Léna

Léna

A Léna a –léna végződésű nevek önállósult alakváltozata, Kelet-Szibéria legnagyobb folyója, továbbá az Omega egyik slágere is ezt  kapta címéül, de filmeket is találunk ezen a néven. 

Tartalomjegyzék:

Név
Folyó
Omega
Film
Leonce és Léna
Léna farmja

Léna név

 

Lena Olin

Lena Olin

A Léna héber-görög-magyar eredetű női név, a –léna (Magdaléna, Heléna) végződésű nevek önállósult alakváltozata.

Természetesen ezt a becézett változatot is lehet tovább becézni, például Léni, Lénus, Lénuska, Lini, Leni, Lencsi, Lenka, Lenke, Lenocska.

Az 1990-es években igen ritka név volt, azonban 2006 után a 61-93. helyen fordult elő a 100 leggyakoribb női név között, de 2013-ban ismét nagyon ritkán választott név lett – első névként 156-an adták gyermeküknek, második névként pedig 42-en.

Névnapok: Július 21., 22. és 31.

Híres Lénák: Lena Olin, Lena Philipsson, Lena Meyer-Landrut.

 

Léna folyó

 

Léna folyó

Léna folyó

Kelet-Szibéria legnagyobb folyója. A Bajkál-hegységnél ered, felső szakasza az Irkutszki területen folyik, további része pedig a Jakutföld vidékein egész a torkolatig, a Laptyev-tengerig. A tenger előtt 150 km-rel rengeteg kisebb-nagyobb ágra szakadva alkot mintegy 30 000 km2 területű deltát, mely a világ egyik legnagyobbja – kétszer akkora, mint a Volgáé, de még a Nílusénál is nagyobb.

Medre a Viljuj torkolatánál kiszélesedik, mélysége a 10-12 métert is elérheti. Középső folyását innen számítják. A Viljuj és az Aldan torkolata után a folyó víztömege alig fér el medrében, sokszor szigeteket, mellékágakat alkot. Medre 10 km széles, de 20-30 km-re is szétáradhat, mélysége pedig 16-20 méter.

 

Legnagyobb mellékfolyói balról a Márha, Nyuja, Muna és a Viljuj, jobbról pedig a Kirenga, Vityim, Oljokma és az Aldan.

Omega: Léna

 

Omega - Csillagok útján-Skyrover

Omega – Csillagok útján-Skyrover

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes egyik nagy slágere volt a Léna. Az 1978-as Skyrover című angol nyelvű albumon szerepelt a Russian Winter című szerzemény, mely nagy nemzetközi sikert aratott. A magyar album, a Csillagok útján nem tartalmazza a dal fordítását, viszont az 1978-as év dala lett Léna címmel. Magyarországon ugyanis nem jelenhetett meg orosz/szovjet címmel dal, s mivel nem akarták lehagyni az albumról, Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat menedzsere a dalban szereplő nevet javasolta.

Léna nem volt más, mint Vas Zoltán politikus unokája. A hatvanas-hetvenes években közismert alakja volt a budapesti életnek, ismert klubokba, különböző rendezvényekre járt, számos zenész múzsája volt.

Kamaszkori szerelme Somló Tamással komoly kapcsolattá fordult, melyből házasság lett, mely kissé viharos volt. Somló turné közben megismerkedett egy lengyel lánnyal, így feleségével elváltak útjaik.

S hogy miért ezt a nevet kapta? Mert szülei úgy gondolták, hogy az akkor már szovjet befolyásoltság alatt álló országban jó, ha orosz nevet adnak neki.

A név Kóbor Jánost is megihlette, s lányának a Léna nevet adták.

Omega: Léna dalszöveg

 

Léna film

 

A Lena plakátja

A Lena plakátja

A Lena egy 2011-es holland filmdráma, melynek középpontjában egy tizenhét éves lány áll. Ő Lena, akinek otthon és az iskolában is szörnyű napokat kell átélnie. Érzelmi vigaszt a szexben keres, követve anyja példáját, aki gyakran bonyolódik viszonyokba. Lena partnerei nem hajlandók a lánnyal mutatkozni, csak testét használják ki. Majd színre lép a jóképű, jól nevelt Daan, aki mellett minden megváltozhat.

Magyarósi Éva is készített egy kisfilmet Léna címmel 2010-ben. Egy fiatal lányról, kétségekről, felismerésről szól a történet.

Leonce és Léna

 

Popó birodalom trónörökös hercege Leonce, aki unatkozik királyi palotájában és élni sem akar. Apja kötelezi arra, hogy feleségül vegye Pipi birodalom trónörökösét, Lénát. A két fiatal hevesen tiltakozik a terv ellen. Leonce az életvidám kalandorral, Valeiroval világkörüli útra indul, ezzel menekülve a kényszerházasság elől. Léna is ugyanezt teszi, s egy távoli világban találkoznak egymással, ahol rögtön egymásba szeretnek.

 

Georg Büchner művéből készülnek színdarabok, operák, balettek is.

 

Léna farmja

 

Egy francia animáció-sorozat, melyet Magyarországon a Minimax sugároz.

A sorozatban négy barát történetét követhetjük, akik rajongva szeretik a lovakat, s létrehoznak egy farmot, ahol a sérült állatokat ápolhatják.

 

Léna farmja

Léna farmja

Lena a fekete hajú lány, aki nagyon jól lovagol, lovát Misztrálnak hívják. Barátja Angelo, egy barna hajú fiú, jó barátja pedig a vörös Anais, aki nem csak a lovaglásban, hanem a vízi sportokban is nagyon tehetséges ifjú hölgy. Ugyanezekben a sportágakban kitűnő barátja, a szőke Ügo is. A szőke lány Samanta, aki mindig rosszat akar Lénának, de végül mégis kijönnek egymással. Sindy pedig egy lovas színészsztár.

 

Kapcsolódó linkek:

Léna Szancova festőművész, építész, lakberendező oldala

Léna & Roselli Galéria

Léna Ruhakölcsönző – Esküvői és szalagavató ruhák

Léna kerékpáros oldala

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Milyen eredetű a név?
V: Héber-görög-magyar eredetű.

K: Hány km2 területű a Léna folyó deltája?
V: 30 000 km2.

K: Az Omega melyik lemezén jelent meg a Léna című szám?
V: A Csillagok útján.

K: Kinek a műve a Leonce és Léna?
V: Georg Büchner műve.

K: Hogy hívják a Léna farmja című animáció-sorozatban Léna lovát?
V: Misztrál.

 

Forrás: szuloklapja.hubabanet.hugyakorikerdesek.huhvg.huport.huclassica.huwikipedia.org

Képek: deviantart.comnndb.combestourism.com,progarchives.com, splitscreen-blog.blogspot.huranchmistral.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Kézipoggyász

Krasznahorka

Magellán

Kocsonyafesztivál

Lóhere

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.