orchidea

Orchidea

 

A spárgavirágúak családjába tartozó orchidea más néven kosborféle virág. 22000-30000 orchidea félét különböztethetünk meg, nem említve a keresztezett fajtákat. A természet maga alakította e gyönyörű virágot ennyire változatossá. Úgy 15 millió éves múlttal rendelkezik ez a virág. Színe és és alakja oly változatosságot mutat, melynek nincs párja. Talán azért olyan közkedvelt ez a virág, pedig tartása nagyon sok türelmet és odafigyelést igényel. Ám az eredmény megéri. Nincs még egy virág, mely egyszerre törékeny, légies és mégis kézzelfogható.

A sivatag és a jégvilág kivételével mindenütt megtalálható és szemet gyönyörködtető. Ez az a virág, amelynek komoly gazdasági haszna is van. Nem csak a fűszerként használt vaníliának, orchideavadászat is jelentős méreteket öltött. Talán azért, mert az orchidea életben maradásához szükség van egy mikorrhiza gombára, amellyel társként kiegészítik egymást. Ma már egyre több és több hibridet hoztak létre a nagyméretű piaci igény kielégítése érdekében. Dísznövényként és vágott virágként is nagy sikernek örvend.

orchidea 2

orchidea 2
forrás:orchideacsodak.hu

Amikor valaki megvásárol egy orchideát cserépben és haza viszi fontos tudnia, hogy hogyan is kell gondoznia ezt a szép virágot. Különböző méretű, hőigényű és állapotú lehet orchideánk, tehát fontos tudni mik is az igényei. Ahol vásároltuk ott biztosan tájékoztattak arról mi a neve és az alapvető ápolási teendőket is említették.

Ha elég figyelmesek voltunk akkor, már tudjuk, hogy hidegházi, melegházi, mérsékelt hidegházi, mérsékelt melegházi, magonc, virágzó vagy virágzóképes. Mi még ennél is okosabbak voltunk, mert már eleve olyan fajtát kértünk, mely az általunk biztosítani tudott körülményekhez megfelelő.  Fényben gazdag helyet találtunk a lakásunkban és még a nap sem égetheti. Van otthon kavicsunk, melyet a cserép alá tudunk helyezni és gyűjtjük az esővizet is, de ha elfogy legfeljebb veszek neki ásványvizet. A szükséges légmozgást nem tudjuk biztosítani, de megnyugtattak, hogy vásárolt orchideánk nem is nagyon igényli ezt. Nitrogén, foszfor és kálium tartalmú tápoldatot, pedig az eladó már adott. Akkor kezdjük el gondozni kis csodánkat.

Általában egy virág sikeres gondozása után, egyre több és több orchidea cserép lopakodik óvatlanul lakásunkba és mind különböző. Hoppá már nem is tudjuk hová tenni, de ilyenünk még nincs! Melegházat kell építeni, jön az ötlet. Észre se vettük és gyűjtök lettünk! A kártevők területén is mi győztünk. Ismerjük a pajzstetveket, tripszeket, takácsatkákat, levéltetveket, csigákat, vírusos betegségeket, baktériumos betegségeket, botrítiszes virágszirom foltosságot, gyökérrothadást és a növényvédő szerek használatába is bele tanultunk.

Így azt is megtanultuk, hogy ha egy új virág kerül gyűjteményünkbe akkor azt egy időre mindig karanténba helyezzük.

A legszebb a legegészségesebb orchidea.

orchidea 3

orchidea 3
forrás: orchideacsodak.hu

Link:

Csak Orchidea barátoknak!

Egzotikus szobanövények – Orchidea-kisokos – Nők Lapja Cafe

Magyar Orchidea Társaság

Orchideacsodák.hu – Minden, ami orchidea: orchidea vásárlás …

Orchidea Ház Kft.: orchideahaz.hu

Forrás:

Wikipédia

Orhideacsodák.hu

Remélem tudtunk segíteni.

Szép napot kívánok!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.