Mezei verebek

Környezetünk madarai a verebek

Környezetünk madarai a verebek. Róluk írok pár sort, ők a ,,szürke eminenciások” azaz a közönséges házi verebek és a mezei rokonaik.

Szerintem őket mindenki ismeri.A házi veréb egész Európában elterjedt, kivéve Olaszországot.  Ott a rokonuk az olasz veréb él. Nálunk Magyarországon két fajuk él a házi és a mezei veréb. A házi veréb 15 cm. A hímnek szürke a fejteteje, a tarkója gesztenyebarna, a torka fekete.A tojón és a fiatal verebeken nincs fekete torokfolt. Barna a hátoldaluk, szürkésfehér a testaljuk.

Házi veréb

Házi veréb

A hangja, mert éneknek nevezni nem lehet, változatos, de dallamtalan csiripelés, vagy csak hangos éles csipogás, ami eléggé idegesítő is lehet, főleg az emberifülnek. Költeni bárhol költ, hasadékokban, eresz alatt, fecskék elhagyott fészkében stb. De mindig az emberi településeken. Távolabb azoktól nagyon ritkán látható.

Életre szólóan  választanak párt. Évente általában háromszor költ.Alkalmanként szennyesfehér, hamuszínű pontokkal, foltokkal tarkított 5-6 tojást raknak. A fiókák 2 hét alatt kelnek ki, és 17-18 nap múlva már ki is repülnek. Magvakkal táplálkoznak, bár a fiókáinak a magas fehérje tartalom miatt szokott gerincteleneket is adni.

Mezei veréb. Picivel kisebb és karcsúbb mint a házi rokona. A viselkedése is óvatosabb.

Környezetünk madarai a verebek

Mezei veréb

A hím mezei verébnek a fejteteje csokoládébarna és a fejoldalán levő fekete folt különbözteti meg a házi verébtől. A hangja magasabb hangú változatos csiripelés. A fészek rakásnál nem ragaszkodik annyira az épületekhez. Faodúkban, szalmakazlakon, mesterséges fészekodúban költ.

Szép napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.