Kertépítészet

Kertész

Kertész, mint szakma azt jelenti, hogy a kert/ kerítéssel körülvett földterület/ művelésével, ápolásával foglalkozó mesterség. Kertész, mint családnév, mely több ember család neve is lehet keresztnévtől függetlenül. Tartalomjegyzék:

Történet

Kertészképzés

Kertész Árpád

Kertész Ákos

Kertész Imre

Kertész Csárda

Történet

A népvándorlási időszak után, a letelepedett nemzetek földműveléssel kezdtek foglalkozni. Innentől kezdve kertészre is szükség volt. A birtokokon élő emberek megtermelték a szükséges élelmiszert maguknak és tapasztalataikat átadták utódjaiknak. Miután a cserekereskedelem helyét a fizetőeszköz használata váltotta fel, és kialakultak a nagyobb városok  egyre többen foglalkoztak növénytermesztéssel. A megtermelt termékeket most már pénz ellenében értékesítették a piacokon. A kertészeteknek a növekvő igények miatt egyre több és több termékeket kellett előállítani. A tudomány is kísérletezni kezdett a minél jobb termésátlag elérése érdekében. Az iskolákban kertészek képzésébe kezdtek. Mai napig is folynak a kutatások és folyamatosan képzik a kertészeket egyre magasabb szinten.  Vetésforgó helyett trágyázással javítják a föld minőségét. A föld megmunkálásának megkönnyítése érdekében az ásó bottól a ló húzta ekén keresztül eljutottunk a nagy teljesítményű traktorok húzta ekéig. Ezek a traktorok segítenek a gépesített gyomirtás és az aratásnál is, de különböző betakarító kombájnok is megkönnyítik a mezőgazdasági munkálatokat. A kártevők elleni védekezésnél is változatos a paletta természetes és mesterséges kártevő írtok  vannak. A jól képzett kertészre egyre nagyobb szükség van, de egyéb emberi kézre is, hisz mindent még nem sikerült gépesíteni.

 

Kertészképzés

Az ország több helyén is folytatnak iskolákban és szervezett tanfolyamokon képzést. Általános tudásanyag megszerzése mellett szükség van egyedi tudás anyagra is, mert a gomba termesztést nem úgy folyik, mint a zöldség termesztés. Ezért a képesítések megszerzésekor az általános képzés utáni szakképzést is kell. Kertészkönyvek segítségével magunk is nagy tudásra tehetünk szert. Önképzés. El kell dönteni mit is szeretnénk termeszteni és hozzá elolvasni- megtanulni a szükséges tudást. Tudnunk kell: Milyen földbe mit érdemes termeszteni!; Hogyan is kell azt nevelni!; Milyen kártevőre számíthatunk!; Mivel védekezzünk ellenük?; Miképp őrizzük ill. javítsuk a talajt!. Ám ha mindent jól csinálunk akkor is van rizikó faktor, mert az időjárást nem tudjuk befolyásolni/pedig próbáljuk/. Képzés fajták a teljesség igénye nélkül: Gyümölcs, zöldség termesztés Magról hajtás és növények szaporítása Piaci előkészítés és kereskedés Saját kertészet működtetése, tervek és kalkulációk Profi szőlő termesztés

Herman Ottó Szakképző Iskola és Kollégium

új OKJ – Soter-Line Oktatási Központ

Debrecen – Magiszter Alapítványi Középiskola és …

OKJ képzés – xn--okjkpzsek-e4ac.hu

Budapesti Corvinus Egyetem KTK , BSc

Kertész Árpád

Nyomdaigazgató, neves közéleti személyiség és író. A nyomtatott betű története és útja Magyarországon , Nemzeti Hajós Egylet történetét is megírta.

Link:

Word 38 kbyte – MEK

Kertész Ákos

Író és filmdramaturg. Számos kitüntetéssel büszkélkedhet és egy visszavont díszpolgári címmel is. 2011. augusztusában megjelent írása miatt kényszerült Magyarország elhagyására 2012 februárjában és Kanadában menekült jogot kért és kapott.

Ákos – Wikipédia

Index – Kultúr – Kanada elfogadta

 Ákos menekültkérelmét

Befogadta Kanada – Népszava

Kertész Imre

Sorstalanság

Sorstalanság
forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

Író és műfordító.  Több kitüntetés mellett a Nobel -díj tulajdonosa 2002 évtől.

 

PIM.hu –  digitalizált művei

Imre honlapja

 

 

 

 

Kertész Csárda

Kertész Csárda

Csárda
forrás: Csárda

 

Székesfehérváron várja kedves vendégeit. Esküvők, rendezvények és szálláslehetőség.

 

 

 

Forrás: Wikipédia

Szerkesztői ajánlások:

Kertészet

Orchidea

Remélem tudtam segíteni.

Szép napot kíván az FK Tudás Csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.