Lakberendezés

 

 

 

A lakberendezés, ahogy az az elnevezésből is kitűnik, lakásunk, otthonunk, vagy épp irodánk berendezésének művészete. Ezt önállóan is megoldhatjuk, de kérhetjük lakberendező, illetve belsőépítész segítségét is. A lakberendezés lényege, hogy az otthonunk berendezése harmonikus legyen, lakható és kellemes környezetet teremtve számunkra.
Tartalomjegyzék:
Hogyan kezdjünk hozzá?
Videók
Klasszikus stílus
Retro
Modern stílus
Minimal stílus
Art deco stílus
Mediterrán stílus
romantikus stílus
Polgári stílus
Ez az a téma, amelyet biztos, hogy nem lehet egy efféle szócikkben tökéletesen leírni, hiszen ahány ember, annyi stílus, annyi igény, annyi elképzelés. Tulajdonképpen, ha valaki felteszi a kérdést, hogy milyen is az ideális lakás, a korrekt válasz ez: Amelyben otthon érzed magad,amelyben biztonságban érzed magad, ahol szeretsz élni, ahol békésen elvonulhatsz a világ zajától, ahol tudsz pihenni, akár aktívan, akár passzívan, ahol minden a helyén van, épp ott, ahol neked megfelel. Ahol minden olyan, amilyen neked megfelel, olyanok a színek, olyanok a tárgyak.. A jól berendezett lakás= Otthon.

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

 

Ha szakember segítsége nélkül szeretnénk a lakásunkat berendezni, első körben meg kell álmodnunk, meg kell terveznünk a lakásunk stílusát, színeit, bútorait, szőnyegeit, függönyeit, egyéb berendezési tárgyait. Erre vannak nagyon jó számítógépen elérhető oldalak, vagy videók, amelyek segítségünkre lehetnek. De idetartozik a környezetbe illeszkedés megvizsgálása is, azaz hogy az adott stílus hogyan illeszkedik bele a környezetébe. Lehet az egész lakást azonos stílusban berendezni, de lehet szobánként, helyiségenként változó a berendezés stílusa. Ez főleg olyan lakásokban gyakori, ahol többen élnek egy lakásban és az ott lakók minden tagja a „saját képére” szeretné formálni a saját szobáját. Persze a közösen használt helyiségekben ebben az esetben is jó, ha az egységre törekszünk.

Videók

Íme egy lakberendező tanácsai:

De vannak olyan televíziós műsorok is, amelyek szintén a lakberendezésben nyújtanak segítséget számunkra.

Lakberendezési stílusok

Számtalan stílus közül válogathatsz, kialakíthatsz egyedi, saját stílust is. De hogy segíthessünk, íme néhány stílusirányzat a maguk egyedi stílusjegyeivel:

Elsőként a

Klasszikus

stílus:

Traditional Style Living Room

Klasszikus nappali

 

A klasszikus stílust azok válasszák, akiknek nagy, tágas lakóterek állnak rendelkezésére. Pici lakásban ezek az általában nagyobb méretű bútorok nem mutatnak jól, sőt, időnként be sem férnek. Persze a ma embere a klasszikus stílust is picit modernebb formában értelmezi és használja, mint eredetileg, de tény, hogy ismét kedvelt irányzat még a fiatalok körében is.

untitled klasszikus háló

Klasszikus hálószoba

 

Amire nagyon figyeljünk a berendezésnél: Nem minden antik bútor illik egymáshoz. Vannak különböző korok és stílusok, amelyekre érdemes odafigyelni, amikor a bútorokat kiválasztjuk. A nagyméretű bútorok mellé mindenképpen érdemes néhány kecsesebb kisbútort, lámpát, esetleg virágtartót, gyertyatartót választani, amelyek meghittebb hangulatot biztosítanak.

A klasszikus konyhák nagyok, tágasak, akár egyben az étkezővel, akár külön, a konyha egy nagyon fontos része a lakásnak. A klasszikus konyhán messziről látszik, hogy alkalmas arra, hogy rendszeresen főzzenek benne mindenféle finomságokat. Nézd csak meg az alábbi képeket!

images klasszikus konyha

Klasszikus konyha

images klasszikus

Klasszikus konyha

                                                               

Linkek:

www.lakberendezo.co

www.lakberendezes-design.hu

www.klasszikuslakberendezes.hu

www.flatart.hu

www.libri.hu

 

Következzék

retro

stílus

imagesCAIAN7ZJ retro konyha-étkező

Retro konyha

 

A retro stílus elsősorban a fiatalok körében nagyon kedvelt manapság. Ahogy az öltözködésben, a lakberendezésben is megjelennek az élénk, akár rikító színek, a hatalmas virágok, az apró pöttyök, a színes csíkok.. szóval csupa vidámság, csupa életigenlés. Mégis, ebben a szín és forma kavalkádban is megtalálod a harmóniát, ha jól válogatod meg a lakásod berendezési tárgyait és színeit, a hozzávaló lakástextilt, burkolókat. Lényeg, hogy a 60-as, 60-es évek hippi világát idézi ez a stílus. Szabad, vidám, boldog! Megengedett a szögletes forma épp úgy, mint a gömbölyű, lekerekített formák, csupa kényelem, csupa lakható, élhető világ.

imagesCAP2XW2L retro háló

Retro hálószoba

imagesCAWAJ6LV retro fürdő

Retro stílus a fürdőszobában

untitled retro

Retro stílusú tapéta

 

imagesCAXM5DAF

Retro lakásrészletek

 

Linkek:

www.max-city.hu

www.manzardcafe.blog.hu

www.blush.hu

www.retro.lap.hu

www.montazsmagazin.hu

Nézzük a

modern

stílust:

imagesCA3FRM52 modern

Világos, tágas, modern nappali

A modern stílus az egyik legkedveltebb stílus a mai lakberendezésben. Letisztult, tágas terek, többnyire világos, pasztellszínek, sok fény, minden a helyén, minden megfelelő áttekinthetőségben elrendezve. Szép. Bár ezt szinte mindegyik stílusra el lehet mondani, a modern lakáson végignézve mégis mindig eszünkbe jut ez az egyetlen szó: „szép”. A modern stílusba igen széles skálája belefér az irányzatoknak, picit modernebbé varázsolva megtalálható a retro, a klasszikus is, szinte az összes többi stílussal együtt. Jól megférnek egymás mellett, hiszen „összehangolódnak”.

imagesCALHFQJC modern háló

Modern hálószoba

imagesCAGBSOHA modern konyha

Modern konyha

 

Linkek a modern stílushoz:

www.lakberendezo-studio.hu

www.almaimotthona.hu

www.3dlatvanytervezes.com

www.csaladihaz.hu

A

minimal

stílus hasonlít azonban leginkább a modern stílushoz. Majdhogynem ugyanarról beszélhetünk, azzal a különbséggel, hogy a minimal, ahogy az a nevéből is kitűnik, mindenből a minimumra, a szükségesre törekszik.A minimal stílus Olaszországban született és nem csak a lakberendezésben, de a művészetekben is megjelenő irányzat. Lényege, hogy a legkisebb anyagfelhasználással, a legegyszerűbb módon a legnagyszerűbbet létrehozni. Nézzünk meg néhány minimal stílusban berendezett helyiséget.

untitled minimal háló

Minimal háló

untitled minimal nappali

Minimal a nappaliban

 

untitled minimal

Minimal konyha

 

Az alábbi videó segít megismerni ezt a stílust:

Linkek a minimalról:

www.lakberendezes-design.hu

www.szephazak.hu

www.lakberendezes.hu

Neobarokk

stílus:

38c6_1_big neobarokk étkező

Neobarokk ebédlő

A neobarokk nem túl régen került képbe a lakberendezési irányvonalak világában. Visszanyúlás ez a régmúlt lakberendezés világához, oda, ahol a csillogás, a fényűzés, a pompa és a túldíszítettség volt a divat. Mindez persze beillesztve a mai kor emberének szükségletébe. A neobarokk stílusban berendezett szobák időnként ridegséget árasztanak, amolyan fennkölt eleganciával tekintenek a belépőre, ami azt eredményezi, hogy azonnal odafigyelünk a mozgásunkra, viselkedésünkre, hiszen egy ilyen közegben nem huppanhatunk le kényelmesen egy fotelbe, csupán elegánsan és jól nevelten helyet foglalhatunk abban. Jellemzője még a túlzott megvilágítás, arra gondolunk itt, amire azt szokás mondani: „fényárban úszik minden”.

imagesCAQFLBS3 neobarokk háló

Neobarokk hálószoba

nappali-3 neobarokk

neobarokk nappali

 

neobarokk fürdő

Neobarokk fürdőszoba

 

Kapcsolódó linkek:

www.dettydesign.hu

www.terkultura.com

www.kemma.hu

www.neobarokk.lap.hu

www.butor.ebrand.hu

 

Art deco stílus

10542_0 art deco nappali

Art deco stílus a nappaliban

imagesCARJIWQT art deco konyha

Art deco konyha

    

3184479097_775f215feb art deco háló

Art deco hálószoba

art-deco-tarsalgo

Art deco társalgó

 

Az art deco tulajdonképpen az iparművészet lakberendezési stílusa. A szó a francia iparművészet szóból származik, ( art decoratifs) A stílus a modern lakberendezésbe picit nehezen illeszthető,(de nem lehetetlen vállalkozás), viszont a klasszikus berendezéshez remekül alkalmazkodik, illeszkedik.

Linkek :

www.artanddeco.hu

www.lakberendezo.com

www.designhet.hu

www.otthon.com

www.artdecore.hu

 

Mediterrán stílus

126_08 mediterrán

Mediterrán lépcső és falrészlet

A mediterrán stílus a napfényes déli országok hangulatát varázsolja a lakásba. Csodás napfényse színek, oliva, zöldek és kellemes barnák, terrakották a jellemzők erre a stílusra, na és persze sok sok fehér. A mediterrán ember szereti a kényelmet és ez a lakásában is érzékelhető. Családcentrikus, ezért a lakás is otthonosra, akár nagycsalád által is kényelmesen lakhatóra van tervezve és ebben a felfogásban van berendezve is. A mediterrán lakberendezés nagyon kedvelt nálunk, talán azért, mert a magyarok is családcentrikus és társaságkedvelő emberek. A lakás melege a színekből és a berendezés kényelmességéből egyaránt árad.

images mediterrán konyha

Mediterrán konyha

                                    

 

mediterran_rusztikus_koburkolat_dekorburkolat_14

Hálószoba a mediterrán stílus jegyében

mediterran-furdo

Mediterrán fürdőszoba

 

 

 

mediterranean-colored-modern-interior-joint-house_02

Meleg, napsugaras mediterrán nappali

 

 

Linkek:

www.lakberendezo.co

www.gyarmatbutor.hu

www.mediterran-webaruhaz.hu

www.lakbermagazin.hu

www.mediterranfalfestes.hu

A

romantikus

stílust sem hagyhatjuk ki, hiszen ezt is előszeretettel választják sokan.

14621_0 romantikus

Romantikus nappali

.A romantikus stílus stílus fő jellemzője, hogy érzelmeket tükröz. A lakás berendezésének kialakításánál fő szempont, hogy a benne lakók érzelemvilágához illeszkedjen. A romantikus stílus bútorai inkább klasszikusba hajlók, mintsem túl modernek lennének. Időnként meseszerűen királyi-királynői a lakás berendezése. Szerelmes, álmodozó, széplélek jut róla eszünkbe. A romantikus berendezés fő színei a pasztellek, a fehér, de mindenképpen világos színek. Gyakran megjelennek a virágminták a lakás tapétáin, kárpitjain vagy épp függönyein. Emellett a romantikus stílus a vidékies otthonok békés nyugalmát idézi, ahol egy pohár bor mellett, meleg nyári estéken jó elbeszélgetni.

finom_romantikus_noies_lakberendezes_sok_vintazs_kiegeszitovel_04

Romantikus nappali

provence-romantikus-lakberendezes-03

Romantikus stílusú hálószoba

 

cage_konyha

Romantikus konyha

                                               

Linkek:

www.rusztikhome.hu

www.borokaotthonbolt.hu

www.dekorella.hu

www.joakertben.hu

www.ribiszke.hu

Polgári stílus

untitled polgári

Polgári lakberendezés értékőrző jellege miatt kedvelt sokak számára. Ezt a stílust nem a divat, hanem az értékállóság jellemzi. Ez a stílus tágas, magas lakásokba, hatalmas, kazettás ablakok mellett érezteti igazán jellegének szépségeit. A berendezés ennek fényében inkább tradícionális, tartós, értékálló, elegáns. Olyan, amely akár több generációt is kiszolgálhat. Az értékálló bútorok kiegészítői az értékálló kárpitok, szőnyegek, függönyök. Megjelenhet a perzsaszőnyeg, a redőzött taft függönyök, terítők, az organza és más, hasonló kelmék.

polgari-lakas-modern-stilusjegyekkel-07

Polgári szoba részlete.(dolgozó sarok)

untitled polgári konyha

Polgári stílusú konyha

     

 

untitled háló

Polgári hálószoba

 

Linkek, ahol további információkat találsz a polgári lakás berendezéséről:

www.polgariotthon.hu

www.flatart.hu

www.lakbermagazin.hu

www.ahogytetszik-lakberendezes.hu

www.lakberinfo.hu

 

A szerkesztő ajánlása: Nézze meg az alábbi cikkeket is!

Ford Focus

Stílus

Színskála

Chips

Kipufogó

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

Az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.