Németország

Németország

A Németországi Szövetségi Köztársaság (németül: Bundesrepublik Deutschland) Európa vezető gazdasági nagyhatalma, fővárosa Berlin. Mindkét világháború kirobbantásában jelentős szerepet játszott, később Nyugat-Németország alapító tagja volt az Európai Uniónak. Legfontosabb iparágai között szerepel a gépjárműgyártás, az elektronika, valamint a vegyipar és a gyógyszergyártás.

Tartalomjegyzék:
Németország történelme
Németország földrajza
Németország gazdasága
Nemzeti Parkok Németországban
Kulturális utazás Németországban
Németországi szállások

 

Németország történelme

Adolf Hitler (1889-1945)

Adolf Hitler (1889-1945)

Németország történelme egészen a Frank Birodalom végéig, 843-ig nyúlik vissza. Az I. Jámbor Lajos fiai által megkötött verduni szerződés rakta le a Német-római Birodalom alapjait. Megalakulásakor Közép-Európa egyik nagyhatalmának számított, nemcsak kiterjedésében, hanem katonai-, és gazdasági erejében is a környező országok fölé emelkedett.

A birodalom törvényhozó szerve, a Reichstag a 15. század előtt csak kivételesen fontos események okán ült össze, a Birodalmi Gyűlés csak az 1663-ban megkötött vesztfáliai béke után vált meghatározóvá. A Német-római birodalom a napóleoni háborúk következtében 1806-ban felbomlott, majd 1871-ig több tucatnyi független államból állt. A poroszok elleni 1870. évi francia vereség után a Versailles-i kastélyban kiáltották ki a Német Császárságot, melynek egyesítésében Otto von Bismarck, a 19. századi Németország meghatározó államférfija is kulcsszerepet játszott.

Az I. Napóleon vezette Franciaország által legyőzött Németország száz évvel később sem tudta feledni sérelmeit, így 1914-ben német csapatok vonultak be Franciaországba, ahol sok áldozatot követelő lövészárok-háború alakult ki. A németek egyúttal hadat üzentek Oroszországnak is, és kezdetét vette az I. világháború. 1918-ban, a háború végeztével II. Vilmos német császár lemondott a trónról, majd Hollandiába menekült. Az antant és a legyőzött Németország által 1919-ben aláírt versailles-i békeszerződés Németországot háborús agresszornak kiáltotta ki, így megfosztotta gyarmataitól, és jóvátétel kifizetésére kötelezte.

A rossz gazdasági körülmények közé került országban egyre többen támogatták az antidemokratikus pártokat. 1933-ban Adolf Hitler lett Németország kancellárja, majd a felhatalmazási törvény létrejöttével – ami lényegében hatályon kívül helyezte az alkotmányt – diktátorrá vált, és egyúttal nemzetvezető (führer) is lett, így a teljes hatalom az ő kezébe került. A nemzetiszocialisták vezette Harmadik Birodalom politikája 1939-ben a II. világháború kirobbanásához vezetett. A történelem legtöbb áldozatát követelő fegyveres konfliktusa során Németországban több millió zsidót végeztek ki. Hitler 1945-ben öngyilkos lett, majd Németország letette a fegyvert. A háború végeztével az országot megszállási zónákra osztották (amerikai, angol, francia, szovjet), amit 1955-ben oszlattak fel, de Németország szabadságjogait továbbra is korlátok közé szorították.

1949-ben két német állam, a Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) és a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) jött létre. Ludwig Erhard, gazdasági miniszter népszerű politikájának eredményeképp az 1950-es években az NSZK gazdasága megerősödött. Az NDK 1956-ban megteremtette haderejének alkotmányos alapjait, és a világ a két állam egymással szemben felállított ellentéteinek növekedésére számított, ám ennek ellenére a kedélyek megnyugodtak, és a megszilárdítás évei következtek. Végül 1990 márciusában mindkét fél aláírta a Németország egyesítését tartalmazó szerződést.

Németország földrajza

Németország domborzata

Németország domborzata

Németországot délen az Alpok hegyvonulatai, északon az Északi-tenger és a Balti-tenger határolja. Az ország területe több nagyobb földrajzi egységre osztható: az Északnémet-alföld (másnéven Germán-alföld) felszíne morénadombokkal tarkított, a Német-középhegység és az Alpok között pedig a kavicstakaróval borított, folyókkal felszabdalt sváb-bajor medence helyezkedik el.

Németország területét hat nagy – közvetlenül valamelyik tengerbe ömlő – folyó szeli keresztül, melyek közül a legjelentősebbek: a Duna, a Rajna és az Elba. Az államban több mesterségesen kialakított csatorna is található, melyek közül a két legjelentősebb az Északi-tengert a Balti-tengerrel összekötő Kieli-csatorna, valamint a Rajna-Majna-Duna csatorna, amely közvetlen vízi összeköttetést biztosít az Északi-tenger és a Földközi-tenger között. Az ország legnagyobb tavai közé sorolható a Boden-tó, a Müritz, a Chiemsee, a Schwerini-tó és a Starnbergi-tó. A Németországban fellelhető vízesések közül tíznek a magassága meghaladja a 150 métert, ezek közül kilenc az Alpokban található.

Németország éghajlata az északi mérsékelt égövbe tartozik, amit a Golf-áramlat is befolyásol. Az északi területeken a nyár hűvösebb, csapadékos, míg a tél enyhe, keletebbre haladva pedig ennek ellenkezője érvényesül: a tél a hűvösebb, a csapadék eloszlása pedig egyenetlenebbé válik.

Németország gazdasága

Angela Merkel

Angela Merkel

Németország a Föld jelenleg negyedik legnagyobb gazdasága (az USA, Kína és Japán mögött), a merev szociális rendszer miatt az ország mégis tartósan küzd a munkanélküliséggel. Ennek ellenére Németország közel egyharmad részét adja az Európai Unió termelésének, és vegyiparával, illetve gépiparával kiemelkedik a többi ország közül, valamint Európában élen áll az elektronikai-berendezések gyártásában, valamint exportálásában.

Németország politikai struktúrájának alapja az 1949-es alkotmány (alaptörvény). Az ország államformája parlamentáris szövetségi köztársaság, a jelenlegi szövetségi kancellár (kormányfő) Angela Merkel, aki 2005 novembere óta tölti be ezt a tisztséget. Németország területe tizenhat tartományra oszlik, melyek mindegyike saját miniszterelnökkel, parlamenttel és önálló kulturális, illetve oktatási rendszerrel rendelkezik. Ez utóbbi az egész országban állami felügyelet alatt áll, ráadásul az oktatás ingyenes.

Németország kedvelt célországa a bevándorló vendégmunkásoknak és menekülteknek, akik hét év itt tartózkodás után már állampolgárságot kaphatnak. A bevándorlás miatt több kisebbség (török, olasz, szerb, görög, lengyel, horvát) jött létre, de növekvő tendenciát mutat a harmadik világból betelepülök száma is.

A német alkotmány biztosítja a vallásszabadságot, így az országban túlnyomó részben előforduló katolikus és protestáns keresztények mellett jelentős létszámban képviseltetik magukat a muszlim és zsidó hívők is, valamint az ortodox keresztények és az Új Apostoli Egyház követői.

Nemzeti Parkok Németországban

Berchtesgaden Nemzeti Park

Berchtesgaden Nemzeti Park

Németország növénytakarója korábban szinte teljes egészében különféle fenyvesekből és vegyes erdőkből álló erdőség volt, és jelenleg is az ország közel 30%-át fedi ez a felszíni forma. Egyes területeken a mezőgazdaság jelentős ágazata az állattenyésztés. Szarvasmarhát és sertést tenyésztenek, a termőföldeken pedig takarmánynövények, rozs, búza, burgonya, cukorrépa és kukorica terem.

Németországban már a középkori időkben is fontos lépéseket tettek a természeti értékek megóvása érdekében. Akkortájt vadaskertek létesítésével igyekeztek megvédeni az élővilág ritka kincseit, manapság nemzeti parkokban próbálják eredeti formájában megőrizni a vadon élő állatok természetes élőhelyeit. 2011-ben az UNESCO által öt németországi természeti táj is a világörökség részévé lett nyilvánítva.

Tojás alakú kilátó a Bajor Nemzeti Parkban

Németország legszebb tava

Kulturális utazás Németországban

Neuschwanstein kastély

Neuschwanstein kastély

Németország napjainkban a kulturális élet egyik központjává nőtte ki magát. Számos épületet nyilvánítottak a világ kulturális örökségének részévé. Az országban több művészeti stílus is megfér egymás mellett: Berlinben szabadosabb, Münchenben visszafogott művészi lét terjedt el. Az építészet, a képzőművészet és az irodalom terén is jelentős alkotások születtek német művészek kezei alatt. Számos német nemzetiségű zeneszerző vált világhírűvé (Beethoven, Bach, Wagner), és néhány jelentős világsikert elért pop-, illetve rock zenekar karrierje is Németországból indult (Modern Talking, Scooter, Scorpions, Rammstein).

Nemcsak a művészet terén találhatóak kiemelkedő teljesítményt nyújtó német származású személyek, hanem a sportéletben is rengeteg sportoló ért el maradandó eredményeket hazájuk nemzeti színeiben. Németország legnépszerűbb sportja a labdarúgás, a Német Labdarúgó-szövetség a világ legnagyobb sportszervezete ebben a sportágban. Labdarúgásban a férfiak mellett a nők is az élcsapatok között szerepelnek, de a kézilabdában, a röplabdában és a kosárlabdában is mindkét nem jó eredményeket produkál.

Németország a motorsportok tekintetében is vezető helyen áll, legendás versenypályái, eredményes autómárkái, csapatai és versenyzői világszinten ismertek. A Formula-1 egyik legrégebben épült versenypályái között számon tartott Nürnburgringen a mai napig rendszeresen tartanak versenyeket, de vonalvezetésén többször is változtattak, mivel komoly balesetek történtek itt korábban (a legemlékezetesebb Niki Lauda 1976-os versenybalesete, amit a Rush című film a mozivásznon is megörökített). Németország másik versenypályája, ahol Formula-1-es versenyt is tartanak, a Hockenheimring. Ezen a pályán jelenleg is a németek legendás versenyzője, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher tartja az abszolút körrekordot 2004-ben elért eredményével.

Németországi szállások

Oktoberfest

Oktoberfest

Németországban virágzik a turizmus. A kulturális világörökség részévé nyilvánított számos épületével, csodálatos természeti adottságaival, gyönyörű hegyeivel, folyóival és tavaival egész évben ezrével vonzza a turistákat a Föld minden szegletéből. A sportesemények (labdarúgó mérkőzések, Formula-1-es versenyek), kulturális rendezvények és fesztiválok (Oktoberfest) a fiatalabb korosztály számára is turisztikai célországgá varázsolják Németországot. Az egész évben látogatható sípályák kellemes kikapcsolódást nyújtanak a kis-, és nagycsaládosok számára is, a kirándulni, túrázni szeretők pedig felfedező útra indulhatnak a csodás környezetbe kalauzoló változatos domborzatú tájakon.

Turisztikai információk Németországról

Szállások Németország területén

 

Összegzés: 5 kérdés – 5 válasz

Mikor írta alá az NSZK és az NDK az „egyesítési szerződést”?

1990. augusztus 31.

Melyek Németország nagy földrajzi tájegységei?

Az Északnémet-alföld, a Német-középhegység és az Alpok az Előalpokkal.

Ki Németország jelenlegi kormányfője (2014.)?

Angela Merkel.

Minek a rövidítése az UNESCO?

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (angolul: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

Ki a Formula-1 jelenleg legeredményesebb pilótája?

Michael Schumacher.

 

Források: wikipedia.org

Hasznos linkek: hirstart.hu, Németország Nemzeti Parkjai (német nyelven), Kedvezményes utazás Németország városaiba

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Pünkösd

Sajószentpéter

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Tizenöt évembe került, mire rájöttem, hogy semmi tehetségem az íráshoz, de nem hagyhattam abba, mert már túl híres voltam."
- Robert Benchley

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.