Galagonya

Az év Gyógynövénye 2015-ben a galagonya, (Crataegus oxyacantha L.). Népies neve: gelegenye, fehértövis, Isten gyümölcse, cseregalagonya.

 

Mielőtt ismertetném a galagonyát egy fontos információ!!
Nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt a galagonyát gyógyászati célokra szeretnénk használni, mivel ritka esetekben a galagonya bogyói, okozhatnak hirtelen vérnyomás ingadozást, ájulást. Vannak, akiknél allergiás reakciók, hányinger, kiütés vagy csalánkiütés is jelentkezhetnek.

A galagonya leírása:

Családja a rózsafélék. Kettő fontos faja van: a kétbibéjű  (Crataegus laevigata L) és az egybibéjű galagonya (Crataegus monogyna Jacq.)
A galagonyabokor akár 9 méter magasra is megnő. Évszázadokon át ültették a legelők és a telkek köré kerítés gyanánt, és így jelölték a birtokhatárokat meg. A galagonya egyes fajtáinak a virága dögszagú. A növény töviseire a tövisszúró gébics, a nagyobb rovarokat nyársalja fel. A növény sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mert a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült.
A galagonya május-júniusban virágzik és a termését októberben lehet szedni.
A növényi drog tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket.

Galagonya

Galagonya

A galagonyát a “szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása. Tágítja az artériákat. A galagonya kémiai vegyületek különösen hatékonyank a koszorúerek kitágításában, állítja Phyllis Balch táplálkozási szakértő. A galagonya hatékonyan csökkenti a vérnyomást, ami a szív terheltségét csökkenti. A koszorúerek tágításával fokozódik a szív oxigénbegyűjtő képessége.

A gyümölcseit általában nem fogyasztják nyersen. A bogyók kivonatát be lehet szerezni, kiegészítők formájában a bioboltokban, az online kereskedőknél és a nagy élelmiszer áruházaknál. De ha van friss gyümölcsünk akkor magunk is elkészíthetjük a tinktúrát.

Galagonya virága

Galagonya virága

A galagonya levelei szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termése almatermés, amely a vacok megduzzadásával keletkezik. A mag héja nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el.

Források:

gyorgytea.hu

egeszsegtukor.hu

vitaminsziget.com

hazipatika.com

galagonya.com

Kiemelt kép

Galagonya virága

Galagonya

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ürge

Kocsányos tölgy

Búbos banka

Tengelic

Nagy szentjánosbogár

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.