Nagy szentjánosbogár

2015-ben az év rovara,  a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca).

Tartalomjegyzék:

Szentjánosbogarak családja
Nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)
Leírása
Életmódja
Szaporodása
Élőhelye

Szentjánosbogarak családja

Lapostestű, puha, gyengén kitines bogarak. A nőstény lárvaszerű, az egyes testszelvények jól elkülönülnek egymástól, szárnya nincs, olykor a csökevénye látható. A fejüket az előhát felülről csaknem eltakarja. A hímeknek mind a két pár szárnya kialakult. Mindkét ivar potrohának utolsó szevényeiben, a hasoldalon világítószerv fejlődött.

 

Nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)

Nagy szentjánosbogár nősténye

Nagy szentjánosbogár nősténye

Leírása

A nőstény 9-17, a hím 10-13 mm. Színe sötét kékes-barnásfekete, a szelvényhatárok olykor sárgásak, a nőstény szelvényeinek hátulsó sarkain néha halványsárga foltok díszlenek. A hím előtora elől széles ívű, hátulsó szegélye pedig egyenes lemetszésű.

Nagy szentjánosbogár hímje

Nagy szentjánosbogár hímje

Életmódja

A hímek meleg nyári estéken imbolyogva-világítva repdesnek, a szárnyatlan nőstények pedig a fű  között világítva jelzik a hollétüket. A bogarak módosult zsírszöveteiben levő luciferinvegyület a luciferáz enzim és oxigén hatására (biolumineszcenciának nevezett) égési folyamatban vesz részt. A felszabadult energia csupán 5-10%-a alakul át hővé, míg a többi hideg fényként sugárzik ki.

Szaporodása

3 éves korukban érik el az ivarérettséget. Az imágók a párzás után röviddel elpusztulnak. A nöstény a petéit egyesével vagy kettesével rakja le. A pete alakja kerek, átmérője 1 mm, színe halványsárga. 2-5 hét kell a petéből való kifejlődéshez.

Élőhelye

A nagy szentjánosbogár Európában még mindenhol él, de sajnos egyre kevesebb olyan terület van ahol még háboríthatatlanul élhet. Erdőkben, réteken az olyan helyeken él, ahol a talajnak mésztartalma van. De mivel mi emberek egyre jobban összeszűkítjük az élőhelyeiket (földművelés, stb), egyre kevesebb olyan háborítatlan terület marad, ami még megfelel nekik.

 

Források:

Csodálatos állatvilág. Mester kiadó, KFT.

Dr Móczár László: Rovarkalauz (1990) című könyve

Képek forrása:

Kiemelt kép

Nagy szentjánosbogár hímje

Nagy szentjánosbogár nősténye

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ágnes

CBA

Túzok

Gólya

Zöldike

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Amikor azt gondolod, hogy már minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy."

Advertisement

One comment

  1. Az én kertem tele van nagy szentjánosbogárral. Gyönyörű látvány esténként, néha annyian vannak, hogy a sarki fényt idézik. A meszes talajt kedvelik, valószínű azért érzik jól magukat. Na meg nincsenek háborgatva, ami nem egy utolsó szempont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.