Írország

Írország

Európában az Ír- szigeten fekszik Írország ( Érie, ír nyelven). Írország legnagyobb városa és fővárosa Dublin.

Tartalomjegyzék:
Ír-Tenger, Írország
Áldás
Gasztronómia, kávé, whiskey
Labdarúgás
Tánc
Nagykövetség

Írország

Ír-tenger,- ország


Nagyobb térképre váltás

Ír- tenger (Muir Éierann írül)

Az ír- tenger két nagy sziget a Brit- és az Ír-sziget között helyezkedik el. Szigete, a Man- sziget. Az Atlanti- óceánnal az Északi- csatornán (Észak- Írország és Skócia), a Keleti- tengerrel pedig a Szent György csatorna (Írország és Wales) köti össze.

Szigetei:

 • Man
 • Anglesey
 • Holyhead
 • Bradsey
 • Waleney
 • Lambey
 • Ireland’s Eye

További adatok:

 • Hossza: 320 km
 • Szélessége: 230 km.
 • Mélysége (legnagyobb): 150 m (Dublin- Anglesey között)
 • Felszíne: 104 000 km2

Írország (Érie, írül)

Az Írország az Atlanti- óceán és az Ír- tenger között fekszik. Az Ír- sziget észak keleti részén Észak-Írország, s alatta elterülő Írország (Ír Köztársaság). Írország leghosszabb folyója a Shannon (386 km). Hegyvidékes terület Írország partjain található, a Carrauntuohill –csúcs (Kerry megye) a legmagasabb (1041m) pont.

Az Írország állatvilága nem jelentős, a honos emlősök 31 faj, a madarak legtöbb faja vándorol.

Emlősök:

 • Vörös róka
 • Sün
 • Hermalin (hölgymenyét)
 • Borz
 • Ír nyúl
 • Üregi nyúl
 • Gímszarvas
 • Nyuszt
 • Vándorpatkány

Madarak:

 • Fecske
 • Luna
 • Szirti sas ( honosított)
 • Vándor sólyom

Hüllő:

Kétéltűek:

 • Gyepi béka
 • Pettyes gőte
 • Barna varangy
 • Tengeri teknős

A Írországban több nemzeti park is található. A hegyvidékes Wicklow Mountains Nemzeti Park, a sziklás több barlanggal rendelkező The Burren Nemzeti Park, a növénygyűjteményében gazdag Glenveagh Nemzeti park, erdős mocsaras Killarney Nemzeti Park.

Az Írország időjárása csapadékban gazdag,- többször kis mennyiség- keleten kevesebb, nyugaton szelesebb, viharosabb. A táli időszakban az óceán partjain elterülő tájak melegebbek. Hosszan tartó havazás ez északi területeken számottevő. Átlaghőmérséklet nyáron 9- 23, téli időszakban -4- 11.

Írország területe tartományokra van felosztva:

 • Ulster
 • Connaught
 • Leinster
 • Munster

Az ötödik tartomány a Meath tartomány (a kelták korából), több megyébe osztották a területet. Az ír szigeten harminckilenc megye volt a 19 században. Ebből  hat megye Észak- Írországhoz került, a többi az Ír- Köztársasághoz (Írország) tartozik.

Írország közlekedés

Írországban bal oldalon közlekednek. Fizetős autópályák: M1, M4 és az M5-s, megengedett maximum sebesség 150 km/ó. Írország lakott területein 50 km/ó, országúton 80 km/ó sebességhatárral lehet közlekedni. Írországban büntetést von maga után a nem kihangosított telefon, -a gyakran ellenőrzött- buszsávon közlekedés, valamint a parkolást, jegy, érvénytelen jeggyel (kerékbilincs). Írország egész területére kiterjed a vasúti és busz (Bus Eireann) közlekedéssel.

Írországi repterek száma tizenhat, belföldi utazásokat a Aer Arann légitársaság gépeivel lehetséges.

Írország nemzetközi repülőtereinek városai:

 • Cork
 • Shannon
 • Dublin
 • Kerry

Forrás:

wikipedia.org,  kislexikon.hu,  wikipedia.org,

Térkép: maps.google.com

Ír áldás

 

Ír áldás

Ír áldás

Ősi ír áldás

Áldott legyen a Fény, mely rád világít és mely benned van,
Az áldott napfény sugározzon be téged
És melegítse fel szívedet, míg úgy nem lobog mint kandallók tüze,
Így minden idegen melegedni jöhet hozzád és minden barátod is,
Sugározzék szemedből a fény, mint ablakba állított
Gyertya fénye, mely a viharban vándorlókat hívogatja.
Áldott legyen a rád hulló lágy eső.
Hulljanak lelkedre a cseppek és csalogassák
A virágokat, hogy illatukkal megteljék a levegő,
De áldott legyen a nagy vihar és rázza meg lelkedet,
Hogy fényesre és tisztára mossa és sok kis tavacskát
Hagyjon hátra, amiben megcsillan az ég kékje
És időnként egy csillag is.
Legyen áldott a föld, az egész földkerekség,
Hogy mindenütt kedvesen fogadjon
Bármerre is vezessen utad.
Legyen puha a föld mikor terhétől fáradtan lepihensz
És legyen könnyű, amikor majd kinn fekszel alatta.
Olyan könnyen terüljön el fölötted,
Hogy lelked kiröppenhessen felfelé
És elérje útja végén
Az Istent!

 

Szent Patrik kódexbeli áldás (IV. század)

Az Úr legyen előtted,
hogy a jó utat mutassa neked.
Az Úr legyen melletted,
hogy téged karjába zárjon és megvédjen.
Az Úr legyen mögötted,
hogy megvédjen a Gonosz cselvetésétől.
Az Úr legyen alattad,
hogy felfogjon, ha leesel.
Az Úr legyen tebenned,
hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy.
Az Úr legyen körülötted,
hogy megvédjen, ha mások rád rontanak
Az Úr legyen fölötted,
hogy megáldjon téged.
Így áldjon meg téged a jóságos Isten,
ma, holnap és minden időben.Ámen.

Letölthető kotta: scorser.com/

Forrás:

unitarius.hu,  majel.ro,

Kép: ladybirdln.com

Írország gasztronómia,  kávé,  whiskey

Ír étlap- Katie O'Byrnes Irish Pub Menu

Ír étlap- Katie O’Byrnes Irish Pub Menu

Ír gasztronómia

Írországban az ételek szinte kihagyhatatlan alapanyaga a hús a marha, bárány és sertéskaraj. Hagyományos ételekbe gyakran használnak Bacont és káposztát. Hagyománya van a házi készítésű  ízletes barna kenyérnek is. Az írországi menük gazdagok sajtokban és zöldségekben, valamint ízletes házi levesekben házi készítésű barna kenyérrel tálalva. A burgonyából készített ételek száma kifogyhatatlan, kedvelt a krumplis pogácsa (boxty) és a krumpliból- mogyoróhagymából- kelkáposztából készült colcannon. Népszerűségnek örvendenek a tengeri herkentyűkből készült ételek is. A rengeteg féle világos sör között lehet válogatni, de Írország legkedveltebb söre a Gunness  (fekete arany).

Ír étel receptek: irishfeet.hu

Ír kávé (Irish Coffee)

Az ír kávét először Joe Sheridan csapos készítette amerikaiaknak a Foynes reptéri bárban (Limerick megye) Az Egyesült Államokban kedvelt kávé lett rövid időn belül. Írországban még ma is  megízlelhető az egykoron készített Irish Coffee, a csaposról elnevezett bárban. Az ír kávét füllel rendelkező hőálló talpas üvegpohárban kínálják.

Összeállítás:

Az ír kávés pohárban  készítik el az italt, a következőképpen: 4 cl. Whiskey- re barna cukrot teszünk 2- 3 teáskanállal, majd karamellizáljuk a cukrot az ital meggyújtásával- közben kevergetve- vagy a cukor olvadásáig melegítjük egy kávégép gőzölőjével. Erre öntjük a forró kávét (a pohár szájának szélesedéséig), habosított tejszín kerül a tetejére csurgatva (kanál segítségével), díszítésnek reszelt szerecsendió vagy csokoládé kerülhet.

Ír whiskey

A VI. században szerzetesek végeztek először lepárlást Írországban. A pépesített árpát vízzel és élesztővel melegítik, az alkoholt visszanyerik, az italt az élet vize (Uisce Beatha) nevezik el.

Az ír whiskey árpából készül, (búzából, rozsból, zabból) ami lehet malátázott és malátázatlan is. A maláta szárítása zárt kemencében történik, ettől könnyed és zamatos. Meghatározott egységben őrlik a szárított gabonát, majd vízzel keverik össze, üstben. Az elegyből az édes lét (cefrét) tartályokban erjesztik. A gyenge alkoholt hevítik, vörösrézből készült lepárlóedényben. Érlelés ideje alatt a whiskey tölgyfa hordókban vannak sötét helyen, több évet tart az érlelés.

Lepárlás termékei:

1 lepárlás: Mély bor (telt)

2. lepárlás: világos új whiskey

Érlelés: Ír whiskey

Tullamore Dew

1829-ben készítették Tullamore-ban (Offaly megye) először. A DEW rövidítés: Daniel E. Williams (tulajdonos névbetűi). A Tullamore Dew whiskey íze erőteljes.

Fogyasztása:

 • tisztán,
 • jéggel
 • kevés vízzel hígítva

Jemeson

A Jameson ír whiskey gyártása 1770- re vezethető vissza. Az alapitój John Jameson, 1770-ben az írországi Dublinban telepedett le. Fiai összeismerkedtek- John (idősebb fiú) apósa lett- John Stein whiskey készítővel. Az ifjú Jhon Jameson apósától átvette a Bow street-i whiskey lepárló vezetését. (1780) és felvirágoztatta az üzletet. 1966-ban a ír whiskey gyártók (John Jameson and Son, John Power and Son, Cork Distilleries Company)  megalapították a Irish Distillers csoportot. (IDG). Céljuk a piacvisszaszerzés, a szesztilalom után volt.

Forrás:

iranyirorszag.com, irishfeet.hu, dyndns.org.

Kép: katieobyrnespub.com

Ír labdarúgás

Írországnak egyetlen labdarúgó -válogatott csapata volt (1882-) 1924-ig. Írország kettészakadása után alakult meg az Ír Szabad állam- Irish Free Strate-, s 1921-ben az Ír labdarúgó szövetség (IFA) helyett alakul meg az Ír Szabad Állam Labdarúgó Szövetség (FAIFS). A dublini szövetségnek nemzeti csapata volt és bajnokságot is rendezett. A FIFA tagja 1923-ban lett.

Olimpián 1924- ben vettek részt. Első nyertes mérkőzésük- május 28.- Bulgária ellen volt (1-0), gólszerző Peddy Duncan. Egy hónappal később az Amerikai Egyesült Államok ellen hazai pályán szintén nyertek, Ed Brookes három góljával (3-1). Az olimpián a negyed döntőig jutottak. Két év szünet után Olaszország ellen játszott az ír válogatott 1926 március 31-én, de gól nélkül tértek haza (3-0) Írországban a világbajnoki selejtezőn 1934- ben Belgiummal mérkőztek meg a dublini Dalymount Parkban  (4-4). Liverpoolban az angolok ellen szintén nyertek (2-0) 1949 szeptemberében, a vb selejtezőn 1958-ban Anglia volt Írországban, döntetlen eredmény született (1-1). 1964- ben Eb selejtezőn az ír csapat a negyeddöntőig küzdötte magát. A világbajnokság kapujában, 1966-s selejtezőn Spanyolország ellen- Szíria visszalépése után- győzelmet arattak (1-0) a hazai pályán, a visszavágó 4-1 –s vereséggel végződött. Egy újabb mérkőzésen Párizsban (Parc des Princes), egyetlen egy gól született, amit a spanyol válogatott lőtt, Írország nem jutott ki a világbajnokságra.

Az Ír válogatott szövetségi kapitánya az angol Jack Charloton (1986), 1988- as Európai- bajnokságon (NSZK) Stuttgartban, Anglia elleni mérkőzésen győznek (1-0) a gólt Ray Houghton lőtte. Hannoverben a szovjetek ellen döntetlent (1-1), Gelsenkirchenben a hollandoktól  1-0-s mérkőzést zártak. 1990-ben a vb-n döntetlen mérkőzésekkel jutottak el a nyolcad döntőig (Anglia, Egyiptom, Hollandia). Rómában a Stadio Olimpicoban 1-0 –ra  kikaptak Olaszországtól az írországi válogatott . Az olaszok ellen az 1994- es vb-n 1-0- ra nyertek, a norvégokkal játszott mérkőzésen nem született gól, Hollandiától kikaptak (2-0) a nyolcad döntőben. 1996-os Angliában tartott Eb- selejtezőjében második helyen álltak, a Hollandoktól ismételten vereséget szenvedtek (2-0), a bajnokságra nem jutott ki Írország. A szövetségi kapitányt leváltották, az új kapitány Mick McCarthy. Az 1998- világbajnokságra és a 2000- ben tartott  Eb- re szintén nem jutott be az írországi válogatott. A 2002-es világbajnokság meghozta a változást. A selejtezőn a második helyen végzett az Írországi válogatott hét győztes és három döntetlen mérkőzés után. A döntőben Kamerunnal, Németországgal (1-1), és Szaúd- Arábiával ellen 3-0 – s vereséggel zárták. A nyolcad döntőben a spanyol csapat elleni mérkőzésen a büntetők döntöttek a spanyolok javára (3-2). A 2004-s évtől sem javult a helyzet csapatkapitány csere volt, Brian Kerr egy évig volt kapitány, helyére Steve Staunton akit 2006- ban neveztek ki. Legcsúfosabb vereséget Ciprus csapata ellen volt (5-2).  A 2010-s Vb selejtezőin veretlen maradt a csapat, pótselejtezőn a franciákkal mérkőztek, hazai pályán vereséggel (1-0), a visszavágón 1-0 győzelemmel zárult. A hosszabbítás, botrányba fulladt- Therry Henry kezese miatt- nem játszhatták újra a mérkőzést (FIFA elutasítás), Írország nem jutott ki  a Vb-re.

Tabella eredmények: www.eredmenyek.com

Írország labdarúgó válogatott hivatalos honlapja: www.fai.ie

Az ír szurkolók dala (1990)

The Fields of Athenry
Lyrics
By a lonely prison wall
I heard a young girl calling
Micheal they are taking you away
For you stole Trevelyn’s corn
So the young might see the morn.
Now a prison ship lies waiting in the bay.

Low lie the Fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly.
Our love was on the wing we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the Fields of Athenry.

By a lonely prison wall
I heard a young man calling
Nothing matter Mary when your free,
Against the Famine and the Crown
I rebelled they ran me down
Now you must raise our child with dignity.

Low lie the Fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly.
Our love was on the wing we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the Fields of Athenry.

By a lonely harbor wall
She watched the last star falling
As that prison ship sailed out against the sky
Sure she’ll wait and hope and pray
For her love in Botany Bay
It’s so lonely ’round the Fields of Athenry.

Low lie the Fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly.
Our love was on the wing we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the Fields of Athenry.
much better.

Forrás:

wikipedia.org, ultrasliberi.hu

Videó: youtube.com

Ír tánc

A korai történetelemben az ír tánc állandóan változott a Írország lakosságának a vándorlásával, és betelepedésével. Minden ember hozta a számára tetsző táncot és zenét. Már csak homályos utalások vannak a korai ír tánc történetére, de bizonyíték van arra, hogy többek között a druidák, akik táncoltak a vallási szertartások során, tisztelegve a tölgyfának és a napnak. Amikor a kelták megérkeztek Írországba Közép-Európából több mint kétezer évvel ezelőtt, magukkal hozták a saját népzenei táncaikat. Az angol-normann hódítók a tizenkettedik században hozták a normann hagyományokat és kultúrát Írországba. A Carol egy népszerű normann tánc, amelyben a vezér énekelt, és körbevették a táncosok akik dallal válaszoltak. Ez normann tánc elterjedt az elfoglalt ír városokban. Alapvetően három ír táncot említenek gyakran tizenhatodik század írásaiban: az Irish Hey, az Rince Fada (hosszú tánc) és a Trenchmore.

Az első utalások táncra Sir Henry Sydney által írt levélben, I. Erzsébet királynőnek (1569): “Nagyon szép, pompásan öltözött első osztályú táncosok,” Sydney írta hogy a lányokat látta, lelkesen táncolni az ír- Galway-t. Sydney folytatta le a dance formáció  megfigyelését a táncosok két egyenes vonalban táncoltak, amely azt sugallták, hogy egy korai változata a hosszú táncnak. A tizenhatodik század közepén nagy csarnokokban, újonnan épített kastélyokban táncoltak. Néhány táncot a tizenhatodik századi angol betolakodók is átvettek az ír táncba  A táncot Erzsébet királyné udvarában is előadták. A táncok egyike volt a Trenchmore, ami egy változata volt a régi ír földműves táncnak. Ettől az időszaktól kezdve egy másik stílus, a Hey vált kedveltté, amikor is a nők forognak partnereik körül, ez az  előfutára a mai Real- nak. Amikor a királyi család megérkezett Írországba, üdvözölték őket,  fiatal nők helyi táncokat adtak elő. Amikor James király partra szállt Kinsale, Cork megye, 1780-ban, őt is táncosok fogadták. Három ember állt egymás mellett, mindegyik kézben egy fehér zsebkendővel. Ők lassú zenére kezdték a táncot, a zsebkendővel a kezükben. A tempó gyorsult ahogyan a zene tempója nőtt, és a táncosok a különböző figurákat mutattak be. Az ír táncot dudán és a hárfán kísérték. A házakban az angol-ír nemesség, sokszor csatlakoztak az alkalmazottak egyes táncához. Táncoltak a gyász idején, a gyászolók követték egymást a koporsó körül, duda szóra.

Az írországi tánc mester
A tizennyolcadik században, a tánc mestere megjelent Írországban. Ő volt a vándor tánctanár, aki faluról falura járt, hogy a földműveseknek tánclépéseket tanítson. Tánc mester színpompás karakter volt, aki színes ruhákat viselt. A kisgyerekek nem tudták, megkülönböztetni a bal és a jobb lábukat. A probléma megoldása érdekében, a táncmester szalmát vagy szénát a tanulók lábára kötött és utasítsa őket, hogy “széna lábemelés” vagy “szalma lábemelés”.

Ma már számos lehetőség van ír táncra. Még mindig rendszeres része a társadalomnak. A nyári időszakban, céilist (összejövetelt) tartanak számos ír városban. A látogatókat mindig szívesen látják, valamint a helyszínen nem hivatalos oktatás, bárki könnyen elsajátíthatja az alaplépéseket, és hamarosan megízlelheti az ír lelkesedést a táncban.

Az ír tánc ismert képviselői:

 • Michael Flatley
 • Joan Butler
 • Colin Dunne

Az ír tánc története

Smaragdcipők, az ír tánc története

Ír ismeretterjesztő film (1999)

Szakemberek, mutatják be az ír tánc történelmét, az ősi ír tánctól  Michael Flatleyig. A film rendezője Alan Gilsenan.

Tánclehetőség Magyarországon:

Irish Feet tánccsoprt: www.irishfeet.hu

Catherine Gallagher tánc csoport: www.irsztepp.hu

Forrás:

irelandseye.com

Videó: youtube.com

Ír nagykövetség

Budapest,  Írország Nagykövetség: www.embassyofireland.hu

Dublin, Magyarország Nagykövetség: www.mfa.gov.hu

 

5 kérdés 5 válasz

1, Mi Írország fő városa?– Dublin

2, Hol Található az Ír – sziget?– Az Ír-sziget az Atlanti- óceán és az Ír- tenger között fekszik.

3, Miből készül az ír wiskey?– Az ír whiskey árpából készül, (búzából, rozsból, zabból) ami lehet malátázott és malátázatlan is.

4, Írországban, láthatok ír táncot?— A látogatókat mindig szívesen látják, valamint a helyszínen nem hivatalos oktatás, bárki könnyen elsajátíthatja az alaplépéseket, és hamarosan megízlelheti az ír lelkesedést a táncban.

5, Hol található a Magyar Nagykövetség az országban?– Nagykövetség

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Pszichiáter

Wifi

The Wall

Bot

Ádám

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.