Antikvárium

Antikvárium

Tágabb értelemben véve régiségkereskedés, szűkebb értelemben pedig régi és/vagy használt kiadványokat árusító és vásároló könyvesbolt.

Antikvárium

Tartalomjegyzék:

Mi az antikvárium?
Típusai
5 kérdés – 5 válasz

Antikvárium:

Az antikvárium tágabb értelemben véve régiségkereskedés, szűkebb értelemben pedig régi és/vagy használt kiadványokat árusító és vásároló könyvesbolt, olvasható Magyar Nagylexikonban.

Olyan kereskedő üzlet, mely használt könyvekkel és régi bútorokkal kereskedik. Régi vagy használt kiadványok (könyvek, térképek, ősnyomtatványok, kisnyomtatványok, zeneművek, kéziratok) vételére és eladására specializálódott üzletág. Az antikvárium szó gyakran egyet jelent a régiségkereskedéssel. Az antikvárium a latin antiquarium szóból ered, melynek jelentése régiségtár, a kereskedő az antikvárius.

Az antikvárium szó tartalmazza az antik szót, mert használt régebbi könyveket, tárgyakat is árulnak, de valójában megtalálhatók ott nem antik, de nem is újdonságnak számító könyvek is.

Az antikvár kereskedőknek nagy segítségül szolgálnak a bibliográfusok kézikönyvei. Ezek segítenek a felbukkanó kötetek pontos meghatározásában. Az antikvár üzleteknek számos szakágazata létezik, de éles határvonal nem húzható meg. Így általában minden antikvárium foglalkozik mindenféle könyvvel.

Fő típusai:

– tudományos: régi tudományos műveket, gyűjteményes munkákat, folyóiratokat, első kiadásokat, forráskiadványokat gyűjt és árusít;

– modern: újabb műveket forgalmaz;

– bibliofil: könyvtörténeti, tipográfiai, könyvtörténeti, könyvművészeti szempontból értékes, dedikált munkákat értékesít.

A régi, használt könyvekkel való kereskedés a középkori európai egyetemek alapításával kezdődött meg. Új lendületet adott a könyvnyomtatás feltalálása, mely Gutenberg nevéhez fűződik.

Kezdetben az antikváriumokat az egyetemi diákok keresték fel, de a XVIII. századtól egyre nagyobb kereslet volt rá. Divattá kezdett válni a régi könyvek gyűjtése.

Hazánkban Meissner Ferenc nyitotta az első antikváriumot 1796-ban Budán. A XIX. században pedig egyre több régi könyvekkel, régiségekkel foglalkozó üzlet nyílt országunkban. Hazai nagy antikváriusok: Ivancsics Zsigmond, Horovitz Fülöp, Dobrovszky Ágost, Magyar Mihály, Révai Leó, Langer Mór, Lantos Adolf, Stemmer Ödön, Kőműves Imre, Birkás Endre, Ranschburg Gusztáv és sokan mások.

A hagyományos értelemben vett antikváriumok mellett megjelentek ennek online változatai.

Antikva
Antikvár
Antikvárium
Régikönyvek

Mint szinte mindennek, az antikváriumoknak is van gyűjtőoldala, ahol minden, a témával kapcsolatos adatot igyekeznek közölni, lásd itt.

Budapest legkedveltebb antikváriumai:

Top 5

Egyes online könyvkereskedések is foglalkoznak már antik vagy használt könyvek árusításával, pl.:

Bookline

Otthonunkból, pár klikkeléssel is hozzá juthatunk könyvritkaságokhoz, régen keresett dokumentumokhoz, pedig az antikvárium maga a hangulat. A valódi, hagyományos értelemben vett antikvárium egy olyan hangulatot sugároz a betévedőknek, ahol egyszerre, egy időben látjuk a múltat, a jelent, s a jövő is felvillanhat előttünk. Élő történelem, melybe benne állunk, részeseivé válunk sőt, mi alakítjuk. Elkalandozhatunk, hogy vajon az ott lévő régi könyvek honnan származnak, kitől kerültek az üzletbe, milyen útja lehetett.

Az ~ban olcsóbban megtalálhatjuk a keresett könyvet (akár újat is), melyet boltban nem tudnánk megvásárolni. Tankönyvekhez, jegyzetekhez, kötelező olvasmányokhoz is könnyűszerrel és olcsón hozzá juthatunk.

A jó ~ok katalógussal segítik a vevő böngészését. Az online antikváriumokban virtuális katalógus segíti ugyanezt.

Utcai megoldás

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mi az antikvárium? Válasz: Régiségkereskedés, szűkebb értelemben pedig régi és/vagy használt kiadványokat árusító és vásároló könyvesbolt.

2. Hogy hívják az ott dolgozó kereskedőt? Válasz: antikvárius.

3. Milyen típusai vannak? Válasz: Tudományos, modern és bibliofil.

4. Online könyvkereskedések is foglalkoznak antik könyvek árusításával? Igen, például a Bookline.

5. Léteznek online antikváriumok? Válasz: Igen, pl., Antikva, Antikvár, Antikvárium.

Képek forrása: google

Videó forrása: youtube

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.