Örmény

Örmény

Az örmény indoeurópai nyelvű nép, kaukázusi és kelet-anatóliai eredetű népcsoport, akik többségében Örményországban élnek. Az egyik legrégebben letelepedett kaukázusi népcsoport. Fővárosa Jerevan.

Tartalomjegyzék:

Örmények
Örményország
Holokauszt
Vallás
Ábécé
Híresek
Konyhájuk
Erdélyben
Kisebbségi önkormányzat
5 kérdés – 5 válasz

Örmény

Indoeurópai nyelvű nép, kaukázusi és kelet-anatóliai eredetű népcsoport, akik többségében Örményországban élnek, de a XV., majd a XIX. században a törökök általi elnyomás elől menekülni kényszerültek hazájukból, így a világ minden táján szétszóródtak.

Az egyik legrégebben letelepedett kaukázusi népcsoport. 1672-ben Apafi Mihály körülbelül 3000 családot telepített Erdélybe, főleg a szabad királyi városokba.

Az örmények története a XX. századik megegyezik Örményország történetével. Időszámításunk előtt a 6. századra tehető az örmény állam létrejötte, mely kisebb örmény közösségekből állt össze. Feltételezések szerint az örmény őshaza Anatólia (más néven Asia Minor) keleti része volt, melyet az örmények (frígek) gyarmatosítottak i.e. 1200 táján. I.e. 696-ban az örményeket megtámadták a kimmerek, amely a kelet felé vándorlást idézte elő.

Egy másik feltételezés szerint hettiták utódai.

Az első örmény állam, Armenia vagy Armenia Magna, i.e. 6. század elején jött léte, amely fénykorában kiterjedt a mai Törökország keleti és középső részére, a mai Libanon és a mai Irán északnyugati területeire, valamint Észak-Kaukázusra. A római hódítás elkerülte Armeniát. A világ első államaként Armenia megtette a kereszténységet államvallásának és az egyház is hozzájárult ahhoz, hogy az örménységet valamint az örmény államot együtt tartsa.

A Magyar Katolikus lexikon szerint ők Örményország lakói. Nemzeti legendájuk szerint ősatyjuk Noé volt. Noé dédunokája Hájg alapította, ezért is nevezik magukat hájnak.

Örményország:

armenia-cimer

Ázsiai kis hegyvidéki ország, mely Kis-Ázsiától keletre fekszik. Nagyobbik részét az Örmény-felföld teszi ki, a kisebbet pedig a Kis-Kaukázus. Grúzia, Azerbajdszán, Irán és Törökország határolja.

Armenia-map

A felföld 90%-a 1000 méternél magasabban van. Jelentősebb folyói az Araksz, Razdan, Kaszah, Debed, Ashstev, Vorotan, legnagyobb tava a Szeván-tó.

Szubtrópusi éghajlati öv jellemzi, de befolyásolja a hegységek jelenléte, ahol az éghajlat jellemzői együtt változnak a tengerszint feletti magassággal. A csapadékmennyiség kicsi, jelentős az évi hőingadozás.

Fővárosa Jereván, hivatalos nyelve az örmény.

Jerevan

Jerevan városa, háttérben az Ararát-hegy

Népessége kb. 3.024.100 fő.

Államformája a köztársaság, amelyet 1995-ben fogadtak el a függetlenség után. 11 tartományból áll.

armania-provance

Tartományai

Holokauszt:

Emlegetik még népirtásként, nagy sorscsapásként és mészárlásként is. 1915 és 1917 között erőszakkal telepítettek ki, mészároltak le másfél millió örményt az Oszmán Birodalmi ifjútörök uralma alatt.

Erre a cselekedetre úgy tekintenek sokan, mint az első tudatos és szisztematikus népirtás.

Az Oszmán Birodalmon belül az örményekre más törvények vonatkoztak, mint a muszlimokra, fel voltak mentve a katonai szolgálat alól, és helyette mentességi adót fizettek, ez a dzsizja. Bár az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb kisebbségét alkották, nem viselhettek fegyvert.

II. Abdul-Hamid szultán uralkodása alatt (1876-1909) diktatórikus eszközökkel kormányozta országát, majd a birodalom hanyatlásával nőtt az örmények ellenállása, melyet véres mészárlásokkal toroltak meg. 1908-ban az Oszmán Birodalom az ifjútörök irányítása alá került, amely egy világi mozgalom volt. Az ifjútörök kormányzás ketté szakadt, és II. Abdul-Hamid újra kezébe vette az irányítást és az ezt követő adanai vérengzésben több tízezer örmény vesztette életét.

1909-ben az ifjútörökök visszaszerezték a hatalmat, a szultánt fogságba zárták, de az ifjútörökök és a török keresztények közötti bizalmatlanság egyre csak erősödött.

1914-ben az Oszmán Birodalom belépett az I. világháborúba a központi hatalmak oldalán, Enver pasa által az orosz csapatokkal szemben hadba küldött törököket felmorzsolta az ellenséges csapat, aki az örményeket tette felelőssé a tragédiáért, hiszen az örmények az oroszok pártjára álltak. Így az Oszmán Birodalom örményeit az ország ellenségeinek nyilvánította. 1915 májusában Mehmed Talat pasa azt kérte a kormánytól és a nagyvezírtől, hogy telepítsék ki az örményeket Anatóliából (Tehcir törvény), melyet még a hónap végén el is fogadtak. Később a kitelepítést kiegészítették a kisajátítási és lefoglalási törvénnyel is, vagyis minden tulajdonukat (földjük, állataik) lefoglalták.

A Tehcir törvény elfogadásakor kiadták parancsba, hogy az oszmán seregekben szolgáló örmények fegyvereit vegyék el és munkaszolgálatba osszák be, mely egyenlő volt a halállal.

ormeny-kitelepites

Egy szíriai városba meneteltették a sivatagon át élelem és felszerelés nélkül. De ez nem volt elég, ugyanis az oszmán kísérők megengedték másnak is, hogy bántalmazzák, megöljék, megerőszakolják az örményeket. Sőt még az oszmánok is részt vettek ebben.

ormeny-holocaust

Körülbelül 25 koncentrációs táboruk lehetett, melyek nagy többsége a mai iraki és szír határok közelében voltak.

A nyugati világban ez a megnyilvánulás hatalmas felháborodást keltett.

Az USA semleges állam volt 1917-ig, de közvetve folytatta a harcot a népirtás ellen.

Örmény vallás:

A hagyomány szerint Tadeus apostol hirdette az evangéliumot Örményországban. Az örmény egyház Világosító Szent Gergely nevéhez fűződik. Már a III. században elfogadták államvallásul a kereszténységet.

Ábécé:

Az örmény írás Szent Mesrop Martoc nevéhez fűződik, aki i. sz. 405-ben több írást használva, de az ősi rovásírásra támaszkodva, a görög betűrendet követve alakította ki az ábécét.

Az örmény ábécé:

 

név

kisbetű

nagybetű

latin átírás
(keleti)

latin átírás
(nyugati)

hangérték
(keleti)

hangérték
(nyugati)

számérték

1

այբ – ajb

ա

Ա

a

a

[a]

[a]

1

2

բէն – ben

բ

Բ

b

p

[b]

[p]

2

3

գիմ – gim

գ

Գ

g

k

[g]

[k]

3

4

դա – da

դ

Դ

d

t

[d]

[t]

4

5

եչ – jecs

ե

Ե

e

e

[ɛ],[jɛ]

[ɛ],[jɛ]

5

6

զա – za

զ

Զ

z

z

[z]

[z]

6

7

է – e

է

Է

ē

ē

[ɛ]

[ɛ]

7

8

ըթ – it

ը

Ը

ə

ə

[ə]

[ə]

8

9

թո – to

թ

Թ

t`

t`

[tʰ]

[tʰ]

9

10

ժէ – zse

ժ

Ժ

ž

ž

[ʒ]

[ʒ]

10

11

ինի – ini

ի

Ի

i

i

[i]

[i]

20

12

լյուն/լիւն – ljun/livn

լ

Լ

l

l

[l]

[l]

30

13

խէ – he

խ

Խ

x

x

[x]

[x]

40

14

ծա – ca

ծ

Ծ

c

j

[ʦ]

[ʣ]

50

15

կէն – ken

կ

Կ

k

g

[k]

[g]

60

16

հո – ho

հ

Հ

h

h

[h]

[h]

70

17

ձա – dza

ձ

Ձ

j

c

[ʣ]

[ʦ]

80

18

ղատ – gat

ղ

Ղ

ł

ł

[ʁ]

[ʁ]

90

19

ճէ – cse

ճ

Ճ

č

ǰ

[ʧ]

[ʤ]

100

20

մէն – men

մ

Մ

m

m

[m]

[m]

200

21

հի/յի – hi/ji

յ

Յ

y

y

[j]

[j]

300

22

նու – nu

ն

Ն

n

n

[n]

[n]

400

23

շա – sa

շ

Շ

š

š

[ʃ]

[ʃ]

500

24

ո – o

ո

Ո

o

o

[o],[vo]

[o],[vo]

600

25

չա – csa

չ

Չ

č`

č`

[ʧʰ]

[ʧʰ]

700

26

պէ – pe

պ

Պ

p

b

[p]

[b]

800

27

ջէ – dzse

ջ

Ջ

ǰ

č

[ʤ]

[ʧ]

900

28

ռա – ra

ռ

Ռ

[r]

[r]

1000

29

սէ – sze

ս

Ս

s

s

[s]

[s]

2000

30

վէվ – vev

վ

Վ

v

v

[v]

[v]

3000

31

տյուն/տիւն – tjun/tivn

տ

Տ

t

d

[t]

[d]

4000

32

րե/րէ – re

ր

Ր

r

r

[ɹ]

[ɹ]

5000

33

ցո – co

ց

Ց

c`

c`

[ʦʰ]

[ʦʰ]

6000

34

ու/վիւն – u/hivn

ւ

Ւ

w

w

[w],[u]

[w],[u]

7000

35

փյուր/փիւր – pjur/pivr

փ

Փ

p`

p`

[pʰ]

[pʰ]

8000

36

քե/քէ – ke

ք

Ք

k`

k`

[kʰ]

[kʰ]

9000

37

օ – o

օ

Օ

ō

ō

[o]

[o]

10000

38

ֆե/ֆէ – fe

ֆ

Ֆ

f

f

[f]

[f]

20000

(39)

և – yew

և

ew

ew

[ɛv],[jɛv]

[ɛv],[jɛv]

Híresek:

Külföldön élők

Magyar örmények

Örmény konyha:

Az ázsiai és a Kaukázus déli vidékeinek egyik legősibb konyhája.

Hosszú évezredek alatt formálódott, hatott rá a perzsa, görög és asszír konyha is. Nagyon fontos számukra a kenyér. A fő étkezéseket úgy is fejezik ki, hogy a reggelizek, ebédelek, vacsorázok helyett a kenyeret eszemet használják. Fontos tradíció a kenyér- és lepénykészítés fortélyainak átadása anyától lányának. Rengeteg gabonát használnak. Tipikus örmény kenyérféle a lavas.

Szarvasmarhát, birkát, sertést, de különféle szárnyasokat és halakat is használnak étkezéseikben.

Fontos számukra az egészséges táplálkozás, habár az örmény menü mindig nagyon gazdag. Elmaradhatatlan a leves, ételeik készítéséhez a friss alapanyagokat részesítik előnyben.

Étrendjükben nagyon fontos helyet foglalnak el a sajtok.

Receptek:

Jellegzetes ételek

Még több recept

Erdélyben:

Már a honfoglalás korában érkeztek hazánkba örmények, de a hivatalos betelepedés dátuma az, amikor 1672-ben tömegesen telepedtek le Erdélyben örmények Apafi Mihály erdélyi fejedelem engedélyével. Gyergyószentmiklóson, Besztercén és Csípkszépvízen telepedett le 12-15 ezer fő. Idegennek számítottak, így kevesebb joguk volt. Ez a kirekesztettség egyre serkentette az idegenben élő örményeket, alkalmazkodniuk kellett a magyar kultúrához úgy, hogy közben saját identitásukat is megőrizzék. Áttértek a katolikus vallásra, megismerték a magyar nyelvet és kultúrát. Erdélyben két örmény város jött létre: Szamosújvár, Erzsébetváros.

A legrégebbi örmény templom is Szamosújváron található, de itt van az Örmény Székesegyház is.

Mária Terézia korában már nemesi címre is jogosultak voltak.

Kisebbségi önkormányzat:

1994-es önkormányzati választások során hat budapesti kerületben, Veszprémben és Szigethalmon alakult meg örmény kisebbségi önkormányzat, majd 1995. március 4-én alapították meg a Fővárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzatot. 1995. február 19-én volt még 4 fővárosi kerületben, Székesfehérváron, Dorogon, Debrecenben és Nyíregyházán is megválasztották a kisebbségi önkormányzatot.

Az Országos Örmény Önkormányzat megválasztása 1999. január 3-án történt.

A kisebbség nem rendelkezik önálló iskolahálózattal, de vasárnapi iskolák keretén belül nyelvoktatás folyik. A fővárosban található meg az egyetlen örmény templom.

Mára már 20 fővárosi kerület, 11 vidéki kisebbségi önkormányzat van. Létrehozták az Örmény, Kulturális, Dokumentációs és Információs Központot is.

Tradicionális zene új köntösben:

5 kérdés – 5 válasz:

1. Milyen eredetű nép? Válasz: Kaukázusi és kelet-anatóliai eredetű.

2. Hogy hívták az első örmény államot? Válasz: Armenia vagy Armenia Magna.

3. A legenda szerint ki alapította az országot? Válasz: Noé dédunokája, Hájg.

4. Mi Örményország fővárosa? Válasz: Jerevan.

5. Mi a neve a tipikus kenyérféléjüknek? Válasz: Lavas.

Képek:

Kiemelt kép
Címer
Térkép
Jerevan
Tartományok
Kitelepítés
Holokauszt áldozatai

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Jel

Marslakók

Körös-Maros Nemzeti Park

PlayStation

Erdész

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.