LAMP szerver

A LAMP angolul lámpát, a server kiszolgálót jelent, de mit keresnek egymás mellett,

s főleg együtt vajon mit jelentenek?

LAMP és részei

 

Kezdjük az egyszerűbbel: a magyar nyelvben szerver formában meghonosodott szó az angolban kiszolgálót jelent, ami híven tükrözi szerepét az informatikában. Olyan nagy teljesítményű számítógépről vagy szoftverről beszélünk, amely lehetővé teszi más, ugyanabba a rendszerbe kapcsolt számítógépek számára a rajta létrehozott, illetve tárolt adatok felhasználását, valamint a szerver hardver eszközeinek (háttértárolók, nyomtatók, processzor stb.) használatát, sőt egyéb szolgáltatások elérését is.

A LAMP szó ez esetben viszont egy betűszó, egy szoftvercsomag alkotóelemeinek neveit fogja össze. A szoftvercsomag, más szóval megoldásgyűjtemény négy szoftver összekapcsolásából jön létre, feladata pedig szerverek és dinamikus weboldalak futtatása.

A LAMP szoftvercsomag négy programból áll:

– Linux (L)

– Apache HTTP server (A)

– MySQL (M) és

– PHP (P)

Röviden az egyes programokról:

– A LINUX operációs rendszer a szabad szoftverek és a nyílt forráskódú programok egyik legismertebb példája. Szorosan értelmezve az elnevezés csak a Linux rendszermagot jelenti, amelyet Linus Torvalds finn szoftverfejlesztő dolgozott ki 1991-től, ehhez kapcsolódnak az 1983-ban Richard Matthew Stallman vezette GNU projekt keretében megalkotott alapprogramok.

Nyíltságának köszönhetően a Linux sokoldalúan felhasználható, ugyanúgy megtaláljuk számítógépekben (személyi számítógépekben és laptopokban, notebookokban egyaránt) és szerverekben, routerekben, “egyszerű” mobil- és okostelefonokban, háztartási gépekben, szórakoztató elektronikai készülékekben, játékkonzolokban. Sőt, bizonyos területeken egyenesen a leginkább meghatározó operációs rendszernek számít, mint például a webszerverek és szuperszámítógépek esetében.

– Az Apache HTTP nyílt forráskódú webkiszolgáló alkalmazás. Erőteljes és rugalmas webszerver, amely kompatibilis a HTTP/1.1 (RFC2616) protokollal. (Ez a név megválasztásában is szerepet játszott, hiszen egyrészt megemlékezik az apacsok legendás állóképességének,  de egyben szójáték is, hiszen az a patchy szerver utalás arra, hogy a szervert eleinte úgynevezett patchekkel fejlesztették. Az Apache olyan szabad szoftver, amelynek kiemelkedő szerepe volt a World Wide Web elterjedésében. Ez volt az első valódi versenytársa a Netscape (ma Java) webszerverének.  Az Apache tulajdonképpen a régi NCSA HTTP webszerverből, annak folyamatos javítgatásából, bővítgetéséből fejlődött ki olyan programmá, amely igyekszik mindig megfelelni az internet gyorsan változó követelményeinek, ami elengedhetetlen az üzleti alkalmazásokhoz, ráadásul szabadon használható. Az Apache HTTP-t elkészítették a legtöbb népszerű operációs rendszerhez (Unix, FreeBSD, Linux, Solaris, NovellNetware, Mac OS X, Microsoft Windows).

– A MySQL tulajdonképpen egy több felhasználós, több szálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő szerver, amelyet eredetileg a MySQL AB svéd cég fejlesztette ki, ám ma már a MySQL – a szerver és a cég is – az Oracle Corporatiopn tulajdonában van. Elterjedtségét nem kis részben köszönheti annak, hogy a LAMP szerver részeként ideális megoldást jelent dinamikus webhelyek szolgáltatására.

– A PHP valójában egy dinamikus weblapok megalkotására létrehozott, úgynevezett szkript nyelv, amelyet elsősorban HTML oldalakon használnak. Neve a Personal Home Page (személyes honlap) kifejezés kezdőbetűiből származik, és eredendően személyes honlapok karbantartására hozták létre. Az idők során azonban a fejlesztések révén a PHP önálló programozási nyelvvé érett, amely jól használható nagyméretű webes adatbázis alapú alkalmazások működtetésére is. Többek között ennek is köszönhető, hogy ma már milliós nagyságrendű mind a PHP-t használó honlapok és szerverek száma szerte a világon. A PHP nyelv nem csereszabatos a GNU licenccel, mert a PHP nyelv szabad ugyan, de a származtatott termékek nevében csak a licencbirtokos cég írásos engedélyével szerepeltethető a PHP rövidítés.

 

www.linux.hu

linuxmint.hu

apache-http-server.updatestar.com

hu.php.net

php.lap.hu

mysql.lap.hu

sugo.ubuntu.hu/community-doc./…/lamp-server.html

 

Telepítése

 

A telepítés sorrendje azonban nem egyezik meg a kezdőbetűkével: először az Apache programot kell telepíteni, majd ezt követi a PHP, utána a MySQL – olvasható a ubuntu-alapok.hu honlapon, ahol a telepítés menetének részletes leírása mellett megtaláljuk a webszerver fájljainak helyét is.

 

ubuntu-alapok.hu/leirasok/lamp-szerver-telepítése

intermatrix.hu/lamp-server

codeguide.hu/2013/07/11/lamp-szerver telepítése

hogyan.org/lamp-szerver beállítása

androbit.net/leírások/network/LAMP_server.pdf

 

LAMP1 LAMP2 LAMP3

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.