Lila akác

Kertészet

A kertészet egy földterületen folytatott olyan tevékenység, amely  során az ember környezetének szebbé tétele és táplálék termesztése érdekében végeznek. Miközben az emberi tapasztalatot és a tudomány segítségét hasznosítják e munka folyamatban.

Tartalomjegyzék:

Gyümölcs termesztés

Zöldségtermesztés

Gyógynövény termesztés

Díszkertészet

Dísznövény termesztés

Szőlő termesztés

Gyümölcs termesztés

Eper cserép

Eper cserép
Forrás: Kolibri

Alma, körte, szilva, barack sorolhatom a gyümölcsöket, melyek termesztésével és nemesítésével foglalkoznak a kertészetekben. Ma már az éghajlati viszonyok is áthidalhatók és remekül lehet akár trópusi éghajlaton őshonos növényeket is termeszteni hazánkban, akár otthon is. Az egészségünk alap pillére a megfelelő vitamin szükséglet, amit legtermészetesebb módon a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával lehet a szervezetbe bevinni. A kertészetek és a tudomány is foglalkozik azzal, hogy minél több fajtát mi magunk is megtudjunk termeszteni és ezért facsemetéket vásárolhatunk. A megfelelő ültetés és gondozás mellett a saját kertünkben is szedhetjük  az érett barackot is. A nagy kertészetekben megtermett gyümölcsök kerülnek a boltokba piacokra, ahol mag tudjuk vásárolni. Ám ha valakinek nincs kertje már az sem gond, elég egy kis balkon és már akár almát is termeszthetünk dézsában. A termesztéshez szükséges tudást iskolában tanítják, de mi magunk is magánszorgalomból megtanulhatjuk, könyvekből és az internet tudásbázisaiból.

Zöldségtermesztés

Paprika, hagyma, burgonya, petrezselyem, sárgarépa, folytathatnám itt is hosszan a felsorolást. Alapvető zöldségek a konyhában, ezektől lesz zamatos a leves, párolva sőt nyersen is fogyaszthatók. S mind e mellett gyógyhatásukat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Kertészetek nem csak megtermelik és eladják az érett zöldséget, hanem magjaikat is árusítják, hogy mindenki termeszthessen, aki szeretne. Régen nem volt olyan ház, ahol a konyhakertben ne lett volna mindenféle zöldség és a háziasszony csak kilépett az udvarra és már szedhette is frissen az ebédfőzéséhez szükséges zöldségeket. Az emberek régebben sokkal jobban kihasználták a természet adta lehetőségeket. A konyha kert művelése közben a friss levegőn még jól ki is kapcsolódtak. Manapság sokkal könnyebb betérni a sarki boltba és ott megvenni a szép zöldséget. Igaz amit otthon termesztünk valahogyan nem olyan hosszú, nem olyan egyenes. Az lehet, de garantáltan biotermék.

Burgonya

Burgonya
forrás:wikipédia

Sárga répa

Sárga répa
forrás: bálintgazda.hu

Gyógynövény termesztés

Menta

Menta
Forrás: agr.unideb.hu

Kamilla, menta itt is hosszú a lista. Az emberek egyre bátrabban térnek vissza a természet adta gyógynövények gyógyhatásához, hisz ezeknek nem igen van mellék hatása. Viszont a gyógyításban kitűnőre vizsgáztak. A kertészetek is termesztik és kínálják a cserepes példányaikat.

Link:

Bioritmus

SAFRU és Virágüzlet

Tóth

Beretvás Kertészet

Kaiser Lovasberény

Illóolajos növény termesztés

Levendula virág

Levendula virág
forrás: margi2.hu

Vannak olyan virágok, melyeknek különböző részéből vagy részeiből különböző illóolajok nyerhetők. Az illóolajok alkalmazása az aromaterápiában és a masszázs terápiás kezeléseknél elterjedt. A kertészetek cserepekben is árulják így mi is megvásárolhatjuk. Több mint 3000 éves múlttal büszkélkedhetnek ezek a növények. Napjainkban ismét elterjedőben van a használatuk és termesztésük is. A növények listája itt is hosszú, citrom, levendula, menta, eukaliptusz, aloe vera, stb.

 

 

 

 

 

Díszkertészet

Tulipánfa

Tulipánfa
forrás: kolibri

Olyan remek érzés a sok növény mellett üldögélni és gyönyörködni a szebbnél szebb virágokban,  illatok kavalkádjától eltelni. A kertészetek sok-sok szemet gyönyörködtető növényt kínálnak megvételre. Van amelyik csak lakásban tartható és kiváló dekoráció, de mellette levegő tisztításra is alkalmas. Van olyan is, ami a kert éke lehet. A szép, rendezett kert alap feltétele a szép gyep és a különböző virágzó és nem virágzó, fák, cserjék, egynyári és évelő virágok váltakozása. A kertépítő, mint foglakozás jelent meg a felmerült igények miatt. Ő az a mesterember aki tündérkertet tud varázsolni egy talpalatnyi föld területből is. A kertészetekben található hatalmas növény választékból kertünkbe azt ülteti, amelyik a legjobban érzi majd ott magát.

Link:

Cserje mixekAUCHAN

Sieberz Kft.

Kolibri

Borhy Zsohár

Dísznövény termesztés

Most miután bejártunk egy teljes kertészezett és tájékozódtunk, hogy mire milyen növény alkalmas. Azt is megtapasztalhattuk, hogy a dísznövény kertészetek mennyire odafigyelnek a növényfajták termesztésénél a vásárlóknál felmerült igényekre, e  szerint nevelnek és szaporítanak növényeket.

link:

LeskoKERT – kert

kertek, kertépítés,kertészet, növény,

fa … – Solymár

Rezes Debrecen

Florapack

Oázis Kertészet

New Garden Budapest, a kertek kertje – New Garden

Szőlő termesztés

Szőlős kertünkben milyen fajtát termeszünk? A sok fajta szőlő termesztés lehetséges és a kertészetek is igen sok fajtát árusítanak. Csemege szőlőtől a bor szőlőig. Nem csak egészséges, de dekoratív is. Mint minden növénynek a szőlőnek is megfelelő gondozás szükséges.

Szőlőskertek királynője

Szőlőskertek királynője
forrás:gizgazok.blogspot.hu

Lugasok készítésével árnyékos helyet varázsolhatunk kertünkben. a nagy kertészetekben is lugasokon futnak a szőlő vesszők, de ott hosszú sorokat képeznek ki, hogy gépekkel el tudjanak közlekedni köztük.

Kérdés/ válasz 1, Mivel foglalkoznak a kertészetben? Válasz: Növénytermesztéssel és árusítással. 2, Gyümölcs fát is árulnak? Válasz: Igen, de nem mindegyikben. Vannak szakosodott kertészetek is. Van olyan kertészet, ahol csak gyümölcsfákat lehet kapni. 3, Balkonon is lehet kertészkedni? Válasz: Igen, vannak olyan gyümölcs fák is ahol az egyik ágon ilyen alma, míg a másikon olyan alma van és egy dézsában lehet tartani. 4, Illóolajat lehet vásárolni? Válasz: Igen, nagyon sok helyen drogériákban, boltokban, ajándékboltokban, web áruházakban és még nagyon sok helyen. 5, Gyógynövényeket szokott használni? Válasz: Igen, Én csak azt használok. Bármilyen betegségem van, meg keresem a megfelelőt. Eddig, még mindig meggyógyultam gyógyszer nélkül.

Forrás: Magyarország a XX. században / MEK

Remélem tudtunk segíteni.

Szép napot kívánok.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

3 comments

  1. Pedig a képen tényleg tulipánfa van, István! Éppen virágozni készül… Igaz, hogy inkább a hatalmas, rózsaszínes virágokhoz vagyunk szokva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.