Apor

Az Apor egy régi magyar név, lehet családi vagy keresztnév. Egyik leghíresebb Apor nem más mint Apor Vilmos, akiről több Iskolát és egyéb intézményt is elneveztek, elsősorban Győrben, de más városokban is viseli nevét egy-egy intézmény.

Tartalomjegyzék:

Apor Vilmos
Apor Vilmos Iskolaközpont
Apor Vilmos főiskola
Apor név
5 kérdés 5 válasz

Apor Vilmos

Apor Vilmos 1892 február. 29 -én született Segesváron régi neves családban. Papi tanulmányait Kalocsán a jezsuitáknál kezdte majd 1915 augusztus 24. -én pappá szentelték. Nagy tekintélyre és tiszteletre tett szert amikor Gyulán a román megszállás a gyulai túszejtés során kieszközölte a túszok szabadon-bocsátását. 49 éves volt amikor 1941 február. 24 – én püspökké szentelték, március 2 -án ünnepélyes keretek között bevonult Győrbe. Serédi Jusztián megbízásából ő lett a Magyar Szent Kereszt Egyesületének (MSZKE) elnöke, ami a kereszténységre áttért zsidók ügyével foglalkozott. A nyilas hatalomátvétel után válogatás nélkül segített mindenkin. Ostorozta és többször is kritizálta a fennálló hatalmi rendszert. 1945 március. 30 -án a rezidenciájára menekült asszonyok kiadását megtagadta a Győrt ostromló szovjet csapatok ellen mire az egyik szovjet tiszt megsebesítette. 1945 április 2 -án húsvét hétfőn hajnalban 1 órakor belehalt a sérülésébe. 1997 – ben Budapest XII kerületében teret neveztek el róla és szobrot emeltek az emlékére. 1998 -ban Bocskai Vince szobrászművész szobrát avatták fel Gyulán. Izrael államtól megkapta a világ igaza elnevezést, a zsámbéki Katólikus-Tanítóképző Főiskola felvette a nevét majd később egy tűzeset miatt az iskola Vácra költözött (2000). II János Pál Pápa boldoggá avatta.

katolikus.hu
gyor.egyhazmegye.hu
rubicon.hu

letöltés

Apor Vilmos sírhelye (wikipedia.org)

Apor Vilmos Iskolaközpont

Az Apor Vilmos Iskolaközpont 1990 – ben jött létre, amikor a Mária Testvérek elhatározták hogy a győri egyházmegyében szerzetesi rendet hoznak létre. Benkovich Ferenc atyát keresték fel iskolaépítési terveikkel. A szentlélek egyházközösség képviselő testülete is támogatta, így létrejöhetett az Apor Vilmos Iskola Alapítvány. Benkovich Ferenc tárgyalt az akkori városi tanáccsal az iskola létrehozásáról. Győr rendelkezésre bocsátott egy telket és hozzálátott 16 tanterem építéséhez Czigány Tervei alapján. 1991 szeptemberében megkezdődött egy 24 tantermes iskola építése. A komlexum 3 ütemben épült, elsőként a általános iskola tantermei, másodikban az aula és a tornaterem harmadikban a kollégium épült fel. 1993. szeptember  1 – én az iskola megkezdhette a tanítást. 1994. július 14 -én átadták a kollégium épületét is, mivel egyre több vidéki diák jelentkezett az iskolába. Átadásra kerültek még a biológia és kémia szaktermek is. Szeptembertől megkezdődött a 6 osztályos képzés. 1995 – ben megkezdődött a tetőtér beépítése és az iskola továbbfejlesztése, mosdók, raktárak tantermek kialakítása 1200 m2 -en és megkezdődött a könyvtárfejlesztés.

iskola.aporisk.hu
marcalvaros.eu
infogyor.hu

apor_iskola_480x323

Az iskolaközpont (apor-keop.hu)

Apor Vilmos főiskola

1865 -ben az Irgalmas Nővérek apáca rend Magyarországon is megtelepedett és 1901 – ben Pesttől mintegy 30 km -re Zsámbékon létrehozták az első noviciátust. A faluban található romos de nagy várkastélyt a falu átengedte az apácarendnek. A rend vállalta a romos épület helyrehozását és egy magyar nyelvű leányiskola létrehozását. 1905 – ben az iskola megnyitotta a kapuját, majd 1921 és 1925 között polgári fiúiskolát működtettek. Ennek megszűnése után felsőbb háztartási leányiskolát nyitotta. Ez az oktatási rendszer lépcsősen épült egymásra ami végül a tanítóképző megnyitásához vezetett 1929 -ben. 1948. június 30 -án az intézményt államosították. Majd 1949 -ben mezőgazdasági akadémiát hoztak létre. 1962 -ben Mezőgazdasági Felsőfokú Technikum majd 1971 -től Gödöllői Agrártudományi Egyetem kihelyezett tagozata működött közre. 1983. szeptember 1 -én az iskola Zsámbéki Tanítóképző Főiskola néven megkezdte önálló működését.

avkf.hu
konyvtar.hu
aporszocped.atw.hu

000907637_szeminarium2.jpg.jpg_orig

Apor Vilmos Katolikus Főiskola (vac.utisugo.hu)

Apor név

Az Apor név egy erdélyi nemesi család neve. A család eredete csak a XV. századtól bizonyítható oklevelekkel. Jelentősebb családtagok Apor Gábor (1851-1898), Apor Károly (1815-1855), Apor Péter (1676-1752), és maga Apor Vilmos (1892-1945). Az Apor régi magyar személynév utónévként is használható. Valószínűleg atyácskát jelent. 1990 – ben szórványosan fordult elő, a 2000 – es években nem szerepelt a 100 leggyakoribb név között.

nytud.hu
keresztnevek.hu
nevenapja.hu

apor-cimer_dka

Az Apor család címere (mek.oszk.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Ki volt Apor Vilmos? Nemesi családból származó katolikus püspök.

2 Mikor halt meg Apor Vilmos? 1945. április 2 -án.

3 Mikor alapították az Apor Vilmos oktatási központot. 1990 -ben.

4 Mikor lett önálló az Apor Vilmos Tanítóképző főiskola? 1983 – ban.

5 Mennyire gyakori az Apor utónév? Nem szerepel a 100 leggyakrabban használt nevek között.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Telenovella
Ország hívószámok listája
Hangulatjel
Hürrem szultána
Bud Spencer

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.