Tánc

 

A tánc egyfajta ritmusos mozgása a testnek. Ősi mozgásforma, amely szinte egyidős az emberiséggel. Kísérheti zene, ének, de táncolhatunk saját, belső ritmust diktálva táncunkhoz.

A tánc kialakulásának rövid története
Tartalomjegyzék:
A tánc születése
Divat táncok
Standard táncok
Latin táncok
Balett
Néptánc

 

A tánc születése

Az ember születésének hajnalán a tánc egyfajta ösztönös mozgáskombináció volt, amelyet általában rituális szertartások részeként táncoltak. Az ősidőkben a dob volt az egyetlen kíséret, mankó a ritmus tartásához. Természeti népeknél még ma is élnek az ilyen jellegű rituális táncok, amelyeknek vallási vonzatait is megtalálhatjuk.

esőtánc

Táncoltak őseink a bő termésért, esőért,táncoltak a betegek gyógyulásáért, a vadászatok sikerességéért, táncoltak örömükben és bánatukban.

Sok népnél a tánc a vallási szertartások része volt, isteneiknek táncoltak, hogy kéréseik meghallgatásra találjanak.

De nem csak az embereknél találhatjuk meg a táncot, mint mozgásformát.

Gondoljunk csak az állatok csodás „násztáncára”. Vannak állatok, amelyek olyan kecsesen, szépen, csábosan táncolnak párjuk meghódításáért, hogy még az embereket is megihlették és megjelentek az ilyen mozdulatok az ember táncában.

Linkek:

www.origo.hu

www.tanc.lap.hu

www.tancolo.pte.hu

www.newyork.hu

www.facebook.com/ír táncakadémia

Néhány ismertebb táncot igyekszünk bemutatni, de lehetetlen vállalkozás lenne a világ összes tájának összes táncát bemutatni.

 

Divat táncok

 

Salsa

untitled Salsa

A salsa egyfajta latin tánc, amely több évszázad alatt alakult mai formájára a többi latin táncból kialakulva.A latin-amerikai utcai táncok közé sorolják. A szó jelentése „fűszeres szósz”, ami a salsa zenéjére utal. Hallgassunk csak bele és nézzünk meg egy salsát.. tényleg fűszeres és tényleg szósz J

Mambo

 

mambo03

Az első mambo ritmus a kubai Anselmo Sacasas nevéhez fűződik. A szó jelentése:” társalgás, szent cselekedet” . 1944-ben a Mamboja című szám az összes slágerlistán szerepelt, de hamar háttérbe szorult és csak 1987-ben került ismét rivaldafénybe, amikor is a „Dirty Dancing” című amerikai filmben megjelent. Akkortájt hatalmas sikere volt, mindenki mambót táncolt.

 

Argentin tangó

argentin-tango

A tangó nem volt külön választva eredetileg. Amikor azonban kitör Európában a tangóláz az 1920-as években, az argentinok is szívesen táncolnak tangót. Egészen addig csak Buenos Aires külvárosában, a nagyon szegény rétegek zenéje és tánca volt. Nem tévesztendő össze a standard versenytáncokban szereplő tangóval!

Rock and roll

untitled rock and roll

A rock and roll az USA-van indult útjára.Az 1940-es években a rhythm  and blues és a rockabilly táncokból alakult ki, de felfedezhetők még benne a western swing elemei is. A rock and roll első fénykora 1954 tájékán volt, amikor is az egész világot meghódította.

Standard táncok

 

Angol keringő

untitled angol keringő

A tánc a bostonból fejlődött ki az 1920-as években. A boston a bécsi keringő utódja volt, amely azonban még nem tartalmazott egyenes irányú mozgás elemeket, csupán úgynevezett „kerek” fordulókat. Mint az a nevéből is kiderül, Angliából származik és 1929-től ezen a néven szerepelt a táncversenyeken. A tánc végleges formáját az angol tánctanárok dolgozták ki és 1927-ben fogadta el az Imperial Society. (táncversenyek szabályzata) Az angol keringő a szalagavató bálok igen kedvelt tánca, talán hagyománytiszteletből,vagy  látványossága miatt.

Tangó

imagesCA84XMHM tangó

A tangó eredete eléggé vitatott. Ettől függetlenül abban teljes az egyetértés, hogy Argentínához, Buenos Aireshez mindenképpen köze van. A XIX. században jelent meg a tangó jelenlegi értelmezésben, jelentésben „páros tánc”-ként. Előtte a „tambor”, azaz dob jelentésre vezették vissza, amely a dél-afrikai törzsek dobbal kísért táncára utalt. A tangóra a kubai Habanéra és az argentin Milonga volt hatással.

Slow Fox

slowfox

A Slowfox a foxtrottból alakult ki. (A foxtrott a Onestepp és Rag keveredése) A tánc népszerűsége vetekedett a tangóéval amikor 1912-ben Angliában teret hódított a Ragtime zene. Ennek köszönhetően fejlődött kis a foxtrott, amely, ahogyan a slowfox, szintén szerepel táncversenyeken.1924-től , ahogy gyorsult a zene, úgy alakult ki a foxtrottból a slowfox.

Bécsi keringő

becsi_keringo-001_151424_74057

Csodás, látványos, lendületes tánc a bécsi keringő. A keringő a német waltzen (forogni, keringeni) szóból származik . Szokták úgy is emlegetni, hogy valaki walzert táncol.

A bécsi keringő után kutatva egészen a XII. századig visszamehetünk, ha a gyökereit keressük. A német Springstanz az, amelyben a páratlan ütemű lépések követték a páros ütemű, lépkedett előtáncot. A bécsi keringő ugyanúgy népszerű tánc szalagavatókon, ahogy az angol keringő.

Linkek:

www.newyork.hu

www.zds.hu

www.tanccsillag.eoldal.hu

www.tanciskola.eu

www.tanclaz.hu

 

 

Latin táncok

 

Cha-Cha_Cha

untitled cha-cha-cha

A Cha-Cha-Cha az afrokubán zene fejlődésének egyik ága. A rumbának és a mambonak egyik mesterségesen kialakított formája. Enrique Jorrin kubai zenész alkotta meg 1953-ban ezt a roppant játékos, lendületes, gyors táncot. Része a latin-amerikai versenytáncoknak.

Szamba

images Szamba

A brazil karneváli hangulatot idézi a tánc. Gyors, pörgős ritmusú, dinamikus tánc. Eredete Afrikába nyúlik vissza, ahonnan Brazíliába tulajdonképpen a rabszolgák vitték el.

Rumba

imagesCA5T3EWZ rumba

A rumba egy kubai tánc, jelentése ünnep, tánc. Igen erotikus tánc, lírai elemekkel ötvözve. A rumba 1930-ban került Európába New Yorkból. A rumba 1964 óta szerepel a táncversenyeken.

Linkek:

www.tilldeathdance.mindenkilapja.hu

www.swayste.hu

www.gyakorikerdesek.hu

www.ungarische-mission.de

www.metakereso.com

 

 

Balett

vani balett

Ha táncról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a táncok királynőjéről, a balettról sem.

Klasszikus és modern balettet különböztethetünk meg. Magyarországon az Állami Balett Intézetben képeztek balett művészeket. Ma már ezt Táncművészeti főiskolán oktatják.

Klasszikus balett

Modern balett


Linkek

Táncművészeti Főiskola

Az Állami Balett Intézet címe

 

Néptánc

untitled néptánc

A népzene, a néptánc minden országban jelen van. A hagyományok őrzése, tisztelete, ápolása miatt igen sok helyen vannak néptánc csoportok. Vannak, akik eredeti, hagyományos módban, érintetlenül adják elő az elődök táncait, dalait, de a feldolgozások is egyre gyakoribbak. A néptánc a népművészet egyik ága. Természetesen, ahogy Magyarországnak, úgy a többi országnak is megvan a saját népzenéje, néptáncai.

Linkek:

www.mek.oszk.hu

www.magyarneptanc.eoldal.hu

www.neptanc.lap.hu

www.fono.hu

www.neptanckellek.hu

 

A szerkesztő ajánlása: Olvasd el az alábbi cikkeket is!

Puskás

Jedi

Ösztöndíj

Bruttó

Foci EB

 5 kérdés, 5 válasz:

1. Mi a tánc?

A tánc a test ritmikus mozgása, általában zenei, vagy ének kísérettel.

2. Mióta létezik tánc?

A tánc szinte az ember létezésétől kezdve jelen van a világon, igaz, eleinte még egészen más, kezdetleges formában nyilvánult meg.

3.Hol tanulhatsz meg táncolni?

Országszerte remek tánciskolák állnak rendelkezésedre .Íme egy, a sok közül:

http://goldance.hu/

4. Csak az emberek táncolnak?

Nem! Az állatok is egyfajta táncot lejtenek a párzási időkben, a tánccal hódítva meg választottjukat.

5. Miért szeret az ember táncolni?

A zene és a tánc nagyon jó hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Tánc közben az ember minden búját-baját elfelejti általában.

 

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.