Hangulatjel

A hangulatjelek az érzéseinket fejezik ki írás közben. Mivel nem minden esetben használunk videóhívást így bizonyos helyzetekben szükségünk van hangulatjegyekre. Ezek megmutatják a velünk beszélgetőknek hogy jelenleg hogy érezzük magunkat, mire gondolunk és milyen a hangulatunk.

Tartalomjegyzék

Az emotikonok anatómiája
Története
Japán emotikumok
Emotikon vs smiely
5 kérdés 5 válasz

Az emotikonok anatómiája

Többnyire fekvő tartásban ábrázolják az arcot, így az egymás után gépelt jelek kiadhatják az arcot (szemet orrot szájat).  Ha egy – egy jelet hozzáteszünk, elveszünk, vagy megváltoztatunk különböző formákat kaphatunk. Az emotikon (más néven hangulatjel) olyan írásjel ami emberi arcot formál és érzelmeket fejez ki. Jelenleg rengeteg írásjelet használunk mind a facebbok, mind a Skype alkalmazásában.

mindensorozatfilm.eoldal.hu
pasi.web.elte.hu/emocikonok
emoticons.blog.hu

fb_emoticon_1

Skype írásjelek

Története

Elterjedt az a hiedelem hogy a legkorábbi emotikon egy 1953 – as újságban a New York Herald Tribune márciusi számában jelent meg. A valóságban 1982 – ben az Amerikai Magánegyetem (CMU) üzenőfórumán, ahol a legkülönbözőbb témájú és súlyú hozzászólások születtek, a hozzászóló tagoknak elegük volt abból hogy sokan félre értették a hozzászólásokat ezért egy egyetemi tanár név szerint Scott Fahlman kitalálta a jelsorozatokat, szeptember 19 – én megszületett az emotikon.

magyar-irodalom.elte.hu
hotdog.hu
abax.hu

HeraldTribune

A hiedelem szerint ebből az újságból indult minden 1953 – ban

Japán emotikumok

A japán tradíció az érzelem megnyilvánulásában visszafogottságot követel meg. A szem környékét viszont nehezebb tudatos ellenőrzés alatt tartani mint a száj környékét, így egy japán a másiknak az érzelmeit inkább a szemből próbálja meg kiolvasni. Egy amerikai meg inkább a beszélgetőtársának a száját figyeli.

everything-japan.gportal.hu
inu-web.gportal.hu
netidok.postr.hu

post_110171_20121203202929

Japán hangulatjelek

Emotikon vs smiely

A Smiley egy mosolygós arcot jelképező karika, két pont-szemmel és egy szájat jelentő görbe vonallal. Többségében sárga színben. Harvey Ball találta ki 1963 – ban, egy biztosítócég részére. Bernard és Murray Spain a két fivér pedig népszerűsítette tovább, pólók bögrék. gombok, matricák és egyéb használati tárgyak által. A  dance és az underground zene és kultúra jelképévé is vált a 90-es évek elején. Később az internetkultúra egyik alapja lett, érzelmeket kifejező ikonként. Azért terjedtek el hogy pótolják a beszélgetéssorán a gesztusokat és érzelmeket.

smileypark.gportal.hu
smiley.com
msn-smiley.ucoz.hu

images

Smiley-k serege

5 kérdés 5 válasz

1. Mit fejez ki a hangulatjel? Érzelmeinket.

2.  Hogy ábrázolja az arcot? Többnyire fekvő helyzetben.

3.  Ki találta ki a hangulatjeleket? Scott Fahlman.

4.  Mit figyel egy japán beszélgetés közben? A beszélgető partnere szemét.

5.  Ki találta ki a smileyt? Harvey Ball.

Reméljük cikkünk segítségükre volt.

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Hürrem szultána
Bud Spencer
Cristiano Ronaldo
II Világháború
Go

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.