Est.hu

Az est.hu a Pesti Est és az Est Lapok online országos programmagazinja. Film, TV, zene, kult, családi, város, vidék rovatainak választékaiban szemezgethetünk. EST vizsgálat; EST időzóna; ECPR-EST vizsgálat.

Tartalomjegyzék:

Est.hu
Est.hu mozik
EST vizsgálat
ERCP EST
Időzóna
Est Mozi, Tata
Pécsi Est Café
Szekszárdi Est Café
5 kérdés – 5 válasz

Est.hu:

Az EMG médiacsoport az Est Média Nyrt. üzletága. Egy olyan középvállalkozás, melynek fókuszpontja a médiapiac. A nemzetközi médiaszektor egyetlen olyan szereplője, amely megmutatkozik a Budapesti Értéktőzsdén. AZ EMG portfoliójába tartozik az est.hu, a Pesti Est, Est Lapok, EXIT magazin. Okostelefonos alkalmazása a mobilEst. Számos print és online kiadványa is van. Ezek mellett pedig ingyenes apróhirdetés szolgáltatást és az estmail ingyenes levelezőrendszer is megtalálható.

Az ország legteljesebb kulturális adatbázisával rendelkező oldal, mely adatokkal szolgál az est.hu-nak, a Pesti Estnek és az Est Lapoknak is.

 Az est.hu a Pesti Est és az Est Lapok online országos programmagazinja. Film, TV, zene, kult, családi, város, vidék rovatainak választékaiban szemezgethetünk.

Programadatbázisában az ország kulturális és szórakoztató programjai megtalálhatók, melyek városokra, kategóriákra és időpontra lebontva kereshetők.
Az est.hu nem a Pesti Est papírmentes változata, ugyanis szervesen kiegészítik egymást.

Est.hu mozik: moziműsor keresése

est.hu

est.hu

EST vizsgálat:

A terheléses CTG vizsgálat egyik formája. Emlő stimulációs teszt (EST), amikor az emlőbimbó stimulációjára a szervezetet fájáskeltő anyag (oxitocin) kiáramlására serkentenek.  Az így keletkezett méhösszehúzódások alatt a magzati szívhang-változásairól, a magzat méhen belüli oxigénellátottságáról és a méhlepény működéséről kapnak képet.

ERCP EST:

Endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia (ERCP) vizsgálat, azaz epetükrözés. Speciális endoszkópos és radiológiai módszere az epeutak és a hasnyálmirigy betegségek vizsgálatára.

A vizsgálat során oldalra tekintő endoszkópot engednek a patkóbél leszálló szárába, ahol megkeresik az epevezeték és a hasnyálmirigy Wirsung-vezeték bélbe való beszájadzását, vagyis a Vater-papillát.

Vater-papilla

Vater-papilla

A Vater-papilla bemetszése – endoszkópos szfinkterotómia (EST) – vagy tágítása után beavatkozásokat lehet elvégezni a hasnyálmirigy vezetékben, valamint az epeutakban.

ERCP EST

ERCP EST

Est Mozi, Tata:

1910-ben – Budapesttel egyidőben – kezdtek némafilmeket vetíteni a Tata-Tóváros első mozijában. Az EST nevet viselő mozi 500 fő befogadására volt alkalmas. 1930-ban vetítették az első magyarul beszélő hangos filmet. S világháborúkat meg- és túlélt mozi Tó Mozi néven működött tovább. A két község 1938-as egyesítése után is Tó Mozi néven működött tovább, majd 1990-ben a Páneurópai Filmcentrum nevet kapta. A ’90-es évek közepére bezárták, mert gazdaságtalan volt, állapota leromlott. 2003-ban azonban privatizálták és teljesen felújították, 2004-ben pedig visszakapta eredeti nevét: Est Mozi.

EST időzóna:

Eastern Standard Time – EST – keleti parti idő. Az EST a téli hónapokban ennek felel meg, vagyis 5 órával hátrébb van, mint az egyezményes koordinált világidő, azaz a UTC (Universal Time Coordiunated). Vagyis, ha az UTC szerint dél van, akkor az EST zónában reggel 7.

Hazánkban az UTC+1 időzóna érvényes, azaz 6 óra a különbség.

Az EST az az időzóna, melyet Észak-Amerika keleti felén használnak, annak is a legsűrűbben lakott részein. Az EST megegyezik a standard idővel, de a nyári időszámítás idején az Eastern Daylight Time-nak (EDT) felel meg.

Pécsi Est Café weboldala.

Szekszárdi Est Café weboldala.

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mi az est.hu? Válasz: Online kulturális és szórakoztató programadatbázis.

2. Mi az EST vizsgálat? Válasz: Emlő stimulációs teszt.

3. Mi az ERCP EST? Válasz: Endoszkópos retrográd kolangio-pankreatográfia (ERCP), vagyis epetükrözés. Az EST pedig a endoszkópos szfinkterotómia.

4. Mit jelent az EST időzóna? Válasz: Eastern Standard Time – EST – keleti parti idő.

5. Mikor alapították a tatai Est Mozit? Válasz: 1910-ben.

 

Képek forrása:

Kiemelt kép

Est.hu mozi

Vater-papilla

ERCP EST

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Charlie Sheen

Papucs

General Electric

Elite

Dwayne Johnson

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.