg a tűz ég – Puskás Péter

A Dal 2014 – A legjobb 30 – A magyarországi döntő dalai

CD1

1.   HONEY BEAST – A LEGNAGYOBB HŐS

2.   KIRÁLY VIKTOR – RUNNING OUT OF TIME

3.   MUZIKFABRIK – THIS IS MY LIFE

4.   OLÁH IBOLYA – 1 PERCIG SZTÁR

5.   JONI – WATERFALL

6.   MYSTERY GANG – JÁTSSZ MÉG JAZZGITÁR

7.   HIEN – THE WAY I DO

8.   GÁJER BÁLINT – ELMARADT PILLANATOK

9.   EXTENSIVE – HELP ME

10. SZABÓ LESLIE – HOGY SEGÍTHETNÉK?

11. BOGI – WE ALL

12. GROUP N SWING – RETIKÜL

13. KÁLLAY-SAUNDERS – RUNNING

14. VASTAG TAMÁS – ÁLLJ MEG VILÁG

15. SZÉCSI BÖBE ÉS SZÉCSI SACI – BORN TO FLY

CD2

1.   BELMONDO – MIÉRT NE HIGGYEM?

2.   KIRÁLY LINDA – EVERYTHING

3.   POLYÁK LILLA – KARCOLÁS

4.   NEW LEVEL EMPIRE – THE LAST ONE

5.   LIL C – BREAK UP

6.   BÜLBÜLS – MINDEN MOSOLY

7.   RADICS GIGI – CATCH ME

8.   2BEAT OR NOT 2BEAT – MEG AKAROM MONDANI

9.   FOOL MOON – IT CAN’T BE OVER

10. CSERPES LAURA – ÚGY SZÁLLJ

11. GATTI DI AMALFI FEAT PÁL DÉNES – BRAVE NEW WORLD

12. DEPRESSZIÓ – CSAK A ZENE

13. MARGE – MORNING LIGHT

14. KNOLL GABI – SWEET MEMORIES

15. DÉR HENI – ÉG VELED

A CD-válogatás most is kapható a Bookline hálózat boltjaiban, megrendelhető Interneten is.

Egyre népszerűbbek a televíziós tehetségkutató műsorok Magyarországon. Elnézve a Csillag születik, az  X-faktor, a Megasztár és a többi verseny közvetítését felvetődik a kérdés: Ilyen sok tehetség lakik kis hazánkban?

Álljon itt válaszként egy klip a magyar Attraction előadásából az angol tehetségkutató egyik válogatásáról, amelyet meg is nyertek. Állítólag a “Csillag születik” tehetségkutatóban is felléptek már, de ott nem bizonyultak elég tehetségesnek.

5 kérdés, 5 válasz

1. Mióta rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált? – 1956 óta

2. Hány ország vett eddig részt rajta? – 50 ország

3. Mi a Dal? – az első nemzeti válogató, melynek célja az Eurovíziós Dalfesztiválra kijutó legjobb dal kiválasztása

4. Mióta rendezik a Dal nemzeti válogatót? – 2012 óta rendezik a többfordulós válogatót

5. Hogyan népszerűsítik a dalokat? – élő műsorral a válogatón, az Eurovíziót is élőben, CD-n adják ki a dalokat

Forrás: Eurovíziós Dalfesztivál,   A Dal,   eurovision.tv,   eschungary,   mtva

Válogatás A dal Eurovíziós dalfesztival 2012 magyarországi döntő dalai,   Megvannak a Dal továbbjutói

Képforrás: Eurovíziós dalfesztivál 2014 Magyarország az első elődöntőben lép felKovács Kati új zsűritag A Dal Eurovíziós Dalfesztivál

2014-es Eurovíziós Dalfesztivál

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Hópehely

Ammónia

Ortodox

Nefelejcs

Melléknév

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.