Ösztöndíj

 

Az ösztöndíj fogalma, formái , pályázati módok és minden más, ami az ösztöndíjról szól.

 

Az ösztöndíj egyfajta pénzbeli támogatás valamilyen tanulmány, vagy kutató munka folytatásának segítésére, részleges, vagy teljes finanszírozására.

Ösztöndíjat kaphatnak középiskolások, vagy a felsőoktatásban tanuló hallgatók, művészek, tudósok, sportolók, valamilyen tevékenységükben kiemelkedőt alkotó, kiemelkedően teljesítő emberek.

Ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, de vannak esetek, amikor egy cég, vagy intézmény azért támogat ösztöndíjjal egy-egy tehetséges diákot, hogy később az ő vállalatánál, intézményénél hasznosítsa a tudását.

Az ösztöndíj hazánkban adómentes jövedelem, amelyet kizárólag az adott képzésre, vagy kutatásra illetve tevékenységre fordíthat az ösztöndíj kedvezményezettje.

 

Köztársasági ösztöndíj

koztarsasagi_2

 

A Köztársasági ösztöndíjat évente, pályázat útján osztják ki, amely pályázatokat az oktatási intézmény vezetőjénél kell benyújtani, de az oktatási miniszternek címezve.(Nem küldhető pályázat egyenesen az oktatási tárcához.)

Azok a felsőoktatásban, nappali, vagy levelező tagozaton tanuló diákok pályázhatnak Köztársasági ösztöndíjra, akik tanulmányaikban, vagy valamilyen más tevékenységükben kiemelkedő munkát végeznek. Ilyen lehet például egy tudományos kutatásban való részvétel, vagy tudományos diákkörben való munka.A pályázathoz a hallgatónak legalább 55 kreditet kell gyűjtenie a pályázatot megelőző két lezárt félévben.Az elbírálás során figyelembe vehető még a pályázó sporttevékenysége, közéleti-vagy más hasznos tevékenysége.A pályázatok további kritériuma:- a pályázó magyar állampolgárságú, vagy nemzetközi jogszabály alapján magyar állampolgárságúnak minősülő hallgató lehet.A pályázatok benyújtásának határidejét mindenkor a felsőoktatási intézmények egyénileg határozzák meg.

Linkek:
Jogszabálytár
Köztársasági ösztöndíj,BME

Tájékoztató

 

Tanulmányi ösztöndíj

 

Tanulmányi ösztöndíjban a felsőoktatásban tanuló hallgatók 50 %-a részesülhet.

Az ilyen ösztöndíj elsősorban a tanulmányi eredmény függvényében kerül elbírálásra, éppen ezért az első éves hallgatók, tanulók nem kapnak tanulmányi ösztöndíjat. Általában félévenként, vagy évenként bírálják el , hogy kik kapnak ösztöndíjat, mindig az előző tanév, illetve félév eredményeit figyelembe véve.

További információk:

Felvi.Költségek és juttatások,ösztöndíjak

GTK Hallgatói Kép

Tanulmányi ösztöndíj

BME.hu

Unideb.hu

 

Szociális ösztöndíj

 Rendszeres szociális ösztöndíjra félévenként pályázhatnak a hallgatók. Ezt a fajta ösztöndíjat is havonta utalják

Ki igényelheti és mennyit?

–          aki halmozottan hátrányos helyzetű, vagy

–          családfenntartó

–          nagycsaládos, vagy

–          árva,

–          aki egészségi állapota miatt rászorul,

–          aki valamilyen fogyatékkal él

A fentebb felsorolt hallgatóknak a támogatás mértéke nem lehet kevesebb a hallgatói normatíva 20%-ánál, azaz 23 800 ft-nál.Nem lehet kevesebb a hallgatói normatíva 10%-ánál, azaz 11 900 ft-nál azon hátrányos helyzetű diákok támogatása, akik félárvák, vagy gyámság alatt álltak korábban.

További információk itt olvashatók:

BME ösztöndíj

Elte.hu

Szociális ösztöndíj SZeged TE

ELTE ösztöndíjak

www.MEHOK.uni Miskolc

 

Bursa Hungarica ösztöndíj:

bursa

 

A Bursa Hungarica egy, az önkormányzatoknál igényelhető ösztöndíj, melyet a hallgató az állandó lakóhelyén nyújthat be.Fő célja az esély teremtés.Ennél az ösztöndíjnál csak a rászorultságot veszik figyelembe.Az ösztöndíjat évente,  10 hónapra ítélik oda a hallgatóknak.

Az ösztöndíjjal kapcsolatban itt olvashat még:

www.eper.hu

eduline.hu

Pályázatmenedzser

 

Közigazgatási ösztöndíj

 

A Közigazgatási ösztöndíjat a Kormány alapította, célja, hogy megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak a közigazgatásban, akik szakmailag elhivatottak és rendelkeznek megfelelő gyakorlati tapasztalattal is.

Linkek:

Magyar közigazgatási ösztöndíj

www.kormany.hu

Közig.ösztöndíj2013

 

Szent Imre ösztöndíj

 NID-3588_Szent_Imre

 

A Szent Imre ösztöndíjat a Magyar Katolikus Egyház alapította középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákoknak.Odaítélésének elbírálásánál a tanulmányi eredményen kívül a tanuló szociális helyzetét, valamint közösségi életben és hitoktatásban való részvételét is mérlegre teszik.Az ösztöndíjra pályázni csak pályázati űrlapon lehet.

A részletekről tájékozódni és az űrlapot letölteni itt lehet:

www.uj.katolikus.hu

További linkek:

Forrásfigyelő

www.pafi.hu

 

Erasmus ösztöndíj

erasmus_logo178

 

Az Erasmus ösztöndíj 1987 óta létező lehetőség. Az ösztöndíj pályázói lehetőséget kapnak arra, hogy 3-10 hónapig valamely európai ország egyetemén, vagy főiskoláján tanuljanak. Az Erasmus létrejötte az Európai Bizottságnak köszönhető.  Keletkezésétől napjainkig több, mint 1 700 000 diák vett részt a programban

Az ösztöndíj neve a híres  Rotterdami Erasmusnak (1465-1536) állít emléket, aki híres filozófus, humanista és teológus volt

Linkek:

www.tpf.hu

Szeged.hu, erasmus

Erasmus ösztöndíjjal Európában

www.mohaonline.hu

 

BME ösztöndíjjal kapcsolatos információk az alábbi linkeken találhatók:

 

BME ösztöndíj

www.BME.hu

 

DAAD ösztöndíj

DAAD1

 A DAAD ösztöndíj kutatás és/vagy továbbképzés céljából pályázható.

Kutatók, diplomások, másoddiplomások részére nyújt támogatást németországi egyetemeken.

Linkek:

www.daad.info.hu

DAAD

Ösztöndíj Németországban

 

Macika ösztöndíj

utravalo-macika-osztondijprogram-eselyegyenlosegi-osztondijak-30859

 

A Macika ösztöndíj egyfajta esélyteremtő ösztöndíj, amely segít a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók tanulási/továbbtanulási esélyeinek növelésében.

Pályázhatnak utógondozásban, vagy utógondozói ellátásban részesülő diákok, valamint átmeneti nevelésbe vett, illetve családba fogadott, vagy ideiglenesen elhelyezett gyerekek.

Linkek:

Pályázatmenedzser

Macika, eduline.hu

 

Ösztöndíj index számítás

 

Ösztöndíjszámítás az eltén

 

 

Remélem, tudtunk  hasznos információt nyújtani.

Szép napot:

Fk Tudás csapata

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.