Fekvenyomás

Fekvenyomás

A fekvenyomás egy népszerű és széles körben használt mellkas gyakorlat. A fekvenyomás a három gyakorlat egyike az erőemelő versenynek, a guggolás, a felhúzás mellett, valamint külön versenyszám is.

Tartalomjegyzék:
Végrehajtás
Típusai, variációi
Verseny
Edzéstervek
Felszerelések

Fekvenyomás

A fekvenyomás végrehajtása

A fekvenyomást egy különleges vízszintes pad kivitelezik, amelyen a sportoló fekve, a fejet feljebb helyezni mint ahogy a súlyzónak fekszik. A sportolósúlyzót a váll szélességében veszi le (legtöbb súlyzók speciális jeleket) a tartóról, gyakran segíti ezt egy  segítő (edző).

A súly most nyugszik a széttárt karokkal fekvő sportolónak a kezében. A gyakorlat elején, a sportoló süllyeszti a súlyzórudat lassan a mellkasa felé, amíg el nem éri a mellkasát. Gyakran elkövetett hiba ebben az esetben, hogy a súly nem éri el egészen a mellkast, de a mozgás már visszafelé kezdődik a táv felénél. Bár ebben az esetben több súly mozgatható, ugyanakkor így igen csekély mértékben ösztönözi a növekedését a mellizomban. Továbbá a kellő izomfejlődés az egész mozgás tartományban nem megfelelő. Helyesen, tehát csökkenti a súlyzót egészen a mellizomig, majd vissza elindítani a mozgást, hogy a karok kinyújtásával a súlyzó visszakerüljön a kiinduló helyzetbe.

A gyakorlat befejezése után, a rúd visszakerül a helyére, a segítő, megfigyelő itt segíthet Akkor is segít ha a sportoló nem birkózik meg a súllyal egyedül. Annak érdekében, hogy az optimális stabilitása legyen a testnek, mind két láb teljesen a padlón legyen.

Fekvenyomás típusai, variációi

Fekvenyomás egykezes súlyzóval

Fekvenyomás egykezes súlyzóval

Ferde fekvenyomás:
A pozitív dőlésszögénél a sportoló felsőteste magasabban helyezkedik el, mint az alsó teste. Ennek köszönhetően több izomrost dolgozik a a felső mellizomban. Továbbá, a részvétele a vállizomzatának, minél meredekebb a dőlésszöge a padnak. A ferde fekvenyomást 
gyakrabban használják a testépítők, mert itt a cél a mellkas egyenletes kialakítása.

Ha a fekvenyomás, a padon negatív szögben történik úgy, a felsőtest van alacsonyabb helyzetben. Itt az alsó mellizomzat dolgozik többet.

Szűk fekvenyomás
A szűk fekvenyomásnál a sportoló a rudat nem a szokásos módon fogja, hanem közel a vállhoz.

Súlyzók

  • Egykezes
  • Kétkezes
Fekvenyomás szűk fogással

Fekvenyomás szűk fogással

A sportoló, versenyző önismerete

A sportoló, jó ha ismeri a testi adottságait, felépítését: karok hossza (rövid, hosszú), mellkas (lapos, domború), hát (merev, hajlékony), erőnlét (izomzat fejlettsége). Fontos a fekvenyomás végrehajtásához tökéletes testhelyzet és a megfelelő mozdulatok gyakorlata.

Fekvenyomó, erőemelő verseny

Fekvenyomó és erőemelő versenyeket rendszeresen rendeznek. A versenyek lehetnek: világ-, európai-, országos- megyei bajnokságok, ezen belül egyéni és összetett verseny. Magyarországon az igazolt játékosok száma meghaladja a kétezret. A  fekvenyomás világrekordja 487 kg., Ryan Kennelly emelte. A magyar versenyzők több kiugró teljesítményű versenyző van. Női versenyző: Závodszky Tímea és Nánási Nikoletta, férfiversenyzők: Mészáros László, Ónozó Szabolcs, Árvai István.  

A fekvenyomó versenyek időpontjai megtekinthető a powerlifting.hu-n

Forrás:

testmester.net, bodybuilding-depot.de, wikipedia.org

Kép: german-aesthetics.com, wger.de

videó: youtube.com

Fekvenyomó edzéstervek

Fekvenyomó edzés: edzés, erőemelő edzés alapjai.

Fitt világ: 8 hetes intenzív edzésterv.

Body Builder webmagazin: Kezdő átmozgató edzés.

Fekvenyomó felszerelések

Aktív sport, kis – és nagykereskedés

Vital Force, fitness – wellness szaküzlet és szerviz

Tractik Sport, Sportszer, fitness, szabadidő

5 kérdés 5 válasz

1, Mi a fekvenyomás?– A fekvenyomás egy népszerű és széles körben használt mellkas gyakorlat. A fekvenyomás a három gyakorlat egyike az erőemelő versenynek, a guggolás, a felhúzás mellett, valamint külön versenyszám is.

2, A fekvenyomást hogyan kivitelezhető szabályosan?–Végrehajtása.

3, Milyen padon végezhető el a gyakorlat?– egyenes- és ferde (negatív, Pozitív) padokon.

4, Milyen méretű súlyzókkal lehet edzeni?– egykezes és kétkezes.

5, Ki a világcsúcstartó fekvenyomásban?– Ryan Kennelly, 487 kg-mal.

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Írország

Boney M.

Cédrus

Kommunizmus

Zsuzsanna

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.