Pünkösd

Pünkösd

Pünkösd a keresztény hitközösség egyik legjelentősebb ünnepe. A hívő emberek számára ez az esemény összeköthető a Szentlélek kiáradásával, vagyis a Szentlélek, az Atya és a Fiú egymás iránti kölcsönös szeretetének kiteljesedésével. Pünkösd, a szintén keresztény ünnepnek számító Húsvét utáni ötvenedik nap.

Tartalomjegyzék:
Pünkösd eredete
Pünkösdi népszokások
Pünkösdi búcsú
Étkezési szokások pünkösdkor
Programok, rendezvények

Pünkösd eredete

Pünkösdi rózsa

Pünkösdi rózsa

Pünkösd elnevezése a görög pentékoszté (jelentése: ötven) szóból keletkezett. Krisztus feltámadásának ünnepéhez, a Húsvéthoz hasonlóan a pünkösd is egy héten át tart, de csak két napon ünnepeljük nyilvánosan. Pünkösdvasárnap minden évben május 10-e és június 13-a közé esik.

Pünkösd az egyik legrégebbi keresztény ünnep, az apostolok idejéből eredő esemény, amely a zsidó vallásban a törvényadás emléknapja, illetve az új kenyér ünnepe. A Szentlélek eljövetelét, az egyház születését és az első bérmálás idejét kötik ehhez a naphoz.

Pünkösdi népszokások

Pünkösdi király választás

Pünkösdi király választás

A pünkösd ünnepéhez köthető magyar népszokások közül többnek a gyökere is a kereszténység előtti időkbe vezethető vissza. Ilyen eseménynek számított a tavaszt és Flora, a növényvilág istennőjét köszöntő, római kori floralia, amely egy kivételes hagyományőrzés keretében 2014-ben már 25. alkalommal kerül megrendezésre az Aquincumi Múzeumban. Pünkösd ünneplésében manapság is fontos szerepet játszanak a különböző virágok, főleg a bodza virága, a rózsa és a jázmin.

Magyar nyelvterületeken ma is élő népszokásnak számít a Májusfa állítása, amelyre a hagyomány szerint magas, sudár fák a legalkalmasabbak. A színes szalagokkal, étellel-itallal díszített fákat a legtöbb helyen május elsejének reggelére állítják fel, és ezeket sokfelé pünkösd napján bontják le. A májusfa a természet újjászületését, a tavaszt szimbolizálja, sok esetben egy lány iránti hódolat kimutatására, vagy szerelmi ajándékként is szolgál.

A középkorig visszanyúló népszokás a pünkösdi király választás, amikor is ügyességi próbák, lovas versenyek és egymás elleni küzdelmek során eldőlt, hogy ki a legtalpraesettebb legény, akinek a tisztsége ezután egy hétig, de néhol akár egy éven át is tarthatott. A pünkösdi király a közösség számlájára ihatott a kocsmákban, és minden ünnepségre, lakodalomba, mulatságra hivatalos volt. Szokás volt pünkösdi királynét is választani, aki díszes ruháival, fejékével kiemelkedett a többi lányka közül. Pünkösdöléskor a pünkösdi király és királyné házról-házra járt, és adományokat gyűjtött.

Nyugat-Magyarországi vidékeken volt jellemző, hogy pünkösdkor egy fiút szalmával kitömött nadrágba bújtattak, majd házról-házra kísérték, amelyek udvarain a török basát eljátszó fiút pálcákkal ütögették, és tojást vagy pénzt kaptak cserébe. A törökbasázáshoz hasonlatos szokás volt a rabjárás is, amikor lábuknál megkötözött fiúkat vittek végig a falun és a szegény katonalegények megsegítésére gyűjtöttek adományokat.

Szokás volt még, hogy általában azonos nemű, ritkábban különböző nembe tartozó fiatalok barátságuk jeleként süteménnyel, kaláccsal és gyümölcsökkel megpakolt, hímzett kendővel letakart komatállal (mátkatál) ajándékozták meg egymást.

Pünkösdkor egyfajta szertartásnak számított, hogy friss, zöld ágakat akasztottak az ablakok és ajtók köré, a szobafalakra, a kútgémre és a malmokra. Ez a szokás ősi termékenységvarázslatra utal, valamint védelmet nyújt a rontásokkal és a boszorkányokkal szemben. A hiedelmek szerint szerencsés ember lesz, aki pünkösdkor születik, és ha valaki a pünkösd napjának hajnalán merített kútvízben fürdik meg, akkor egy éven át elkerülik a betegségek.

A pünkösdöt követő vasárnap a Szentháromság ünnepe, a második hét csütörtökje pedig az Oltáriszentség ünnepe.

Pünkösdi búcsú

Salvator kápolna

Salvator kápolna

A ma is élő hagyomány szerint a messzi földről érkező hívő katolikus zarándokok pünkösdszombatra érkeznek a csíksomlyói kegytemplomhoz, ahol misét tartanak, majd felvonulnak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás a székelyek János Zsigmond serege elleni 1567-es győzelmének emlékére alakult ki, miután a hívők rendszeresen kezdtek eljárni a kegyhelyre, hogy pünkösdkor összegyűlve, együtt várják a Szentlélek eljövetelét. Napjainkban akár 600.000 csángó, székely és magyar hívő gyűlik itt össze, hogy együtt imádkozzanak a Szűz Anyához.

Szűz Mária tiszteletére év közben is nagy számban özönlenek ide a népek, hogy megtekintsék a pünkösdi búcsú egyik fő szimbólumának számító labarumot, amit a kegytemplomban őriznek, valamint, hogy meglátogassák a Kissomlyó-hegyen álló Salvator Kápolnát.

Étkezési szokások pünkösdkor

Mákos korona

Mákos korona

Pünkösdkor nem csak a tehetősebbek, hanem a paraszti családok asztalára is ünnepi ételek kerültek az asztalra. A juhtartó területeken báránysültet, birkapörköltet ettek, más vidékeken pedig a marhahúst és a baromfit (rántott csirke, libasült) részesítették előnyben.  A termékenységszimbólumnak tekintett tojás, édes (Sárközben sós) kalács vagy túrós lepény pedig kötelező ételeknek számítottak ezen a napon. Az ilyenkor szedett bodza virágából készült italoknak minden betegség, nyavalya elleni jótékony hatást tulajdonítottak.

Programok, rendezvények

Borkóstolás

Borkóstolás

Pünkösdkor országszerte tartanak az ünnephez kapcsolódó rendezvényeket, eseményeket. Minden évben a programok között szerepel a borkóstolás, amit több település Nyitott Pince Napok keretében tesz mindenki számára elérhetővé. Szintén évente kerül megrendezésre a Balaton partján a Pannónia Fesztivál, ahol rendszeresen lépnek fel neves magyar és külföldi zenészek is. Ezeken kívül Magyarország legtöbb vidékén rendeznek ingyenes látogatható pünkösdi mulatságokat, fesztiválokat a kikapcsolódásra vágyóknak.

Pannónia Fesztivál honlapja

Összegzés: 5 kérdés – 5 válasz

Mikor van Pünkösd?

A Húsvétot követő hetedik vasárnap és hétfőn.

A keresztény hit szerint minek az ünnepe Pünkösd?

A Szentlélek eljövetelének és egyház születésének ünnepe.

Mi a Májusfa?

Általában május elsejére színes szalagokkal, étellel-itallal feldíszített fa a tavasz köszöntésére.

Hol tartják a Pünkösdi búcsút?

Csíksomlyón.

Melyik az a rendezvény, amit minden évben a pünkösdi ünnephez kapcsolódó hétvégén tartanak Szántódon (2012. előtt Várpalotán)?

Pannónia Fesztivál (PaFe).

Források: wikipedia.org, unnep.mentha.hu, kerekito.hu, csiksomlyo.ro, biblia.hu

Hasznos linkek: Pasaréti Református Gyülekezet, Pünkösdi-karizmatikus teológiai aktualitások, Pünkösdi programok, Pünkösdi kedvezményes szállások, Aquincumi Múzeum eseménynaptára

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Sajószentpéter

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Tizenöt évembe került, mire rájöttem, hogy semmi tehetségem az íráshoz, de nem hagyhattam abba, mert már túl híres voltam."
- Robert Benchley

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.