Christian-era

Éra

Az éra a latin aera szóból származik. Jelentése korszak, hosszabb időszak. Az éveknek meghatározott időponttól számított sorozata.

Tartalomjegyzék:

Kronológiában
Földtörténetben
Csillagászatban
Történelemben
Pékség
Autójavító Bt.
Car-Éra Kft.
Együttes
5 kérdés – 5 válasz

Éra:

Kronológiában:

A latin aera  szóból származik, melynek jelentése korszak, hosszabb időszak. Az éveknek meghatározott időponttól számított sorozata.

Már az ókorban használták az éra rendszerű számítást, a görögök pedig az első ismert olimpiától (Kr. e. 776) kezdve két egymást követő olimpia közötti négy éves időszakaszának alapjaként használták, ezt nevezték olimpiai évszámításnak. A rómaiak a város alapításától (Kr. e. 754) számították az érarendszerű időt. Ezekben az esetekben a kezdőpont utólag lett kiválasztva. Az ún. világérák is a világ teremtését vették kiindulási pontul. Ezek közül legismertebbek a bizánci évszámítás, a zsidó évszámítás, spanyol évszámítás.

Christian-era2

A francia forradalmi naptár is érarendszeren alapszik.

A keresztény évszámítás kiindulópontja Krisztus feltételezett születési éve, a mohamedán vallásé Mohamed próféta Mekkából Medinába való költözése.

Mind a csillagászatban, mind pedig a kronológiában használják a Júlián-érát.

Földtörténetben:

Az idő vagy éra a földtörténeti időskálán rövidebb, mint az eon, az eont tagolja részekre.

Az év megjelölésének egyik módja, amikor az éveket egy meghatározott időponttól kezdve folytatólagos számmal jelölik.

Földtörténeti egységek:

  • eon,
  • éra,
  • időszak,
  • kor,
  • korszak,
  • kron.

Csillagászatban:

A keresztény éra kezdete Jézus születésének éve, vagyis Kr. u. 1. év, ám egyes kutatások szerint ez az év Kr. u. 7. Megfelelő bizonyíték híján ekkora hibával tudták megállapítani Krisztus születésének idejét. A változtatásra már lehetőség nincs, mert a világ ezt az időszámítást használja, módosítása káoszt okozna. Az idő mérését mindig periodikus jelenségre vezették vissza, vagyis a keresztény éra is csak akkor lett időszámítás, amikor meghatározták olyan időegységeket, amelyek jelezték az éra kezdetétől eltelt időt. Ezek az egységek a nap, a hét, a hónap és az év.

Júlián-naptár

Gergely naptár

Zsidó naptár

Mohamedán naptár

Történelemben:

Uralkodási éra (nien hao) egy időmeghatározási forma a kínai császárság idejében. Amikor egy császár trónra került, kihirdette, hogy milyen uralkodási időszak veszi kezdetét, melynek neve két szótagos volt és pozitív jelentésű. Tetszőleges év után módosíthatta a nevét, újat kezdhetett el, ha az uralkodó úgy érezte, hogy javítani tud helyzetükön, és addig tartott, míg meg volt vele elégedve. Vagyis ez azt jelenti, hogy egy császár uralkodása alatta több uralkodási időszak is volt.

Éra Süti Pékség:

Az Éra Süti Pékség Sütőipari, kereskedelmi és Vendéglátói Kft. Budapesten működik. Friss kenyér és péksütemények gyártásával foglalkozik.

Éra autójavító:

A budapesti autójavító Bt. foglalkozik minden típusú gépkocsi garanciális javításával, teljes biztosítási ügyintézéssel, helyszíni kárfelvétellel, hőkamrás fényezéssel, szélvédő szereléssel, műszaki vizsgára való felkészítéssel és vizsgáztatással. Míg autóját javítják, csereautót biztosítanak. Vállalnak még gumiszerelést, lakatos munkákat és autószállítást, melyekre garanciát vállalnak. Honlapjuk.

Car-Éra Kft. – Bosch Car Service:

A BOSCH mindig nagy figyelmet állított a dízel üzemű meghajtás fejlesztésére. Magyarországon 1929-ben tűnt fel az első Bosch szerviz. A Car-Éra Kft. számára (mint a BOSCH Car Service hálózat tagja) kiemelkedően fontos a minőségi alkatrészek beépítése a lehető legjobb szolgáltatás eléréséhez.

Fő profilja a 3-5 éves, középkategóriás használt gépkocsik értékestése. Az itt megvásárolt autókat sokszor a Kft. BOSCH Car Servic-ébe viszik javíttatni is. A Kft. honlapja.

Car-era

Era együttes:

Gregorian stílusú zenét játszó olasz együttes.

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mit jelent az éra szó? Válasz: időszak, hosszabb korszak.

2. A földtörténeti időskálán mit tagol az éra? Válasz: Az eont.

3. Mi a keresztyén éra kezdeti időpontja? Válasz: Jézus születésének éve.

4. Egy kínai császár uralkodása alatt csak egy uralkodási éra lehetett? Válasz: Nem, több is lehetett, az uralkodótól függött.

5. Milyen stílusú zenét játszik az Era együttes? Válasz: Gregorian stílusút.

Tartalom:

Akadémiai kislexikon A-K, Bp.: Akadémiai Kiadó, 1989

Magyar nagylexikon; 7. kötet: Ed-Fe, Bp.: Magyar Nagylexikon Kiadó, 1998

Képek:

Kiemlet kép
Jézus születése
Car-Éra Kft.

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Antikvárium

Papucs

Hajsza

Mézga

Ubuntu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.