Fecskék

Hazánkban három fajuk él. Parti-, füsti- és a molnárfecske.

Partifecske:12 cm. A legkisebb fecskefaj. Földbarna a hátoldala, fehér a hasoldala, mellén barna keresztszalag, farka enyhén villás. Csapatosan jár táplálék után, telepesen költ. Nem ragaszkodik az emberi településekhez.

partifecske-utazas.sk_

partifecskék

Meredek folyóparton, löszfalakban, elhagyott homokbányák oldalába vájja a fészkelő üregét. Vonuló.


Füstifecske. Kiválóan repülnek és a költési idő kivételével csapatosan jár. Hangja: riasztó hangja, magas ” csvi-vit” . Éneke finom lágy csicsergés.

Füstifecske (mako2007.network.hu)

Füstifecske

Súlya: 16-20 gramm között van. Ha volt már valakinek olyan szerencséje, hogy a kezében tarthatott egy fecskét akkor az tudja, hogy ez egy olyan érzés mint amikor egy tollcsomót tartana az ember a kezében, csak közben érzi, ahogy a fecske szíve dobog. Nekem volt egy olyan időszak amikor a szerszámos kamrában fészkelt egy pár. Első költéskor 5 tojást raktak.  De még kirepülés előtt 3 újabb tojást is leraktak. Ebből a 3 tojásból 1 sajnos kiesett a fészekből, valószínűleg a fiókák miatt. Elég szűkösen fértek el a fészekben, úgyhogy ne legyen bajuk, én egy vastagabb szivacsot raktam a fészek alá. Így ha kiesett egy fióka, nem ütötte meg magát, és visszalehetett rakni a fészekbe. Ha időben rakom oda a szivacsot valószínűleg az egy kiesett tojást is meg lehetett volna menteni. Tudni kell erről a helyiségről, hogy minden este bezártam, és a fecskék hozzászoktak, hogy minden este szürkület után ajtó zárás. Kora reggel pedig nyitás. Ha néha késtem az ajtó nyitással, akkor már hangosan csicseregve jelezték, hogy késésben vagyok. Teljesen megszoktak bennünket. Nem zavarta őket, hogy miközben etetik a fiókáikat, vagy költenek, valaki a helyiségben tartózkodott. Sajnos a következő évben csak az egyik fecske érkezett vissza, és azóta is csak látogatóban tűnnek fel az udvarunkon a fecskék. De azért a környékünkön elég sok helyen fészkelnek.

füstifecske fészek

füstifecske fészek

A fészkük, nem olyan zárt mint a molnárfecskéké. Évente 2 alkalommal költenek, de bőséges időben akár 3 alkalommal is. 14-16 nap alatt kelnek ki a fiókák, és 18-23 nap elteltével repülnek ki. Egy nagyobb fészekaljnál 4-5-6 fiókánál akár naponta 400 alkalommal is fordulnak a szülők, hogy a mindig éhes fiókáknak eledelt hozzanak.

Molnárfecske: 13 cm. Feje, háta, szárnya és farka kékesfekete.Farkcsíkja és az egész alsó oldala fehér.Lábát és lábujjaif finom pehelytollak borítják.

Molnárfecske -madarbaratkert.lapunk.hu_

Molnárfecske

Hangja: Riasztó hangja éles “csiip”. Éneke halk, kellemes csicsergés. Súlya. 20-23 gramm.

Molnárfecske fészke   (www.nimfea.hu)

Molnárfecske fészke

Sárból rakott fészke zárt, csak a felsőrészén van bejárónyílás.Évente 2-3 alkalommal költ. 4-5 tojást rak, mind a két szülő kotlik, 2 hétig rajta, a fiatalok 20-22 napos korukban repülnek ki.

Érdekességként, megemlíteném, hogy ez a két fecskefaj néha kereszteződik. Az ilyen madarak magukon viselik mind a kétfaj vonásait.

Aki teheti, védje, óvja ezeket a hasznos madarakat és fészkeit!!!

 

Forrás:

R.T.Peterson- G. Mountfort- P. A. D. Hollom: Európa madarai című könyv.
Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.