Üveg

Az üveg nem újdonság már az ókorban középkorban ismerték és használták. Ma is elterjedt, ablakok ajtók kertészetekben üvegházak falai. Felhasználásuk tehát sokrétű.

Tartalomjegyzék:

Hőálló üveg
Golyóálló üveg
Muránói üveg
Díszes ablaküveg
Üveg újrahasznosítás

Hőálló üveg

A hőálló  amint a neve is mutatja ellenáll a magas hőnek. Ezeket vegyi anyagokkal teszik ellenállóvá.  Felhasználásuk sokrétű: edények üzemi és kandalló ablakok készülhetnek belőle. Amikor elkészül fontos hogy ellenőrizzék, nem kerülhet ki egyetlen hibás termék se mert az akár balesetet is okozhat.

uvegesmunka.hu
ablakuvegmester.hu
kandallouveg.hu
uveg3d.hu
olcsohasznalt.hu

Jénai

A jénai szintén hőálló üvegből készül (deallx.hu)

Golyóálló üveg

A golyóálló  egy vagy több rétegből áll (általában 6 -9 cm vastag) . Rétegei között egy-egy hártya feszül ami még pluszban segíti az ellenállóságát. Mielőtt használatba veszik egy sor tesztelésnek vetik alá. Tesztelik az ellenálló képességét. Fontos hogy megfeleljen a követelményeknek mert ezek az üvegek életeket menthetnek. Ezeket az üvegeket elsősorban államelnökök és nagykövetek által használt autókba helyezik be. Fontos a védelem ezért ez az üveg nagy odaadást és pontosságot igényel és oda kell figyelni arra is hogy minden szabványnak megfeleljen mert csak így dobható piacra.

transglass.hu
uvegtenger.hu
uveglap.hu
banktechnika.lap.hu
komplexbetoresvedelem.hu

laminált-üveg

Egy letesztelt (és valószínűleg megfelelt) golyóálló üveg

 

Muránói üveg

A Muránói egy igen díszes motívumokkal díszített színes üveg. Célja a díszítés és az esztétika emelése. Muránói  mesterek készítették először a középkorban, a XVI-XVII század között volt igazán keletje ennek a mesterségnek. A technika ma csak annyit változott hogy modernebb technikával gyorsabban, pontosabban és kifinomultabban lehet dolgozni. A Muránói üveg mesterek nem csak díszeket ékszereket hanem díszes üvegablakokat is készítettek (erről a következő cikkben részletesen foglalkozunk). Ma már ezeket az üvegdíszeket ritkán gyártják a XX század elején Itália (illetve Olaszország) mellett és ma is elsősorban Kanada és az Egyesült Államok északi államai amik ezekkel az üvegdíszek gyártásával foglalkoznak. Bár ma is magával ragadó szépséggel rendelkeznek de a technika fejlődésével ezek a díszek már bárkinek elérhetővé válhatnak.

ezust-ajandekbolt.hu
murano.hu
uvegekszerek.net
tommasi.it
muranoi-uveg.lap.hu

 

Muránói

Muránói

 

mille

A millefióri levélnehezék ugyancsak a Muránói mesterek munkáját dicséri (galeriasavaria.hu)

 

Díszes ablaküveg

A középkorban a templomok díszítését szolgálta. A barokk korban terjedt el, Az volt a célja hogy az egyszerű embereket akik a miséből semmit nem értettek (abban az időben latinul folyt a mise) is elbűvölje a szépségével. De nem csak ez volt az egyik. A templom hatalmas ablakai a román stílusú templomokkal ellentétben nagyobb teret biztosítottak. A nagy ablaknak köszönhetően több fény jutott be a színezés pedig varázslatossá tette a templom belsejét. Ma már házaknál is használják a díszes színes ablakokat.

inoutic.hu
orsegkepekben.hu
hazaitajak.hu
orszagalbum.hu
templomok.network.hu

rozetta

A párizsi Notre Dame egyik díszes ablaka

Üveg újrahasznosítás

Nem minden palack készül újonnan, vannak palackok amiket újra hasznosított üvegből készítenek. De nem csak palackok hanem egyéb üvegtermékek is készülhetnek újrahasznosításból. Az üdítős palackokat mikor visszaváltják a boltokban, elszállítás után a mosóba kerülnek. ott egy forró vizes öblítésen esnek át, utána egy fertőtlenítő majd egy újabb öblítés után mehet a szárítóba. A törött vagy sérült üvegeket tovább törik bezúzzák, majd az olvasztóba kerül ott újra megolvad és folyékonnyá válik. Ekkor kerülhet sor az újbóli felhasználásukra.

kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu
brammer.hu
szelektiv.hu
xn--krnyezet-n4a.europages.com
huke.hu

Újrahasznosítás lépései (kornyezetbarat.hu)

Újrahasznosítás lépései (kornyezetbarat.hu)

 

5 kérdés 5 válasz

1 Mire használjuk a hőálló üveget? 

Üzemek ablakai, kandallók vegyi kémcsövek, lombikok, főzőedények.

2 Mi a feladata a golyóálló üvegnek?

Személyi védelmi feladatot lát el.

3 Honnan származik a Muránói üveg?

Itália Muránó városából.

4 Mi volt a célja a díszes rózsa ablakoknak a templomokban?

 Az emberek érezzék Isten közelségét ezen kívül a fényt is jobban beengedte ezáltal tágasabbnak tűnt.

5 Miért fontos az újrahasznosítás? 

A környezet védelméért és a hulladék mennyiség csökkentéért.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Nyelvvizsga

Matematika

Kerti

Rossz

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

  1. Honlapunkon gyorsan és könnyen tájékozódhat, ha bővebb információra van szüksége a profi üvegezésről. Nézzen körül Ön is oldalunkon, ha szakszerű és profi színvonalú kivitelezést keres, melyek esetében a szaktudás és a modern eljárások egyaránt számítanak. A megfelelő üvegezés számunkra elsődleges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.