Mixer

A mixer – magyarul keverő – ma már aligha sorolható az idegen szavak sorába, hiszen nap mint nap találkozunk vele, s konyhai eszközt, stúdió-berendezést, építőipari gépet, sőt, foglalkozást is jelöl ez a nyelvünkbe az angolból érkezett szó. 

Tartalomjegyzék:

Eszköz
Foglalkozás
Tanfolyamok

Eszköz

Ez a gépcsalád a konyhai eszközök jolly jokere. Rengeteg fizikai munkától kíméli meg a szakácsot, akár krémet kell keverni, akár habot verni, akár turmixot készíteni, gyümölcsöt, zöldséget kell pépesíteni, sőt, ha tésztát kell kavarni.

Az egyszerűbb, könnyebb feladatokhoz elegendő a bot- vagy más néven rúdmixer. A kicsit nehezebb feladatokhoz (például a süteménytészták bekeverése) már érdemesebb a nagyobb teljesítményű kézi vagy az edénnyel kiegészített tálas változatot használni. Speciális keverő masina a turmixgép, amely elsősorban tejes, gyümölcsös italok, turmixok, lágyabb krémek elkészítésére alkalmas. Az áruházakban és elektromos cikkeket árusító szakboltokban számtalan ismert márka között választhatunk igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően.

Elektronikai eszközként elengedhetetlen berendezése minden zenei, televízió-  és rádióstúdiónak is.

Az építőiparban pedig a rendszerint teherautó-alvázra szerelt betonkeverőt jelenti.

 

www:arukereso.hu

www:bareszkozok.hu/mixer-termekek

mall.hu

www: mixershop.hu

www:mixerhungary.hu

 

 

Foglalkozás

Az italok keverésének szakembere a vendéglátóipar egy sajátos munkakörét tölti be. Feladata elsősorban különböző szeszes vagy alkoholmentes koktélok, turmixok keverése. Többnyire elegánsabb éttermekben, bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken, hajókon alkalmaznak ilyen szakembereket. A vendéglátóhely jellegétől, nyitvatartási rendjétől függ, hogy milyen időbeosztás szerint kell dolgozniuk. Általános a hétvégi és ünnepnapok alatti munkavégzés.

A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszerében az 5123-as számú, “Felszolgáló, vendéglátó-ipari eladó” kategóriában szerepel együtt a pincérrel, pultossal. Feladatkörük természetesen más, de alkalmazásuk feltételei, beleértve az egészségügyi alkalmasságot is megegyeznek.

Mivel munkája során az italok keverője – akárcsak a szakács és a felszolgáló (pincér)  – élelmiszerrel érintkezik, a fertőző betegségek kizáró okot jelentenek. De nem dolgozhat ilyen helyen az sem, akit jó látást és színérzéket, ép hallást, jó fizikai állóképességet, a karok/kezek/ujjak fokozott igénybevételét, fokozott figyelmet, együttműködést igénylő munkakörökre alkalmatlannak ítélnek meg a foglalkozás-egészségügyi szakemberek.

Egy jó mixer azonban nemcsak az italokat és összetevőiket, hanem az embereket is jól  ismeri, tud velük bánni, beszélgetni, feloldani az esetleges feszültséget, vigasztalni, ha kell, ezért fontos tulajdonsága egy mixernek az empátia, a jó beszédkészség és modor, valamint elengedhetetlen a humorérzék.

 

www:apród.hu

www:expressz.hu/allas-munka

www:jobrapido.com/állás+mixer

www.topjob.hu/mixer-állás

icmn.hu/hajós-munkák/bármixer-bártender

jooble.hu/search-állás-hu/kw-mixer

 

Tanfolyamok

Miután ez a szakma speciális ismereteket is kíván a kreativitás mellett, az ilyen állásra pályázóknak el kell végezniük egy erre jogosító tanfolyamot. A tanfolyamok természetesen csak alapismereteket nyújtanak, az egyéni ambíciókon, kreativitáson, szorgalmon és egyéniségen múlik, ki mire viszi, kiből lesz mestere vagy akár “művésze” a mesterségnek…

Itt kell megemlítenünk a szakma etalonját, amely az italok világában olyasfajta fogalom, mint a labdarúgásban a Puskás, a szállodaiparban a Ritz vagy öltönyben az Armani. Ez pedig nem más, mint a Bols. Az egykori Hollandia italkészítő család mára legendássá vált márkája (amelyhez korábban olyan más márkák kapcsolódtak, mint a Heineken vagy a Cointreau) ma a likőrök között (Advocaat, Amaretto, Bitter orange, Blueberry stb.) igencsak kedvelt, a mixerszakmában pedig a képzés csúcsa. A Bols akadémiák – természetesen csak a cég akkreditációjával rendelkező tanfolyamok nevezhetik így magukat – oklevele mindig jó ajánlólevél, ha valaki mixerként vagy bártenderként kíván elhelyezkedni akár Magyarországon, akár külföldön (utóbbihoz természetesen jó nyelvtudásra is szükség van, sőt több nyelv, több esély.)

 

www: barteam.hu

www: mojito.hu

bestmixer.hu

koktel.wyw.hu/Mixer_kepzes_munka

mixersuli.hu

soterline.hu/mixermixer

szakkepesites.hu/szakmak/mixer.htmlbotmixer kézi mixer mixerállás1 mixertanfolyam tálas mixer turmixgép
A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Árverés

Bükk

LAMP szerver

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.