Tihany

Tihany

Tihany

A Balaton északi partján, a tóba nyúló félsziget. Leghíresebb nevezetessége az apátsági templom. Itt alakult meg hazánk első tájvédelmi körzete.

Tartalomjegyzék

Földrajza

Története

Nevezetességek

Művek

Földrajzi jellemzők

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget

A Balaton 25000 évvel ezelőtt keletkezett tektonikai süllyedéssel. Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. A bele nyúló Tihanyi-félsziget 2 nagyobb medencére osztja. Környékét vulkanikus tevékenység alkotta, melynek tanúbizonyságai a Belső-tó és a Külső-tó, valamint a környező hegyek, pl. a Badacsony. 1952-ben alakult meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, melynek területe 1658 hektár. Ritka növény és állatfajok élnek itt, amelyek bemutatása és védelme a legfőbb cél. (pl. nyári lúd, barna rétihéja, vidra stb.)

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A település története

Már az őskorban is lakott volt, melyet a régészeti ásatások is bizonyítanak. Az Óvár helyén egy földvár állt. Palánkvár a tatárjárás korában épült, körülötte házak, melyekből alakult ki az Újlak néven ismert falu. A török időkben Tihanyt végvárként ismerték, s ellenállta a török ostromának. Sajnos a Habsburgok idején lerombolták a várat, nehogy veszélyt jelentsen a hatalmukra. A háborúkat követően az apátság templomot és kolostort építtetett.

Tihany területén tájvédelmi körzet is található, amelyet gyalog, a kijelölt útvonalon lehet bejárni. Az 1920-as években betelepített levendulás ma már nagyon híres, virágzásakor ünnepséget szoktak rendezni. Több művész, köztük Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Passuth László töltötte itt rendszeresen az idejét.

tihanyi levendulás

tihanyi levendulás

Nevezetességek, múzeumok

Tihanyi múzeumok

Tihanyi múzeumok

A tihanyi barátlakások

Tihany-Barátlakások

Tihany-Barátlakások

Az Óvár-hegy oldalában találhatók az ún. barlanglakások, amelyeket a XI-XIV. században bazilita szerzetesek vájtak ki. Őket I. András telepítette be Tihanyba. Ez Közép-Európa egyetlen, épségben fennmaradt remetetelepe. Ma szabadon látogatható 3 barátlakás, mivel 1952-ben egy sziklaomlás betemette a többit. A közelükben fakad a félsziget egyetlen forrása, a Cyprian-forrás, amit régen Orosz-kútnak neveztek. Valószínűleg azért, mert a szerzetesek orosz származású, ortodox görög felekezetűek voltak.

vendegvaro.utazom.com

karpat-medence.hu

tihany-info.hu

A Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Apátság

Tihanyi Apátság

I. András király alapította 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Szent Ányos egy olyan szent életű pap volt, aki számos csodatételt, gyógyítást vitt végbe életében, mint Jézus.

A templom 46 m hosszú, 16 m széles, tornyainak magassága 34,5 m. Barokk stílusban épült templom. Erről tanúskodnak a belső, fából faragott aranyozott szobrai, berendezései. Mennyezetfestményeit Lotz Károly, Székely Bertalan, Deák-Ébner Lajos alkotásai. A templomot 1889-90-ig restaurálták, majd újból 1996-ban. 1994-ben visszakerült a bencések tulajdonába.
A Tihanyi Apátság Alapítólevele a legrégebbi, fennmaradt nyelvemlékünk. Szórványemlék, ami azt jelenti, hogy latin szövegében magyar szavak és kifejezések találhatók. Az oklevelet ma a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik. A román stílusú altemplomban található I. András sírja, amely az egyetlen eredeti helyén lévő királysír.

Tihanyi Alapítólevél

Tihanyi Alapítólevél

A kolostorkert a Szent Benedek rend kultúráját hirdeti. Nemcsak a szellemi, hanem a testi munkát is preferálták, előírták a szerzetesek számára. A kert összekötő kapocs a mikro- és makrokozmosz között, szimbóluma a paradicsomi állapotnak. Középen egy kút található, kávájába vésve: ORA ET LABORA, vagyis imádkozás és munka. Körülötte koncentrikus körökben a bolygók pályái láthatók szimbolikusan. Az udvarban különböző kultúrnövényeket telepítettek, hogy bemutassák az emberiség által használt növényeket. A kert a béke szigete a bencések számára. A rendház épületében múzeum is látható.

tihany.osb.hu

tihany.osb.hu

tihany-info.hu

Skanzen, avagy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Tihany-Skanzen

Tihany-Skanzen

Tihany jellegzetes régi népi építészetét, életmódját mutatja be. Eredeti helyén a hajdani gazdák használati tárgyait, lakóépületeit, mesterségeit mutatja be az érdeklődőknek. Általában szeptember 30-ig látogatható, de csoportokat egész évben fogadnak előzetes bejelentkezés alapján.

balaton.varosom.hu

vmmuzeum.hu

Babamúzeum

Minden kis- és nagygyermekes családnak, vagy akár csak érdeklődőknek ajánlott megtekinteni a Filotás család magángyűjteményét. A Babamúzeum 1993-ban nyílt meg. Olyan különleges, európai népviseletet ismerhetünk meg a babák által. Valamint értékes porcelánbabákat is láthatunk Franciaországból, s Németországból. Ezen kívül sokféle játék, pl. macik, játékállatok, babaházak, stb. találhatók itt.

http://balaton.varosom.hu

A tihanyi visszhang

Az ország legszebb XX. Századi kálváriája mellett – amely Krisztus kínszenvedését, keresztútját mutatja be stációival -, keletre fekszik. Már a 19. században hírül adták, hogy a balatonfüredi vendégek oda járnak visszhangot hallgatni, mert a templom fala a Visszhangdombon elkiáltott mondást visszaveri. Ma már gyengül, de szélcsendes időben még ma is hallható.

 

Irodalmi művek

Csokonai Vitéz Mihály: A tihanyi echóhoz című versét meghallgathatják itt:

A tihanyi/balatoni kecskeköröm – amely egy kecskeköröm alakú kagyló mondájának szövegét itt ismerhetik meg:

Tihanyi kecskeköröm mondája

Tihanyi kecskeköröm mondája

 

Rendezvények:

Levendula fesztivál, Garda fesztivál, Tihanyi szabadtéri játékok, stb….

tihanyinfo.com

tihanyiszabadterijatekok.hu

Szállás, étkezés:

szallas.hu

tihany.lap.hu

balatoniszallas.lap.hu

szallas-tihany.utazok.hu

hoteltihany.com

További információk:

utazom.com

tihany.hu

hu.wikipedia.org

tihanyinfo.com

tihany-info.hu

clubtihany.hu

iranymagyarorszag.hu

bfnp.hu

bfnp.hu

tihanyinfo.com

5 kérdés 5 válasz

1. Hol található Tihany? – Magyarországon, a Balaton északi partján, a tóba nyúló félszigeten.

2. Mióta lakott település Tihany? – Már az őskorban is lakott volt.

3. Milyen nevezetességek láthatók itt? – Pl. barátlakások, bencés Apátsági Templom, II. András sírja, Skanzen, Babamúzeum

4. Milyen irodalmi művekben jelenik meg Tihany neve? – Tihanyi Apátság Alapítólevele, Csokonai: A tihanyi echóhoz, A tihanyi kecskeköröm

5. Milyen rendezvényekre lehet elmenni Tihanyba? – Levendula fesztivál, Garda fesztivál, Tihanyi szabadtéri játékok

A szerkesztő ajánlja, olvasd el:

humor

hello-kitty

karate

jatek-2

muhold

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az  fk-tudas.hu  szerkesztősége!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.