Tom Cruise

Cruise

Cruise

Tom Cruise

Az egyik legsikeresebb hollywoodi színész, filmsztár, producerként tartják számon. Többször kapott Golden Globe-díjat. Filmjei közül hétszer, egymás után 100 millió dolláros bevételt „kaszálhatott”. Hollywoodban, a Walk of Flame-on, a „Hírességek sétányán” saját csillagot kapott, ahol napjainkra már több mint 2000 híresség csillaga „fénylik”.

Tartalomjegyzék

Élete

Magánélete

Szcientológia

Eredményei

Filmek

Élete

Tom Cruise, teljes neve: Thomas Cruise Mapother IV, született 1962. július 3-án, Syracuse városában, az Egyesült Államok New York államában. Szülei: Mary Lee és Thomas Cruise Mapother III. Anyja gyógypedagógus, apja villamosmérnök volt. Egy testvére van, Lee Ann. A családja német, ír és brit ősökkel rendelkezik, katolikus vallású. Később felnőttként a szcientológiai egyház tagja és egyik befolyásos tagja lett. A család Kanadába költözött, így tanulmányait Ottawában, a Robert Hopkins Shoolban végezte. Később édesanyja elhagyta a férjét. 14 évesen lelkész akart lenni, de kiiratkozott. Diszlexiás, vegetáriánus. 1980-ban elhatározta, hogy színész lesz, ezért New Yorkba költözött. Ügynökével meghallgatásokra járt, majd megkapta első szerepét Franco Zeffirelli filmjében, a Végtelen szerelem címűben.

Többet megtudhat a színészről Andrew Morton: Tom Cruise, Nem hivatalos életrajz című könyvéből, amely a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg.

Tom Cruise könyv

Tom Cruise könyv

További információk:

gabo.hu

hu.wikipedia.org

tomcruise.lap.hu

starity.hu

tomcruise.fan-site.hu

storyonline.hu

szinesz.lap.hu

Magánélete

Háromszor nősült.

Első felesége Mimi Rogers színésznő, akit 1987. május 9-én vett feleségül. 1990-ben váltak el. Mimi szerint a házaséletük nem volt jó. További pletykák szerint Tom homoszexuális volt. Mégis olyan hírességek mint Cher nyilatkozott arról, hogy Tommal együtt „gyűrték a lepedőt”.

Cruise és Mimi

Cruise és Mimi

A Mint a villám forgatásán ismerte meg 2. feleségét, Nicole Kidmant. Miatta vált el első feleségétől. 1990 karácsonyán összeházasodtak, majd 2001-ben kapcsolatuk véget ért. Két gyermeket fogadtak örökbe. Isabella Jane-t 1993-ban, Connor Anthony-t 1995-ben. Házasságuk végén Nicole teherbe esett, de elvetélt. Válásuk okát igyekeztek titokban tartani, de egyes pletykák szerint vallási nézetkülönbség áll a háttérben a gyerekek neveltetését illetően.

 A 3. házasságra 2006-ban került sor, Katie Holmes-ot vette el, akitől egy lánya született, Surie Cruise. 2012-ben adta be a válókeresetet. Tom a szcientológia elvei/tanításai alapján akarta nevelni Surie-t. Szinte egész házasságuk alatt úgy kellett élnie, ahogy Tom akarta, a szcientológia szerint.

Cruise feleségek

Cruise feleségek

Suri Cruirse-nak ma már divatoldala van az interneten, s a gyerekdivatot szinte ő diktálja felsőbb körökben.

Suri divatos ruháit itt nézhetik meg: suricruisefashion.blogspot.hu

Cruise-család

Cruise-család

További információk:

en.wikipedia.org

usmagazine.com

borsonline.hu

borsonline.hu

hu.wikipedia.org

stop.hu

Mi a szcientológia?

Már többször okozott gondot Tom életében az, hogy a szcientológiai egyház híve és egyik oszlopos tagja lett. Felvetődik a kérdés, vajon mi lehet ennek a vallásnak a lényege? Vagy egyszerűen Tom félreértelmezi a tanításokat, és valamiféle sajátságos fanatizmussal gondolkodik a tanokról?

L. Ron Hubbard sci-fi író dolgozta ki az elképzeléseit, hiteinek rendszerét. 1952-ben életmódjavító filozófiaként indult el, majd gyakorlati vallás lett belőle. A világon több mint 6000 egyházi szervezet, misszió és csoport működik. Követőinek számát százezertől a tízmillióig tartják számon. Tanítási módszereiket gyakran bírálják. Nem hisznek a földönkívüliek létezésében, de hisznek Istenben. Hitük majdnem ötvenezer év bölcsességeit tartalmazza. Hubbard elkülönítette az élet alapvető törvényeit, és kidolgozta azokat a módszereket, amelyek alkalmazásával az emberi élet boldogabb, szellemileg magasabb szinten élhető meg. Az ember alapvetően jó, de bűnei visszafordíthatók a szcientológia segítségével. A cél az, hogy az embert egy magasabb szintre hozza, ezáltal korrigálja korábbi bűneit, megváltoztatva az életét a jó irányba. A szcientológia megoldásokat ad az élet problémáira, s ezek alkalmazásával az embernek megnövekedik a szellemi szabadsága, ezáltal tudatosabban irányítja életét.

A szcientológiai egyházban vannak lelkészek, lelki vezetők, van prédikáció, lelki gyakorlat, hisznek a reinkarnációban. Nem élnek tudatmódosító szerekkel mint drog és alkohol. Tisztelik az életet, ellenzik az abortuszt. Házassági problémákra tanácsadással próbálnak segíteni.

Kritikusok szerint a szcientológia áltudományos, a pénz játszik főszerepet az egyházban, a tagoknak minden szokásait el kell árulniuk, amely visszaélésre adhat alkalmat.

Tom Cruise ma már szinte fanatikus hívője az egyháznak. Propagálja is az egyházhoz való tartozást, melynek segítségével segítséget kaphatnak a bűnözők, drogosok stb.

További információk:

hu.wikipedia.org

szcientologia.lap.hu

Filmjei, eredményei

Tom Cruise és Paula Wagner alapította meg a Cruise/Wagner Productionst, amely 1996 óta 8 filmet számlált. Tom Cruise első produceri munkája 1996-ban a Mission Impossible volt. Együttműködésük a Paramount Pictures-szel, ezért a Cruise/Wagner Productions átvette az United Artists-t. Itt dolgozott Cruise színészként, a Wagner lett az igazgató. Első munkájuk 2007-ben a Gyávák és hősök című film volt.

Népszerűsége ma sem csökkent, mivel a People Magazin háromszor választotta a világ legcsodálatosabb 50 embere közé. A Premier Magazin felmérésén kétszer az első 20 legbefolyásosabb ember közé került.

A filmek, amelyekben játszott

1981. Takarodó, Végtelen szerelem

1983. A kívülállók,

Szerelemben vesztes,

Tökéletes mozdulatok

Kockázatos üzlet – első Arany Glóbusz jelölése, Golden Globe-jelölés, a legjobb férfi főszereplő

1985. Legenda

1986. Top Gun – világhíres lett, megismerték a nevét

A pénz színe

1988. Esőember – a film 4 Oscar-díjat kapott, de Tom Cruise-t nem jelölték

Koktél Arany Málna-díj, a legrosszabb színész

1989. Szülelett július 4-én– Golden Globe-díj, a legjobb férfi főszereplő,  BAFTA-jelölés, a legjobb férfi főszereplő, Oscar-jelölés, a legjobb férfi főszereplő

1990. Mint a villám

1992. Túl az Óperencián,

Egy becsületbeli ügy– Golden Globe-jelölés, a legjobb férfi főszereplő

1993. A cég

1994. Interjú a vámpírral – Arany Málna-díj, a legrosszabb páros

1996. Mission Impossible,

Jerry Maguire-A nagy hátraarc – Golde Globe-díj, a legjobb férfi főszereplő, Oscar-jelölés, a legjobb férfi főszereplő

1999. Tágra zárt szemek

Magnólia –Golden Globe-díjat kapott, a legjobb férfi mellékszereplő, Oscar jelölés, a legjobb férfi mellékszereplő

2000. Mission Impossible II.

2001. Vanília égbolt, Stanley Kubrick: Egy élet a film tükrében

2002. Űrállomás 3D, Különvélemény, Austin Powers-Aranyszerszám

2003. Az utolsó szamuráj– Golden Globe-jelölés, a legjobb férfi főszereplő

2004. Collateral- A halál záloga

2005. Világok harca– Arany Málna-jelölés, a legrosszabb színész

2006. Mission Impossible III.

2007. Gyávák és hősök

2008. Trópusi vihar– Golden Globe jelölés, a legjobb férfi mellékszereplő

Valkűr

2010. Kéjjel-nappal

2011. Mission Impossible IV. – Fantom protokoll

2012. Mindörökké Rock, Jack Reacher

2013. Feledés


További információk:

imdb.com (angol nyelvű)

port.hu

filmkatalogus.hu

mozinet.hu

5 kérdés 5 válasz

1. Mi bizonyítja, hogy Tom Cruise híres színész? – Az, hogy Hollywoodban a “Hírességek sétányán” saját csillaga van.

2. Mikor ismerték meg először a nevét színészként? – Zeffirelli: Végtelen szerelem című filmje után.

3. Hány felesége volt? – Három, Mimi Rogers, Nicole Kidman, Katie Holmes.

4. Mi a szcientológia? – Gyakorlati vallás, melynek segítségével az ember bűnei visszafordíthatók.

5. Hány díjat nyert Tom Cruise a filmjeivel? – Golden Globe-jelölése 4, Golden Globe-díja 3, Oscar-jelölés 3, Arany Globusz-jelölés 1, BAFTA-jelölés 1, Arany Málna-jelölés 1, Arany Málna-díja 2 van.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket is:

tihany

cisco

hello-kitty

antik

humor

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.