Vadgerle

Környezetünk madarai a vad gerle

Vad gerle, ezek is a környezetünk madarai közé tartozik, annak ellenére, hogy nem ragaszkodnak annyira az emberekhez. Őket szeretném bemutatni közelebbről. Ez a gerle az akit nagyon sokan összetévesztenek a   balkánigerlékkel. Nézzük meg őket egy picit közelebbről.

Az ő mérete is 27 cm, akár rokonának a balkáni gerlének. A hátoldala vörösesbarna,  fekete pettyekkel. A nyakán két oldalt fekete, fehér vonalak vannak. Rózsaszínnel árnyalt a nyaka és a melle. Farka lekerekített, a szélső farktollak külső éle és a hegye fehér. A farok alsó oldalán fehér végszalag.

Környezetünk madarai a vad gerle

vad gerle

A fiatalok nyakán nincsenek fekete, fehér vonalak és sem a nyaka sem a melle nem rózsaszínes. A vad gerlék párban vagy kisebb csapatokban jár. A hangja lágy turbékolás. Fákon, bokrokon fészkel. Ezek a gerlék is 2 tojást raknak, 13-16 napig felváltva kotlanak a szülők, a fiatal gerlék 3 hetes korukban repülnek ki. Egyéves korukban lesznek ivarérettek. A vad gerlék kiszorultak az ember közvetlen közeléből. Leginkább az erdőben fészkel. Fákra és bokrokra rakja a fészkét. Ellentétben a balkánigerlékkel a vad gerle költöző madár. A Szaharától délre vonul el telelni. De vannak olyan egyedek is amelyek itt maradnak.
Sajnos azok a gerlék amelyek a telet melegebb éghajlaton töltik, nagyon sokszor vadászok áldozatává válik. Leginkább Szerbia egyes részein vadásznak a vad gerlékre.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.