Concerto

A concerto olyan zenei alkotás, melyben egy vagy több hangszer „felelget” a zenekarral. Erről a műfajról kapta nevét a Concerto Budapest, mely Magyarország legfiatalabb, s egyben legdinamikusabban fejlődő nagyzenekara, kiváló munkakörnyezetük pedig a bérelhető helyiségekkel rendelkező Zeneház. A műfajról egy bútorcsaládot is elneveztek, ahogyan egy zenei ügynökség és egy nonprofit szervezet nevében is szerepel ez a szó.

Tartalomjegyzék:

Concerto
Concerto Budapest
Concerto Grande
Concerto Nonprofit Kft.
Concerto bútorcsalád

Concerto

A concerto, vagy más néven versenymű a barokk korban alakult ki. Olyan zenei alkotás, melyben egy vagy több hangszer „felelget” a zenekarral.

Régebben leginkább hegedűre, csellóra, fagottra, fuvolára, oboára és csembalóra íródtak. Később a hegedű és a zongora lett az elsőszámú szólóhangszer, de ma már minden hangszerre találhatunk szólódarabot. Amennyiben több szólóhangszerrel találkozunk, kettős-, hármas- és négyesversenyekről beszélünk.

Általában három tételből áll, egy gyors, egy lassú és még egy gyors szakaszból.

A műfajban a legismertebb szerzők közé tartozott Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann.

 

Hozzá köthető versenymű fajta a concerto grosso, melyben egy kisebb zenekar versenyez egy nagyobbal.

A klasszicizmusban és a romantikában a concerto és a szimfónia stílusa összekeveredett, az ilyen jellegű darabokat sinfonia concertante-nak nevezték el.

Ennek rokonműfaja pedig a zenekari concerto, melyben a zenekar tagjaiból emeltetnek ki a szólisták. A műfajban Bartók Béla írta a legismertebb művet.

 

Concerto Budapest

 

Concerto Budapest

Concerto Budapest

Magyarország legfiatalabb, s egyben legdinamikusabban fejlődő nagyzenekara.

Jogelődje, a Postás Zenekar 1907-ben alakult meg. A húszas évektől a rádiók által váltak ismertté, a II. világháború után bontakoztak ki igazán. A hatvanas évektől már állandó bérletsorozataik indultak, s nemzetközi színpadokon is megállták a helyüket. A nyolcvanas évektől olyan karmesterek vezették a zenekart, mint Lukács Ervin és Medveczky Ádám. 1990-től a Távközlési Zenei Alapítvány keretében működtek immár Magyar Szimfonikus Zenekar néven.

1997-től a zenekar Magyarország vezető nagyzenekarai közé emelkedett, és olyan neves művészekkel álltak egy színpadon, mint Barbara Hendricks, José Cura, Vadim Repin, Olga Kern, Kobayashi Ken-Ichiro, Bobby McFerrin, Branford Marsalis vagy Chick Corea.

2007-ben nevezték ki Keller Andrást zeneigazgatónak, s tovább gyarapították az ismert neveket: Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás, Jevgenyij Koroljov, Gidon Kremer, Gilles Apap, Alexander Lonquich, Kim Kashkashiat, Evelyn Glennie

A zenekar 2009 decembere óta Concerto Budapest néven folytatja tevékenységét.

A zenekar honlapja

 

Zeneház

A Zeneház 1994-95-ben épült fel, a Concerto Budapest rendelkezésére pedig 1995-ben bocsátotta a Magyar Telekom. A kulturális intézmény nem csak kiváló munkakörnyezetet és otthont biztosít a zenekar részére, hanem bérelhető helyiségekkel is rendelkezik, melyek idálisak akár zenei-, prózai rendezvények, hangfelvételek, bemutatók, konferenciák, rendezvények, sajtótájékoztatók helyszínének.

Tovább a Zeneházhoz

Concerto Budapest a Facebookon

Concerto Budapest Zeneház a Facebookon

 

Concerto Grande

 

Zenei ügynökség, mely magyar művészek és produkciók külföldi fellépéseit és bemutatásait szervezi meg, továbbá nemzetközileg elismert külföldi művészeket és előadásokat hoz hazánkba, legyen szó akár könnyűzenéről vagy komolyzenéről.

A Concerto Grande honlapja

 

Concerto Nonprofit Kft.

 

A nonprofit szervezet 2003-ban alakult. Tata és környéke művészeti és kulturális életéhez kapcsolódnak aktívan rendezvényeikkel, például 2007 óta minden évben megrendezik nemzetközi zenei mesterkurzusukat, melyre a világ számos országából érkeznek a zene iránt érdeklődő fiatalok, hogy neves hazai és külföldi tanártól tanulhassanak. Ők szervezik meg a Barokk Fesztivált is, mely Tata nagy hagyományú eseménye.

A Concerto Nonprofit Kft. honlapja

 

Concerto bútorcsalád

 

Concerto bútorok

Concerto bútorok

A bútorcsalád minden tagja tömörfából készül és antikolt páccal kezelt. A rendkívül széles elemválasztékban kapható bútorok fiatalosan elegáns klasszikus stílust képviselnek, így remekül illeszthetők különböző stílusú berendezésekhez. A vitrines elemeket a hangulatosabb megjelenés érdekében halogén világítással teszik még különlegesebbé.

Concerto bútorok:

telmex.hu

butor-quattromobili.com

klasszikusbutor.hu

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a concerto?
V: Olyan zenei alkotás, melyben egy vagy több hangszer „felelget” a zenekarral.

K: Általában hány tételből áll?
V: Három tételből, egy gyors, egy lassú, és még egy gyors tételből.

K: Kik voltak a műfaj legismertebb szerzői?
V: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann.

K: Mi a Concerto Budapest?
V: Magyarország legfiatalabb, s egyben legdinamikusabban fejlődő nagyzenekara.

K: Mikor bocsátották rendelkezésükre a Zeneházat?
V: 1995-ben.

Forrás: wikipedia.orgconcertobudapest.huconcertogrande.comconcertotata.hubutor-quattromobili.com

Képek: metro.usvizpluszkartya.hutelmex.hu

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Bah

Akut

Adu

ZMNE

BUBOR

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.