Tengerszem

Tengerszem

A tengerszemek édesvízi tavak, az éghajlat változása valamint mesterségesen kialakított hegyvidéki tavak kedvelt kirándulóhelyek.

Tartalomjegyzék:

Kialakulása

Megyer-hegyi

Bánki

Apci

Üdülés, nyaralás, túrázás

Tengerszem

Tengerszem tó- Jósvafő

Tengerszem tó- Jósvafő

 

Tengerszem kialakulása

A hó felhalmozódik az üregekben a hegyoldalon, különösen a kevésbé napos északi és keleti fekvésű oldalakon. A hó átalakul  jéggé, majd a jég mozgása megindul lefelé. A fagyás-olvadás és a kopásoktól a meglazult kövek eltávolodnak, kialakul egy meredek hátsó fal. A jéggörgeteg magával húzza a megkoptatott köveket elmélyíti a földet, az üregek  kopása létrehoz egy szikla medencét (ez a gleccser alapja). A szikla perem megmarad, ahol az erózió csökkent. A perem gyakran fokozott a lerakódása a jéggörgetegnek. Mikor a jég elolvadt a kőzetperem és a jéggörgeteg olyan, mint egy természetes gátja az olvadékvíznek. Sok sziklamedencét foglal el mély, kerek kártó (kerek völgykatlan, kárfülke) vagy tengerszem.

Több tengerszem is kialakult az Eurázsiai- hegységrendszerben (Alpok, Kárpátok, Pireneusok) és a Balkán – félszigeten.

Forrás:

onlinegeography.wikispaces.com, hu.wikipedia.org

Kép: geolocation.ws

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer- hegyiengerszem , Magyarországon a Zempléni- hegység  területén egy mesterséges tó. A Megyer- hegy (324 m) régen kőbánya volt, malomköveket bányásztak gabonaőrléshez és érczúzáshoz a 15. századtól. A kőbányában 1907.-ig folyamatosan gyártottak  kézi szerszámokkal malomköveket. Az elhagyott bánya területén, a kibányászott és felhasznált kövek helyén összegyűlt az eső és a hó, így alakult ki a mai környezet. A tengerszem mélysége néhol 6,5 méter, a tó feletti sziklafalak 70 méter magasan vannak.

Megyer-hegyi tengerszem turista térkép

Megyer-hegyi tengerszem turista térkép

A Megyer- hegyi tengerszem a turistáknak kialakított ösvényeken lehet megközelíteni Károlyfalváról valamint Sárospatakról. A megközelítést és a tájékozódást információs táblák segítik. A tengerszemet a bánya pereméről is meg lehet tekinteni biztonságosan.

1997-től természetvédelmi terület, hivatalos nevén: Magyar-hegyi Természetvédelmi Terület. Az 1,07 hektáros területet a Bükki Nemzeti Park felügyeli. 2011- ben elnyerte a Magyarország legszebb természeti csodájának első helyét ( Origo internetes újság játékában).

Érdekesség a malomkőgyártásról és a tengerszemről a Herman Ottó Múzeum Évkönyve 30-31/1 (1993) számában.

Forrás:

wikipedia.org

kép: sarospatak.hu

 

Tengerszem, Bánk

Bánki tó

Bánki tó

Az Északi- közéhegységben, Nógrád megyében Bánk községben 7 hektár elterülő 4 méter mély tengerszem az 1820-s években is természeti csodának számított, ennek írásos nyomai vannak. A Bánki tavat a Jenői patak és fenékforrások táplálják. A bánki tengerszem 1991-ig fürdőzésre is alkalmas volt, a víz minőségének romlása miatt (iszaposodás). 2001-2002-ben a Bánki tó vizét- a bánki önkormányzat, állami támogatással-  kitisztították, a partot rendbe rakták és bővítették.A  fürdés mellett horgászatra is alkalmas tengerszem a pihenésre kikapcsolódásra vágyóknak szállás lehetőség is kínálkozik. Kemping és egy élményekben gazdag  szabadidőközpont és kalandpark wellness hotel.

A Bánki tengerszemről további információk Bánk község honlapján.

Forrás:

hu.wikipedia.org

kép: geolocation.ws

 

Tengerszem, Apc

A Heves megyében található Apci tó (Széleskő tó ) a Nagy-Hársas ás a Somlyó-hegy között terül el. Az andezit bányában építőanyagot termeltek. A bányászatot a Szent-Ivány család nyitotta meg 1875-ben, termelés 1960-s évekig volt. A kövek termelését kőzúzóval és kisvasúttal könnyítették (1920). Eleinte ló vontatta kocsikban szállították a termés köveket, későbbiekben gőzmozdonnyal. A gőzmozdonyok nagyobb terhelést bírtak (8- 10 csillér) . A környezet helyreállítása után  csapadékkal és talajvízzel telítődött a meder. Az Apci tengerszemet sziklafalak (10-15 m) veszik körbe. Az 5- 10 méter mély tó a horgászok és a búvárok kedvelt helye. 1995 óta helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Az Apci tó és környezetéről bővebben: kaptarko.hu

Forrás:

wikimapia.org

videó: youtube.com

 

Üdülés, nyaralás, túrázás

Tengerszem Panzió, Bánk

Tengerszem Üdülőpark és Camping, Sárospatak

Tengerszem szálló és Oktatási központ, Jósvafő

Tengerszem túrafelszerelés, Budapest

 

5 kérdés 5 válasz

1, Hol fekszik a Megyer-hegyi tengerszem?– Zempléni- hegység  területén.

2, A Megyer -hegyi tengerszemet honnan lehet megközelíteni?– A turistáknak kialakított ösvényeken lehet megközelíteni Károlyfalváról valamint Sárospatakról.

3, Mikor lett természetvédelmi terület?– 1997-től.

4, A Bánki tavat melyik patak táplálja?– A Bánki tavat a Jenői patak és fenékforrások táplálják.

5, Az Apci bányatónál mit termeltek?– Az andezit bányában építőanyagot termeltek.

 

Reméljük tudtunk segíteni

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Zsuzsanna

Fekvenyomás

Gyerektartás

Havazás

Trefort

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.