Nemzetközi Nőnap

Nemzetközi Nőnap

A nemzetközi nőnapot világszerte minden év március 8-án ünneplik. Azért éppen március 8, mert 1857-ben New Yorkban és 1917-ben Oroszországban ezen a napon léptek a munkásnők sztrájkba jogaikért harcolva.

Tartalomjegyzék:

Nemzetközi Nőnap
Története
Nőnap Magyarországon
Háttérképek és képeslapok Nőnapra
Nőnap című film
5 kérdés – 5 válasz

Nemzetközi nőnap

Története:

Március 8-án van a Nemzetközi Nőnap, amely a nők megbecsülésének és tiszteletének jelképe egyben. Azért éppen március 8, mert New Yorkban 1857-ben ezen a napon több tízezer nő indult sztrájkba azért, hogy kiharcolják maguknak az egyenlő bért.

1907-ben ugyanezen a napon a New York-i Triangle Shirtwaist Factory munkásnői tüntettek az elviselhetetlen körülmények ellen: nem megfelelő szellőztetés, veszélyes munkakörülmények, túlzsúfoltság. A tüntetők legtöbbje nő volt. 1911-ben ugyanebben a gyárban tűz ütött ki, és hogy a káosz, pánik miatti lopásokat megelőzzék, lezártak sok ajtót, vészkijáratot, így bennégett 146 munkás. Ebből 128 nő volt.

Több mozgalom küzdelmeinek eredményeképpen valósult meg a múlt század elején az, hogy az év egyik napját szentelje a világ a nőknek. 1909-ben Az USA-ban február 28-át tették meg e jelképes nappá, és 1913-ig e napon tartották a Nemzetközi nőnapot.

womens-day

1910-ben Koppenhágában tartott Szocialista Nemzetközi Internacionálén javasolták, hogy tegyék nemzetközivé március 8-át, tisztelegve a jogaikért küzdő nőkre (egyenlő bérezés és bánásmód, választói jog). A konferencia résztvevőinek többsége elfogadta a javaslatot, azonban nem jelölték meg a konkrét napot.

Dániában, Németországban, Svájcban és Ausztriában a nőnapot 1911. március 19-én ünnepelték meg először tüntetések, felvonulások keretein belül, melyek főleg a nők választójogának megszerzésére irányult. Az akkoriban Németországban tartózkodó Alexandra Kollontáj így írt az eseményről:

„.. minden várakozást felülmúlt. Németország és Ausztria egyetlen, nőkből álló, háborgó tenger. Megmozdulások mindenütt, a városokban és a kis falvakban … a nők gyermekeiket az otthon maradt férjekre bízták, hogy részt tudjanak venni az összejöveteleken.”

1914-ben tették át a február 28-i dátumot március 8-ra, így emlékezve a New Yorki munkásnők sztrájkjára.

1917-ben Oroszországban nők tüntettek békéért és kenyérért. A hír hallatára Alexandra Kolontáj is visszatér hazájába, és fontos posztot kapott: közjóléti népbiztos lett. 1917. március 8-án a nők sztrájkot hirdettek. Ez is lett a nőnap végleges dátuma. Ezen a napon lemondott II. Miklós cár, polgári kormány alakult, és szavazati jogot kaptak a nők is.

Az idő teltével az ünnep politikai jellege egyre kezdte elveszíteni jelentőségét és átalakult egy kedveskedő gesztussá a férfiak részéről, ami ma már általában virág és csokoládé ajándékozásával jár.

ajandekozas

Az igazi okok?!:

Nőnap Magyarországon:

Hazánkban 1948 óta ünneplik a hölgyeket minden év március 8-án. Az ENSZ világnapjai közé tartozik. Először 1913-ban csatlakozott országunk a nőnapi felhíváshoz, 1914-ben pedig már országos rendezvények voltak.

A Rákosi-korszakban egyenesen kötelező volt megünnepelni a nőnapot, majd 1948-tól már hivatalosan is március 8-án tartották meg azt.

Mint külföldön, idehaza is az idő elteltével politikai köntösét levetkőzve a hölgyeknek való virággal, csokoládéval való kedveskedés dominál.

Nőnapi háttérképek és képeslapok:

A XXI. században a hagyományos jellegű ajándékozást, kedveskedést tetézni lehet a számítástechnika és internet adta lehetőségek kihasználásával, mint például nőnapi háttérképekkel és képeslapokkal is. Ezek a képek leginkább egy szál virágot (leginkább a tavasz jellegzetes virágaiból), vagy virágkompozíciókat, csokrokat ábrázolóak.

Íme, néhány nőnapi háttérkép:

Háttérképek Nőnapra

Nonap-hatterkep

Néhány nőnapi képeslap:

Képeslapok Nőnapra

Több képeslap

Még több

Nonap-kepeslap

Manapság több ilyen jellegű Nőnapi összeállítás is megtalálható az interneten. A zenei aláfestésű szép képekből összeállított videót férfiak készítették nők számára.Munkahelyen, egyéb közösségekben pedig a fiúk, férfiak műsorral, előadással örvendeztetik meg ezen a napon a hölgyeket.

 

A nőnap történetéről, eseményekről, ajándékozási lehetőségek gyűjtőhelye a Nőnap.lap.hu-n.

Angolul International Women’s Day-nek hívják a nőnapot.

Nőnap című film:

Lengyel színes filmdráma. 2012-ben jelent meg a filmvásznakon. Rendező és forgatókönyv író Maria Sadowska. Főszerepben Katarzyna Kwiatkowska, Eryk Lubos és Grazyna Barszczewska.

5 kérdés- 5 válasz:

1. Mikor tartják a nemzetközi nőnapot? Válasz: Minden év március 8-án.

2. Milyen esemény emlékére lett éppen március 8-a a Nőnap? Válasz: Azért, mert 1917. március 8-án Oroszországban a nők sztrájkot hirdettek a békéért és kenyérért.

3. Mindig ezen a napon ünnepelték a hölgyeket? Válasz: Nem, 1917-től vált hivatalossá ez a dátum, amikor oroszországi nők sztárjkba léptek március 8-án.

4. Magyarországon mióta ünneplik a hölgyeket március 8-án? Válasz: 1948 óta.

5. Mikor jelent meg a Nőnap című lengyel film? Válasz: 2012-ben.

Tartalom:

Új Magyar Lexikon 5. kötet : Mf-R, Budapest: Akadémiai, 1962

Képek:

Kiemelt kép

Munkás nő

Ajándékozás

Háttérkép

Képeslap

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Palócok

Kuvasz

Jel

PlayStation

Elite

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.