Papucs

Otthon viselt könnyű lábbeli. A papucs kialakulása a mohamedán életmóddal hozható összefüggésbe.

Tartalomjegyzék:

Eredete

Fajtái

Csináld magad!

5 kérdés – 5 válasz

A papucs eredete:

Otthon viselt könnyű lábbeli, írja az Új magyar lexikon. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint talpból, fejből és néha kéregből álló, könnyű lábbeli. A középkorban keletről került Európába.

Oszmán-török eredetű, 1592-ben említették először. A törököktől átvett és ma is használt darab a hódoltság korában úri viselet is volt. A kezdetekben talpból és lábfejet borító részből állt, melyet gyakran hímzéssel díszítettek.

Kialakulása a mohamedán életmóddal hozható összefüggésbe, ugyanis a férfiak az imákhoz tartozó gyakori kéz- és lábmosás miatt sűrűn kellett megszabadulni cipőjüktől. A ~ praktikus viselet volt – és ma is az -, mert nem kellett hosszasan a levételével foglalkozni. A mohamedán nők életét a ház körüli munkák és a házimunka töltötte ki, melyhez szintén hasznos viselet volt a könnyen le- és felvehető lábbeli. A mohamedán kultúrában a szőnyegeknek különös szerepe volt, így azok védelme miatt is nélkülözhetetlenné vált.

Habár keleti lábbeli, hamar elterjedt a világban, így nálunk is. Kedvelt, leginkább otthoni viseletté vált.

A múlt században szinte általánosan női ünnepi és/vagy mindennapi, valamint férfi hétköznapi viselet volt. A fiatal lányok papucsa díszes, színes volt magas sarokkal, míg az idősebb hölgyek alacsonyabb, esetleg sarok nélkülit viseltek. Tipikusan női lábbeli, de a férfiak körében is egyre elterjedtebb lett, bár inkább otthoni viseletként. Innen ered a papucsférj kifejezés.

Hazánk híres a  szegedi papucskészítésről.

 

Pár papucsfajta:

flip-flop vagy vietnámi: lábujjközös fajta, mely egy többnyire habosított műanyagból való lapos talpból és egy Y alakú gumipántból áll, amely a lábfej két oldalán van a talphoz rögzítve. flip-flopgyógy~: speciális talprésze regenerálja a fáradt lábakat. gyógypapucshabpapucs vagy crocks: könnyű, kényelmes viselet. crocs Ma már szinte minden cipőmárka, sportszermárka forgalmaz ot, valamint gyerekeknek is találhatunk számtalan márkájút és fajtájút. adidas batz nike rider schollA női darabok kinézete igen sokszínű. Lehet magassarkú, lapos sarkú, nyitott vagy zárt orrú, egyszerű, díszített, de nyaranta mindig előtérbe kerülnek:

női papucs1női papucs3

női papucs2 Csináld magad!

Vicces, kreatív lábbelik és még több…

 

5 kérdés – 5 válasz

1. Honnan származik a papucs? Válasz: Török eredetű.

2. Mikor került Európába? Válasz: A középkorban.

3. Melyik városunk híres a papucskészítésről? Válasz: Szeged.

4. Csak ünnepi viselet a papucs? Válasz: Ma már teljesen hétköznapi viseletnek számít.

5. Melyik az a papucsfajta, amelyik nagyon elterjedt manapság? Válasz: vietnámi vagy flip-flop és a crocs vagy habpapucs.

 

Képek forrása: Google

Videók forrása: Youtube

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.