Reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Orvosok, dietetikusok, anyukák és nagymamák egyöntetűen ezt vallják. De a szállóige is ezt igazolja, mely szerint „Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz, mint a koldus!”

 

De van ennek a szállóigének egy másik változata is, ami talán még jobban érzékelteti, milyen fontossági sorrendet érdemes a napi étkezéseknél felállítani. Íme a szólás: “A reggelidet edd meg magad, az ebédedet oszd meg a barátoddal, a vacsorádat add az ellenségednek.”

Ami tény: A bőséges reggeli biztosítja a nap indításához szükséges energiát, az átlagos mennyiségű ebéd hozzásegít, hogy ne érezzük magunkat fáradtnak a délutáni órákban és ne legyünk túl éhesek este, amikor is a szerény vacsora az, amely biztosítja a nyugodt, pihentető alvást számunkra.

katicas_reggeli_1407485_3914

Vannak tipikus reggeli ételek és reggelizési szokások.

 

Az angolok pl narancslével kezdik a reggelit, majd tojást, bacont, dzsemet, vajat, sonkát reggeliznek pirítóssal, de a reggeli asztalról nem hiányozhat a kávé, tea, vagy tej sem.

Bigbreakfastaidsweightloss_581

Az amerikaiak hasonlóan reggeliznek, de náluk a palacsinta is fő eleme a reggelinek. Az amerikai palacsinta nem azonos a magyar palacsintával. Az amerikai palacsinta sütőporral készül, így jóval vastagabb, mint az általunk megszokott, de abban is különbözik, hogy nem töltik meg, hanem lekvárral, vagy juharsziruppal meglocsolva eszik.

palacsinta_nagy

A franciák egyedi reggeli étele a croissant, de a reggeli asztalon megtalálható a jam, a vaj, a lágy tojás, a narancslé, a kávé és a sajt is.

imagesCAH33Q2U

Az igazi, hagyományos magyar reggeli kolbász, szalonna, paradicsom, paprika, tojásrántotta, kávé, tej, tea, vagy kakaó, hozzá friss, ropogós kenyér, vagy kifli, zsömle.

topfoto_022574

A németek híres reggelije a Bauern-Frühstück, vagyis „paraszt reggeli”amely vöröshagyma, burgonya, paprika, paradicsom, tojás, fokhagyma,gomba, sonka, vagy szalonna hozzáadásával, sütve készül.

imagesCA49U6CHrezept-bauern-fruehstueck-ist-bei-uns-ein-mittag-essen

De ma már minden nemzet ismeri és ízlés szerint fogyasztja is az összes nép reggeli ételeit.

Hippokratész úgy vélekedett, hogy „Naponta kettőnél többször enni barbárság” , amiben lehet némi igazság, de ha ezt az étkezési szokást választjuk, nagyon fontos, hogy a reggelink kicsit később, a második étkezésünk pedig korábban kezdődjön, mintha 3-szor, vagy ötször étkeznénk. Az ötszöri étkezést nem véletlenül említettem, mivel sokan arra esküdnek, hogy együnk sokszor, keveset. Ebben is megoszlanak a vélemények, ezért legjobb, ha mindenki maga alakítja ki az étkezési szokásait életviteléhez, idejéhez, komfortérzetéhez igazítva. Ami viszont egész biztosan nagyon egészségtelen, az az, amikor valaki egész nap szinte semmit nem eszik, aztán este próbálja bepótolni a napi elmaradását az étkezés terén és éjszakára teleeszi magát.

A reggeli étkezés közben régebben, de sokan még ma is, a reggeli lapokat olvassák. A reggeli lapokban megtalálhatók az elmúlt 24 óra fontosabb hírei, eseményei, ezért, aki tájékozottam akar a napi teendőihez fogni, az reggelente mindenképpen belekukkant a napi sajtóba, amelyet a kézbesítők már hajnalban az előfizetők postaládájába dobnak. Ma már persze ezt is felváltja az online hírfolyam, amely a nyomtatott sajtónál gyorsabban jut el az olvasóhoz.

Egy kis reggeli muzsika, csodás keringővel:

Johann   Strauss: Reggeli lapok, (André Rieu)

Reggeli torna:

 

Aki teheti, nagyon jól teszi, ha a napirendjébe beiktatja a reggeli tornát. Sokkal frissebben, fittebben indul a nap, ha néhány percet szánunk a tornázásra reggel. Íme néhány reggeli torna videó, amely segíthet ebben:


„Reggeli” linkek:

www.nosalty.hu

www.origo.hu

www.rtlklub.hu/musorok/reggeli

www.antalvali.com

www.reggelidicseret.blogspot.hu

www.tenyek-tevhitek.hu, paleolit reggelik

www.trollakonyhamban.blogspot.hu

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.