Hürrem szultána

Hürrem szultána Aleksandra Lisowska néven született Rohatinban 1505 – ben. Ő volt I Szulejmán (1594/95? – 1566) felesége. II Szelim édesanyja, 5 fiút és egy lányt szült, ezen kívül tanácsadója is volt a szultánnak. Rajta kívül egy rutén származású szultána uralkodott, Turhan Hatice néven.

Tartalomjegyzék:

Élete
Gyermekei
Populáris kultúrában
Könyv
5 kérdés 5 válasz

Élete

Egy ukrán ortodox pap lányaként látta meg a napvilágot, 1520- ban elfogták és Isztambulba vitték, ahol eladták rabszolgának. Itt került a szultán háremébe ahol megkapta a Hürrem azaz vidám nevet. Szulejmán minden szabad percét nála töltötte és megbeszélte vele a legtitkosabb terveit. Az ő kedvéért átépítette a Topkapi palotát, a szultán végül annyira megszerette, hogy nemcsak a kedvenc ágyasává tette, hanem el is vette feleségül. A házasságkötésükkor a nép szinte fellázadt. Mahidevrannal több alkalommal is összekerült, Szulejmán később Mahidevrant később az ágyasai közé száműzte. Idősödve a csapásoktól megtörve, már meglátta a szenvedőket. A szegények részére fürdőket, iskolákat és ingyenkonyhákat hozott létre.

nokorszak.hu
egykistori.hupont.hu
rubicon.hu

A szultána és a férje tenyek-es-tevhitek-szulejman-neveto-asszonya-07260519

A szultána és a férje

Gyermekei

Hürrem öt fiút szült a szultánnak a legkisebb Cihangir (1532-1553) meghalt egy epilepsziás roham következtében. Az elsőszülött fiát Mehmetet (1521-1543)  annyira megviselte Musztafa féltestvére kivégzése hogy ideglázban halt meg. Abdullah (1523-1524) mindössze egy éves volt mikor életét vesztette, Szelim (1524-1574) később II Szelim néven lett az Oszmán Birodalom szultánja (1566-1574). Kedvenc fia Bajazid (1522-1578) volt, az egyetlen leánya, ő volt a szultán kedvenc gyermeke aki az anyjára hasonlított, nevének jelentése Hold és Nap.

muhtesemyuzyil.gportal.hu
muhtesemyuzyil.fanoldal.hu
terebess.hu

Hürrem gyermekei 82643802

Hürrem gyermekei

Populáris kultúrában

Hürrem életét a Szulejmán című film dolgozza fel. A film szerint a 26 éves szultán a világ meghódítására készül. Az udvarba kerül Alexandra (Meryem Üzerli) aki mély benyomást tesz a szultánra, a szerelmet a szultán anyja, feleségei és azok a basák se nézik jó szemmel akik ellenzik a nézeteit. Valamint őszinte barátságát Ibrahim pasával aki titokban szerelmes Szulejmán lányába, a film az RTL klubon került műsorra. 4 évadban összesen 105 részben adták le epizódonként 100 percben. Főszereplők: Halit Ergenc (I Szulejmán), Meryem Üzerli (A fiatal Hürrem), Vahide Percin (idősebb Hürrem), Nebahat Cehre (Szulejmán anyja) Okan Yalabik (Ibrahim pasa), Nur Aysan (Mahidevran szultána), Selma Ergec (Hatice szultána), Y. Berkan Demirbag/Mehmet Günsür (Shezade Mustafa), Gürbey Ileri (Shezade Mehemed), Perin Pekilogru (Mirihma Szultána), Ozan Güven (Rüsztem pasa), Engin öztürk (Sehzade Selim), Merve Bolugur (Nurbanu szultána), Aras Bulut Iynemli (Shezade Bayezid) Aybars Kartal Özson/Tolga Santas (Shezade Cihangir) Filz Amet (Nigar Kalfa), Selim Bayraktar (Sümbül Aga), Selem Öztürk (Gülfem Halten), Fatih Al (Matracki Nasuh), Burak Özcivit (Malkocoglu Bali bég) A filmben ezen kívül több mellékszereplő is  felbukkannak a filmben.

rtlklub.hu
sorozatbarat.info
filmkatalogus.hu

Szulejmán szereplői

Szulejmán szereplői

Könyv

Hürrem szultánáról sok érdekes könyv jelent meg, a könyvek nem egyformán írják le a szultána történetét. Minden történet más-más szemszögből közelíti meg, a szultána életét. Ezek az írások, dokumentumokra régi írásokra hagyatkozva íródnak. De nemcsak papír írott formában vannak ezek a könyvek, megjelennek online változatban is. Ezeket az interneten bármikor letölthetjük és elolvashatjuk.

nemere.hu
felsofokon.hu
bookline.hu

A Szulejmán című könyvben is van leírás Hürrem szultánáról

A Szulejmán című könyvben is van leírás Hürrem szultánáról

5 kérdés 5 válasz

1 Mi volt Hürrem eredeti neve? Aleksandra Lisowska.

2 Mit jelent a Hürrem? Vidám.

3 Hány gyermeket szült Hürrem? Hatot, öt fiút egy lányt.

4 Melyik film dolgozza fel az életét? Szulejmán.

5 Jelent meg könyv róla? Igen.

Reméljük a cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Bud Spencer
Cristiano Ronaldo
II Világháború
Go
Facebook

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.