Versenyautó

A versenyautó versenyzésre alkalmas jármű, melynél a sebesség és a lóerők számítanak.

 

Tartalomjegyzék:

Az autóversenyzés története
Vásárlás
Építés
Bérlés
Felszerelések
Szerviz
Játékok
Roary, a versenyautó

Az autóversenyzés története

 

Régebben ilyen autókkal versenyeztek

Régebben ilyen autókkal versenyeztek

Az autóversenyzés napjaink egyik legnépszerűbb sportága, melynek számtalan formája van – gondoljunk csak akár a Forma 1-re, a Grand Prix-versenyzésre, a Rali-bajnokságokra vagy a Dakar-ralira.

A legelső autóversenyt 1878-ban rendezték meg Wisconsinban Green Bay és Madison között (323 km táv). A verseny győztese egy Oshkosh gőzgép  volt. Az első európai verseny pedig Párizs és Versailles között zajlott 1887-ben.

Ezután egyre gyakrabban, egyre hosszabb távra rendeztek futamokat, kezdetben közforgalmú országutakon. A pályaversenyek, lezárt versenyek 1903 után jelentek meg, ugyanis ebben az évben a Párizs-Madrid túraversenyen életét vesztette 15 ember, köztük Marcel Renault.

1904-ben alakult meg a Nemzetközi Autóklubok Szövetsége, napjainkban Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), mely a meghatározza és ellenőrzi a versenyszabályokat. Már a kezdeti versenyeknél is megesett, hogy nem a leggyorsabb, hanem az előírásoknak megfelelő autók arattak győzelmet. Miután a versenyautók technológiája rohamosan fejlődött, különböző előírásokat alkalmaztak az egyes versenyekre.

Ebben a sportágban a sebesség az egyik lényeges szempont, mely nagyon gyorsan emelkedett. A Párizs-Bordeaux versenyen 1895-ben még csak 24,5 km/h, 1898-ban 37 km/h, 1899-ben 48 km/h, 1901-ben 87 km/h, egy évre rá már 120 km/h, 1904-ben 152,2 km/h, 1909-ben pedig 202,6 km/h volt a versenyautók sebessége – tehát kevesebb, mint másfél évtized alatt a nyolcszorosára nőtt.

 

Versenyautó vásárlás

 

Ezeket a versenyautókat Floridában kínálják eladásra

Ezeket a versenyautókat Floridában kínálják eladásra

Egy versenyautó megvásárlásához bizony jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen egyáltalán nem olcsó mulatság versenyautót venni és birtokolni.

Versenyautót általában nem azért vesznek az emberek, hogy a garázsban álljon, hanem különböző versenyekre. Ehhez pedig százezres, sőt, milliós nagyságrendű összegek társulnak – engedélyek, alkatrészek, fejlesztés, szerviz, üzemanyag, szállítás… Érdemes mindezt figyelembe venni, mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket!

Bővebben ITT olvashatunk a témáról.

Versenyautók és alkatrészek pedig ITT találhatók.

 

Versenyautó építés

 

Az építés egyszerre kevesebb anyagi ráfordítást kíván, mint a jármű megvásárlása. Ebben az esetben ugyanis olyan tempóban készül el a versenyautó, amennyire pénztárcánk engedi. Senkit sem szoktak bíztatni arra, hogy otthon tákoljon össze magának valamit szakmai tudás nélkül, jobb ezt inkább szakemberre bízni.

Az építés előnye, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele, mit kell rajta fejleszteni, s mik a határai.

A versenyautó építésről ITT olvashatunk részletesen.

Versenyautó építés: budaiteam.hutrt.hufelianhistoric.eu

 

Versenyautó bérlés

 

Amennyiben nem vágyunk egy saját versenyautóra, vagy ami még valószínűbb, nincs rá pénzünk, több helyen is bérelhetünk egyet. Vannak helyek, ahol az autók egy részét az utcán is kipróbálhatjuk, sőt, nemzetközi és hazai futamokra is kölcsönözhetjük őket, máshol csak zárt pályán tesztelhetjük azokat. Adrenalin függőknek kitűnő ajándék lehet.

A versenyautó bérlésről ITT olvashatunk részletesebben.

Versenyautó bérlés: kakucs-ring.hubudaiteam.hutopp-cars.hu

 

Versenyautó felszerelések

 

Versenyautó ülés

Versenyautó ülés

Egy elhivatott versenyautó tulajdonos járműve bizony nem lehet híján a megfelelő felszereléseknek – alkatrészek, kiegészítők, ülések, övek, pedálszettek, tükrök, kormányok… Az interneten mindezek széles tárháza tárul elénk.

Versenyautó felszerelések: dkracing.hubolthely.hutopp-cars.hu

 

Versenyautó szerviz

 

A versenyautók különleges odafigyelést igényelnek, és ezekkel a járművekkel is akadhatnak gondok, így szervizelésre is szükségük van. A nagyszerű szakemberek nem csak helyben, de versenyeken is teljes körű szolgáltatást nyújtanak, hogy a versenyautó tökéletesen működjön.

Versenyautó szerviz: trt.hutopp-cars.hufelianhistoric.eu

 

Versenyautós játékok

 

Need for speed

Need for speed

Ha a valóságban nem is, az interneten bármikor kipróbálhatjuk az autóversenyzést. A jobbnál jobb online és PC játékokkal őrületes iramban süvíthetünk a pályákon – és még testi épségünket sem kockáztatjuk vele.

autos.jatek-online.hu

autosjatekok.sk

Gyerekeknek szuper távirányítós- és játék versenyautók széles kínálata áll rendelkezésre, például ITT.

 

Roary, a versenyautó

 

Roary, a versenyautó

Roary, a versenyautó

A Roary, a versenyautó egy brit-amerikai animációs sorozat. Magyarországon a Minimax és a TV2 tűzte műsorra.

A sorozat főszereplője Roary, aki egy örökmozgó, egy üléssel rendelkező kisautó. Kíváncsisága sokszor bajba sodorja, de a motorháztető alatt rejlő kis szíve mindig a helyes útra tereli.

További járművek még a sorozatban Maxi (versenyautó), Bádog (versenyautó), Drifter (utcai autó), Sziszi (versenyautó), Dönci (safety car), Heli (helikopter), Rozsdás (lakókocsi), Furgi (furgon autó) és Robi (robogó). Kristóf (autószerelő), Marsa (szerelő), Mr. Carburetto (menedzser), Zöld gazda (benzinkutas) és Pete rendőr az emberek, míg Füles (nyuszi), Vakesz (vakond) és Omar (szamár) az állatok.

Bővebb információ a sorozatról: roary.hu

 

5 kérdés, 5 válasz:

K: Mikor és hol rendezték meg az első autóversenyt?
V: 1878-ban rendezték meg Wisconsinban Green Bay és Madison között.


K: Mikor és hol volt az első európai autóverseny?
V: Az első európai verseny Párizs és Versailles között zajlott 1887-ben.

K: Melyek a versenyautó építésének előnyei?
V: Pontosan tudjuk, mi kerül bele, mit kell rajta fejleszteni, s mik a határai, valamint egyszerre kevesebb anyagi ráfordítást kíván, mintha vásárolnánk a járművet.

K: Hol próbálhatjuk ki a bérelt versenyautókat?
V: Vannak helyek, ahol az autók egy részét az utcán is kipróbálhatjuk, sőt, nemzetközi és hazai futamokra is kölcsönözhetjük őket, máshol csak zárt pályán tesztelhetjük azokat.

K: Micsoda a Roary, a versenyautó?
V: Egy brit-amerikai animációs sorozat.

 

Forrás: roary.huwikipedia.orgrallyedream.blog.hu

Képek: cars-list-db.comtheoldmotor.com2009gtr.comtillett.co.ukgameolio.commultivu.prnewswire.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Léna

Kézipoggyász

Krasznahorka

Magellán

Kocsonyafesztivál

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.