Nagy szentjánosbogár

2015-ben az év rovara,  a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca).

Tartalomjegyzék:

Szentjánosbogarak családja
Nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)
Leírása
Életmódja
Szaporodása
Élőhelye

Szentjánosbogarak családja

Lapostestű, puha, gyengén kitines bogarak. A nőstény lárvaszerű, az egyes testszelvények jól elkülönülnek egymástól, szárnya nincs, olykor a csökevénye látható. A fejüket az előhát felülről csaknem eltakarja. A hímeknek mind a két pár szárnya kialakult. Mindkét ivar potrohának utolsó szevényeiben, a hasoldalon világítószerv fejlődött.

 

Nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)

Nagy szentjánosbogár nősténye

Nagy szentjánosbogár nősténye

Leírása

A nőstény 9-17, a hím 10-13 mm. Színe sötét kékes-barnásfekete, a szelvényhatárok olykor sárgásak, a nőstény szelvényeinek hátulsó sarkain néha halványsárga foltok díszlenek. A hím előtora elől széles ívű, hátulsó szegélye pedig egyenes lemetszésű.

Nagy szentjánosbogár hímje

Nagy szentjánosbogár hímje

Életmódja

A hímek meleg nyári estéken imbolyogva-világítva repdesnek, a szárnyatlan nőstények pedig a fű  között világítva jelzik a hollétüket. A bogarak módosult zsírszöveteiben levő luciferinvegyület a luciferáz enzim és oxigén hatására (biolumineszcenciának nevezett) égési folyamatban vesz részt. A felszabadult energia csupán 5-10%-a alakul át hővé, míg a többi hideg fényként sugárzik ki.

Szaporodása

3 éves korukban érik el az ivarérettséget. Az imágók a párzás után röviddel elpusztulnak. A nöstény a petéit egyesével vagy kettesével rakja le. A pete alakja kerek, átmérője 1 mm, színe halványsárga. 2-5 hét kell a petéből való kifejlődéshez.

Élőhelye

A nagy szentjánosbogár Európában még mindenhol él, de sajnos egyre kevesebb olyan terület van ahol még háboríthatatlanul élhet. Erdőkben, réteken az olyan helyeken él, ahol a talajnak mésztartalma van. De mivel mi emberek egyre jobban összeszűkítjük az élőhelyeiket (földművelés, stb), egyre kevesebb olyan háborítatlan terület marad, ami még megfelel nekik.

 

Források:

Csodálatos állatvilág. Mester kiadó, KFT.

Dr Móczár László: Rovarkalauz (1990) című könyve

Képek forrása:

Kiemelt kép

Nagy szentjánosbogár hímje

Nagy szentjánosbogár nősténye

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ágnes

CBA

Túzok

Gólya

Zöldike

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

  1. Az én kertem tele van nagy szentjánosbogárral. Gyönyörű látvány esténként, néha annyian vannak, hogy a sarki fényt idézik. A meszes talajt kedvelik, valószínű azért érzik jól magukat. Na meg nincsenek háborgatva, ami nem egy utolsó szempont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.