Szakács

Ómagyar szó a szakács. Jelentése, egy személy, aki főz azaz ételt készít egy vagy több személynek. Szakács egy ősrégi mesterség.


Tartalomjegyzék:
Történet
Szakácskönyv
Szakácsállások
Képzések
Szakácsruhák

Történet

A szakács mesterség története szorosan összefügg a vendéglátás fejlődésével. Már Pompejiben 120 kocsma és étterem maradványaira bukkantak. Az ókorban meleg vízhez is csak a kocsmákban ill. fogadókban juthatott az ember, ha utazott, nem tartott konyhát vagy épp olyan szegény volt, hogy még tűzrevalóra sem futotta. A kocsmákban, fogadókban dolgozó szakácsok különböző ételeket készítettek és még az utcán is árulták ételeiket. Nagy udvartartással rendelkezők saját szakácsot alkalmaztak és kisegítő személyzetet is bocsájtottak rendelkezésére. /kukta, kézilány, mosogató stb./1789 után Franciaországban alakultak sorra a éttermek, az elmenekült nemesek konyháin dolgozó konyhai személyzet teremtette meg az első éttermeket legtöbb esetben a volt gazdáik házában.

260px-William Orpen A Hotel Chatham séfje Párizs 1921 körül

260px-William Orpen A Hotel Chatham séfje Párizs 1921 körül
forrás: Wikipédia

A mester mindent elkészít, különféle leveseket, sülteket, süteményeket, kenyeret. Később vált ki külön mesterségként a cukrászat és a pékség. Napjainkban már világ híres séfek /mester szakácsok/ élnek és tevékenykednek szerte a világban. Szakácskönyveket írnak, bemutató előadásokat tartanak.
Magyar ősi étel

Link:

A hazai gasztronómia rövid története – Wellness Hotel Hajdúszoboszló

A vendéglátás története – Wikipédia

Bogdán István: Régi magyar mesterségek – MEK

Szakmatörténet, jelen, jövő. Szakmai szervezetek munkája. Akik …

Helytörténet – Nagyszakácsi

Szakácskönyv

Mintegy 3000 évvel ezelőtt Kínában adták ki az első szakácskönyvet Sárga könyv címmel. Európában csak a középkorban került kiadásra az első katalán recept könyv.

Magyarországon a 16. században adták ki az első receptkönyvet. 1695-ben magyar nyelven kinyomtatott könyv 334 receptet tartalmazott címe Szakácsmesterségek könyvecskéje volt. Simai Kristóf könyve 1795-ben íródott, de csak 200 évvel később került nyomtatásra. Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyve 1816-ban jelent meg első alkalommal, aztán 1929-ben a harmadik kiadás, melyet a szerző személyesen alakított. Aztán 2009-ben újra kiadták, de itt már alakítottak a nyelvezeten és szótárt is mellékeltek. Ez a könyv 602 receptet tartalmaz és tanácsokat ad a hús előkészítéséről és 15, 18, 24 személyes étellistát tartalmaz. Könyvek, recept gyűjtemények sokasága került, kerül  kiadásra napjainkban is. Nemzetközi és belföldi, régi és új receptek kerülnek nyomtatásra és ezzel elérhetővé téve mindenki számára.

Szakácskönyv

forrás: Libri

Bármilyen könyvesboltba, újságoshoz betérünk ott több szakács vagy recept gyűjtemény közt választhatunk. Vannak olyan újságok is melyekben külön rovat foglalkozik a gasztronómia világával.Televízió különböző csatornáin is ételkészítési tanácsok, receptek sőt az elkészítésének folyamata is bemutatásra kerül, különböző mesterek által.  Ám receptek sokasága található a világhálón, így ma már egy – két kattintással megtalálhatunk bármilyen receptet a legkülönbözőbb változatban.

Link:

/Tudnivalók/Történelem – Wikikönyvek

Az első könyv – Éttermek és kritikák

CZIFRAY ISTVÁN – kéziratos könyve (1829) | Food & Wine

A Misztótfalusi-könyv – Szegedi Tudományegyetem

A MAGYAR GASZTRONÓMIAI KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE

Szakácsállások

Szakácsot sokan alkalmaznak napjainkban is. Hotelek, éttermek, üdülök, cégek, fogadók. Álláskeresési portálokon találhatóak rendszeresen hirdetések.

Állások – Budapest

Képzések

Ma már a munkanélküli hivatal által szervezett tanfolyamokon is lehet szakács képesítést szerezni, de országosan több iskola foglalkozik a jövő gasztronómiai szakemberképzésével.

Képzés – Budapest – Gundel Károly Vendéglátóipari és …

Tanfolyam – EFEB – profi képzés a legjobb áron!

 OKJ tanfolyam, képzés

Felnőttképzés

Oktatás – Szakács.lap.hu

Szakácsruhák

Szakács munkaruhák megvásárolhatóak több változatban és több helyen, de egyedileg is varrathatók. A munkaruházatra szakosodott ruha gyártok is nagy választékot mutatnak be.

Ruha

Ruha
Forrás: ruha.hu

Link:

RUHA, KABÁT, nadrág …

Ruha,

RUHA FŐOLDAL –

Forrás:

Wikipédia

 

Kérdés/válasz

1, Mikor és hol jöttek létre az első éttermek?

Válasz: Franciaországban 1789 után.

2, Mikor készült el az első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv Magyarországon?

Válasz: 1695-ben.

3, Honnan tudhatjuk meg, hol keresnek szakácsot?

Válasz: Álláshirdetési portálokon.

4, Hány darab receptet tartalmaz a Magyar Nemzeti Szakácskönyv?

Válasz: 602 receptet.

5, Hol vásárolhatok szakács ruhát?

Válasz : Munkaruházati boltban és a szakácsruha. hu Web áruházban is megrendelhetem.

Szerkesztői ajánlások:

Lekvár

Fánk

Zöldség

Főzés

Reggeli

Piskóta

Indiai

Remélem tudtunk segíteni.

Szép napot kívánok.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.