Seregély

A következő környezetünkben élő madárfaj az nem a kedvencek közé tartozik, sőt akiknek van gyümölcsös kertje azok kifejezetten utálják is. Ez a madár a seregély. Sok kárt okoz a gyümölcsösben. Rengeteg gyümölcsöt eszik meg, vagy ver le a fákról. Amit lever viszont azt már nem eszi meg. De ha komolyabban megvizsgáljuk a táplálkozását, akkor megállapíthatjuk, hogy a gyümölcs, csak olyan 6% -át teszi ki az elfogyasztott táplálékának.  A többi különböző kártevő rovar. No akkor káros vagy hasznos? Válasz. ha nincs érett gyümölcs a kertünkben akkor hasznos. Mert akkor inkább azt választja. De mi az oka? Talán az, hogy az utóbbi években drasztikus módon lecsökkent a legelő állat állomány. A legelőkön magasra nőtt a fű, és mivel ezek a madarak az alacsony fűvel benőtt területeken tudnak rovarokra vadászni, és ez egyre kevesebb, nem maradt más mint az emberek gyümölcsöse, ha nem akar éhen pusztulni. A seregély 21  cm. A finoman pontozott feketés tollazata zöldes, bronzos és bíboros fémfényű.

seregély           Környezetünk madarai

seregély

A farka rövid, a szárnya hegyes. Egyenes csőre hegyes. Őszi toll viselete sűrűn pettyezett. A fiatal seregélyek szürkésbarnák, torkuk fehéres, alsó oldaluk sávozott. Az öreg madarak csőre tavasszal világossárga, télen sötét, a fiataloknak  a csőre barna. Élénk, hangos és mozgékony madár. Ha kalitkában tartanánk akkor  ő az egyik legigénytelenebb madár. Képes megtanulni különböző hangok utánzását. Régen a szőlősgazdák megpróbálták kereplővel zajt csapni, hogy távol tartsák a seregélyt a szőlőtől. Miután a madarak rájöttek, hogy ez a hang semmiféle gondot, vagy pusztulást nem okoz nekik, megtanulták utánozni a kereplő hangját.

Seregély invázió

Seregély invázió

Van egy ismerősöm aki a gyümölcsfáira éréskor egy plüssállatot akaszt ki, ő erre esküszik. Nála ez bevált, mondjuk azért érdekesen néz ki, mikor egy plüssnyúl lengedezik a fatetején.  A seregély hangja, éneke az érdes, rekedt és dallamos hangok változatos keveréke. Általában a fák legmagasabb hegyén hallatja a hangját. Faodúkban, épületek réseiben, mesterséges fészekodúban fészkel. Általában 5-7 kék színű tojást rak és két hétig kotlik rajta. A fiókáit hernyókkal és pókokkal eteti.

 

Felhasznált irodalom:

R.T.Peterson- G. Mountfort- P. A. D. Hollom: Európa madarai című könyv.

Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6

Szép napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.