Ubuntu

Az ubuntu egy afrikai világnézet, a számítástechnikában pedig egy olyan népszerű, könnyen kezelhető, látványos kivitelezésű Linux-disztribúció, amely szabadon letölthető, használható, továbbadható, módosítható.

Tartalomjegyzék:
Az ubuntu mint világnézet
A számítástechnikában
Kialakulása
Fejlesztése
Használata
5 kérdés – 5 válasz

Ubuntu:

Az ubuntu, mint világnézet:

Az ubuntu egy afrikai világnézet, melynek alapja az egymás iránti emberség. Filozófiája az emberi együttműködés, törődés, a harmónia az összes teremtménnyel. Jelentése afrikai bantu nyelvekből eredeztethető, emberiesség másokkal szemben a körülbelüli fordítás.

Desmond Tutu fordítása szerint:

„Egy ubuntu ember nyitott és elérhető mások számára, megerősíti a többieket, nem érzi magát fenyegetve mert mások rátermettebbek, mert magabiztos, tudván, hogy egy nagyobb egészhez tartozik, ami eltűnik, mikor másokat megaláznak, kínoznak, vagy elnyomnak.”

A számítástechnikában:

A számítástechnikában ugyanez a fogalom egészen mást képvisel. Az Ubuntu ugyanis egy fiatal Linux disztribúció, azaz olyan összeállítás, amely egy felhasználásra kész Linux vagy GNU/Linux alapú operációs rendszert tartalmaz az ahhoz tartozó programokkal. Olyan népszerű, könnyen kezelhető, látványos kivitelezésű és sokoldalú operációs rendszer, amely szabadon letölthető, használható, továbbadható, módosítható.

Első kiadása 2004 októberében jelent meg, mégis mára az egyik legismertebb és legelterjedtebb Linux változat lett.

Az Ubuntu atyja a Dél-Afrikai Mark Shuttleworth vállalkozó. Ő volt az első afrikai, aki az űrben járt. Vállalkozása, a digitális aláírásokkal és internetes biztonsággal foglalkozó cége a Thawte, amely  Debiant használt. Ezért is döntött a Debian alapú disztribúció elindítása és fejlesztése mellett.

Kialakulása:

A kezdet kezdetén nem volt neve a projektnek, ezért no-name-yet.com weboldal szolgált a munka összefogására. Ide folyamatosan érkeztek a javítások a Debianhoz. Megszületett a Warty Warthog (Rücskös Varacskosdisznó) kódnév, melyet az Ubuntu 4.10-es kiadásában használtak is. Ez a szisztéma azóta is fennmaradt, és egy jelző és a hozzá tartozó állatfajta kombinációját alkalmazzák.

Az Ubuntu nemcsak a Debianra épül, hanem ezek szoros együttműködéséről van szó. Az Ubuntu fejlesztése során a Debian fejlesztői ágaiból került át, és az abban felfedezett hibák javításait a Debian fejlesztők is megkapják, mert a két disztribúció egymást erősítve fejlődik.

Az Ubuntu mögött a Canionical nevű cég áll, de még ekkor sem született meg az Ubuntu elnevezés, bár 2004-ben az ~ fejlesztők első találkozóján már felmerült az Ubuntu név, de ez még nem volt hivatalos bejelentés. A hivatalos nevet 2004. szeptember 15-én jelentették be, ekkor már le lehetett tölteni az Ubuntu 4.10 előzetes kiadását. Október 20-án megjelent a 4.10-es első, valódi kiadása. Az első pillanattól kezdve komoly visszhangja volt, sorra jelentek meg cikkek, hírek róla.

Fejlesztése:

Az Ubuntunak nemcsak egy változata van, hanem létezik a Kubuntu és az Xubuntu, az oktatási célokat szolgáló Edubuntu, a szabad Gobuntu, a kiszolgálókra szánt Ubuntu Server és a virtuális gépekre szánt Ubuntu JeOS. De folyamatosan fejlesztik az Ubuntu hordozható, internetes eszközökre szánt változatát.

Léteznek nem hivatalos változatok is, valamint Ubuntura épülő disztribúciók is. Vannak egyes vallási irányzat követőinek igényeihez alkalmazkodnak: Ubuntu Christian Edition. Léteznek olyan változatok, melyeket oktatási intézmények vagy közhivatalok fejlesztettek, ezek közszolgálati disztribúciók.

Az Ubuntu nem csak asztali számítógépeken és laptopokon állja meg a helyét, hanem kiszolgálókon is.

Nem egyszerű operációs rendszer, hanem inkább platform, amire sok független disztribúció is alapoz. A közösségi disztribúciók mellett fokozódott a közszolgálati szerepe is, melyben a legnagyobb lépést Macedónia tett meg a „Számítógépet minden gyereknek” programban. Így minden macedón gyerek hozzájuthat a magas színvonalú informatikai képzéshez.

Az Ubuntu ingyenes operációs rendszer, mely nyílt forráskódú. Ennek előnye, hogy a fejlesztési költségek megoszlanak, költséghatékony, ami segíti a gyors fejlődést és működőképessé teszi az ingyenes szoftverek üzleti modelljét. Ugyanis nem a szoftverek eladásában van üzlet, hanem a GPL licenc szerint minden vásárlónak tovább kell adnia a rendszer forráskódját.

A Canonical cég biztosítja az Ubuntu fejlesztéséhez szükséges tőkét, és kereskedelmi támogatást nyújtanak az ügyfeleknek. Kizárólag ingyenes változata van, de vásárolható hozzá terméktámogatás, mely az egyik fő bevételi forrást jelenti. Más bevételi lehetőségek az egyes hardvergyártók fejlesztési felkérései, vagy az oktatás és az Ubuntu ajándéktárgyak forgalmazása.

Az Ubuntu tehát ingyenes, de a mögötte álló cégnek vannak bevételei. Az üzlet abból áll nekik, hogy ugyan ingyen adnak egy jó operációs rendszert, de azt minél többen használják, annál többen vesznek hozzá terméktámogatást, több szakembert kell képezni, több ajándéktárgy kerül eladásra.

Az Ubuntu fél éves kiadási ciklusokkal jelenik meg, mely tartalmazza a legfrissebb szoftvereket, bugfixeket (bug: számítógépes programhiba), integrációs munkákat, amelyek visszakerülnek a Debianba. A feszes, fél éves kiadási ciklus mellett nincs idő a tétovázásra, elkezdik az új kiadás fejlesztését.

Hogyan tudnak fejlesztők hatékonyan együttműködni az Ubuntu fejlesztésekben, hogy egymástól több ezer kilométerre vannak? A válasz erre az IRC, internetes csevegőprogram.

A Linuxos gépeket sokáig szívesebben alkalmazták a szerverszobák félhomályában, de ma már a legnagyobb portálok címoldalán is Ubuntus háttérképek láthatók. A Linux bebizonyította, hogy maximálisan meg tud és akar felelni a felhasználók igényeinek. Felveszi a versenyt a zárt forráskódú rendszerekkel, valamint a nyílt forráskódú szoftverek biztonságosak. Egyre több országban váltják le a Windows XP-ket Ubuntura, így Macedóniában is. A már említett „Számítógépet minden gyereknek” projektben a vékony kliens technológiát alkalmazták, ahol nincs szükség minden felhasználónak külön-külön gépre, mert egy nagy teljesítményű számítógépen több virtuális rendszer futhat külön egérrel, billentyűzettel, monitorral.

Helyi felhasználói közösségek szerveződtek és szerveződnek, melyeket LoCo (Local Community: helyi közösség) köré szerveződnek és területi alapon jönnek létre. Így szerveződik a hazai közösség is. A magyar LoCo kapcsolattartója Farkas Szilveszter. A helyi közösség fő munkája az infrastruktúra működtetése, melynek leglátványosabb eleme az ubuntu.hu oldal. Fontos az IRC csatorna fenntartása, a levelezési lista nyomon követése. Ez a közösség több mint a Linux disztribúció népszerűsítését segítő szervezet. Valódi közösség, melynek tagjai tudásuk legjavát adják a közös ügyért.

Az Ubuntu új kiadásai félévenként jelennek meg, melyhez néhány kattintás szükséges csak, majd automatikusan elvégzi azt. A frissítésnél megmaradnak a beállítások, az adatok, csak a rendszer és az alkalmazások frissülnek. Telepítésére egy CD-re van szükség, ami kevesebb mint 25 perc alatt meg is valósul.

Használata:

Letöltése

Telepítése:

 

Rendszerigénye:

Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu, Ubuntu Studiohoz:

– 700 Mhz processzor,

– 384 Mb RAM,

– 8 Gb szabad terület a merevlemezen,

– Hangkártya,

– internet kapcsolat.

Segítség kezdőknek:

A kezdő használóknak igazi segítség lehet az ubuntu alapok és a fórum.

Parancsok:

Alapvető parancsok

Terminál parancsok

Háttérképek:

A 60 legszebb háttérkép

Ubuntu hogyanok:

Magyar hogyanok

Minden az Ubunturól

ubuntu-gnome

Trükkök, tippek, leírások

Telefonra

Játékok futtatása, telepítése

Pendrive-ra telepítés

Tűzfal

Tárolók

Kell-e vírusirtó?

Ubuntu kiszolgáló kézikönyve

 

Tesztek:
10.4 teszt

12.04 teszt

13.04 teszt

Ubuntu a zsebedben

 

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mi az ubuntu világnézet alapja? Válasz: Egymás iránti emberség.

2. Mi az ~ a számítástechnikában? Válasz: Egy Linux-disztribúció.

3. Fizetős operációs rendszer? Válasz: Nem, teljesen ingyenes.

4. Telefonra is van már alkalmazása? Válasz: Van.

5. Zárt vagy nyílt forráskódot használ az Ubuntu? Válasz: Nyílt forráskódú.

 

Forrás: Torma László: Az Ubuntu világa, Blahota István: Ubuntu Linux kezdőknek

Képek forrása: Ubuntu desktop, háttérkép

Videók forrása: 10.4-es teszt, 12.04-es teszt, 13.04-es teszt, Ubuntu a zsebedben.

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Akkumulátor

Olaszország

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.