Csirkemell

A csirkemell igen népszerű húsféle, mind a magyar, mind pedig a nemzetközi konyhaművészetben. Sikerét annak köszönheti, hogy ízletes, fehér hús, amely a reform étkezésbe is tökéletesen beilleszthető.
Tartalomjegyzék:
Miért együk?
Milyen szempontok alapján válasszunk?
Csirkemellből készült ételek
Receptek
5 kérdés, 5 válasz

Miért együnk csirkemellet?

 

A csirkemell, mint az összes többi baromfihús is, igen gazdag fehérjékben, ugyanakkor az esszenciális aminosavak mindegyike megtalálható benne, ezzel szemben zsírokat csak csekély mértékben tartalmaz. 100g csirkemellben 24,7g fehérje, 0,5g szénhidrát és 1,0g zsír található, emellett jelentős az A,- B3-,D  vitamin tartalma, valamint kalcium, foszfor, szelén, magnézium és kálium tartalma is.

100 g csirkemellnek tehát 440 KJ az energiatartalma, kalóriaértéke pedig 110Kcal. A baromfi zsírjában Omega3 és Omega6 zsírsav is található, amely a halban és a vadállatokban van még jelen és amelynek élettani hatása igen jelentős, főként azért, mert csökkenti a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát, csökkentik a trombózis veszélyt és a vérnyomásra is igen jó hatásuk van.

Tehát a csirkemell nem hizlal, tápláló, egészséges és finom.

kep&ext=

 

 

Milyen szempontok alapján válasszunk csirkemellet?

 

A csirkemell szinte fehér, rózsaszínes árnyalatú hús, szép, egészségesen sárga bőrrel, vagy bőr nélkül.

kep&ext= 2

Persze, ezt a színt sajnos már mesterségesen is elő tudják állítani, így sosem lehetünk abban biztosak, hogy a szép, egészséges szín nem a karotionid típusú természetes színezékektől van-e. A szabadban, természetes körülmények között tartott csirke húsa sötétebb, mint az intenzív tartásúaké. Fontos, hogy friss legyen a hús, hiszen a csirke hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban pedig akár 10 hónapig is biztonságosan tárolható. Ha tehát a boltban már állt a hűtőben 3 napot, akkor azonnal el kell fogyasztanunk a vásárolt húst.

 

 

Csirkemellből készült ételek

Csirkemellből készült ételek.

A csirkemellet nagyon sokféle módon lehet elkészíteni, sütve, főzve, párolva is nagyon finom, könnyű, kellemes ízű hús.

Ha rántott csirkemellet készítünk, a következő módokon tehetjük. Az elősózott, enyhén klopfolt csirkemell szeleteket lisztbe, tojásba és morzsába forgatva, forró olajban, lassú tűzön sütjük ki.

De zsemlemorzsa helyett használhatunk szezámmagot, vagy más magvakat, kókuszt, vagy csak lisztet.

Az év minden szakaszában nagyon finom étel, különböző körettel, mint pl a krumplipüré, a petrezselymes burgonya, vagy a rizibizi. Ha mellé még egy finom uborkasalátánk is van, fejedelmi csirkemell ebéd, vagy vacsora.

De itt van néhány „hivatalos” csirkemell recept is, válogass kedvedre:

Receptek

 

Tejszínben sült sajtos-sonkás csirkemell

5489tejszínben sült

Hozzávalók:

1 kg csirkemell

10 szelet trappista sajt

10 szelet pulykasonka

2-3 tojás

10 dkg liszt

5 dl főzőtejszín

2 gerezd fokhagyma

Grillfűszer

 

Elkészítés:

A csirkemellet kisebb szeletekre vágva sózzuk, megszórjuk grillfűszerrel mindkét oldalát, majd tojásba és lisztbe forgatjuk. Sorban a tepsi aljára fektetjük a bundázott szeleteket, majd rátesszük a pulykasonka szeleteket és erre kerül a sajt, amelyet kicsit nagyobb szeletekre vágtunk. A zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát a sózott tejszínbe keverjük, majd a keveréket a húsra öntjük. Fóliával letakarjuk a tepsinket és előmelegített sütőbe tesszük, ahol 180 fokon, kb 1 órán át sütjük. Amikor elkészül, a fóliát levesszük róla és még visszatoljuk a sütőbe, hogy picit pirosodjon a teteje. Bármilyen köretet adhatunk hozzá.

 

Kijevi csirkemell:

Baconbe tekert csirkemell:

További csirkemell receptek:

Csirkemellfilé receptek

Csontos csirkemell receptek

www.femina.hu

www.receptvarazs.hu

www.noiportal.hu

 

5 kérdés, 5 válasz

1. Mi a csirkemell?

A csirkemell egyfajta baromfihús, a csirke comb és nyak között elhelyezkedő elülső része.

2. Miért egészséges a csirkemell?

Mert alacsony a zsír és kalóriatartalma, de számos vitamint és nyomelemet tartalmaz.

3.Meddig tárolható a csirkemell?

Hűtőszekrényben 3 napig, fagyasztóban 8-10 hónapig is.

4. Hol kapható?

Csirkemellet szinte minden élelmiszert árúsító üzletben vásárolhatunk friss, vagy fagyasztott változatban.

5. Mi készül a csirkemellből?

Csirkemellből számtalan étel készíthető. Főtt és sült formában, párolva és grillezve is nagyon finom.

 

A szerkesztő ajánlja: Olvasd el az alábbi cikkeket is!

Ajtó

Tánc

Sütő

UPS

Lakberendezés

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.