Múzeum

A múzeum az emberiség kultúrfejlődése szempontjából értékes tárgyakat, emlékeket gyűjtő, tudományosan feldolgozó, rendszerező és kiállító kulturális intézmény.

Afrika Múzeum

Afrika Múzeum (kép forrás: programturizmus.hu)

Afrika Múzeum (kép forrás: programturizmus.hu)

Igazi afrikai hangulatot varázsoltak a Balatonon. A kiállított tárgyakon és az állatokon kívül megtekinthetünk maszáj kunyhókat, de tevegelés, pónilovaglás, rodeó bika, légvárugráló, játszótér és mini dzsungel is színesíti az ott töltött időt.

Cím: 8312 Balatonederics, Kültelek 11.

Bővebb információ ITT

 

Bajor Gizi Színészmúzeum

Bajor Gizi Színészmúzeum (kép forrás: szinhaziintezet.hu)

Bajor Gizi Színészmúzeum (kép forrás: szinhaziintezet.hu)

1961 óta a magyar színház történetének emlékhelye.

A villa egykoron nagy színészlegendánk, Bajor Gizi lakhelye volt. Megismerkedhetünk a színésznő pályájával, magánéletének apró titkaival, ahogyan megtekinthetjük egykori személyes tárgyait, színpadi kellékeit is.

Az alapító Gobbi Hilda munkásságát is megidézik a régi fényképek, dokumentumok, festmények és szobrok. Neki, valamint Jászai Marinak és Márkus Emíliának is szenteltek itt emlékszobát, melyek időszakos kiállításoknak adnak helyet.

Az emeleten beleshetünk a színházi életbe, kulisszatitkokba, alkotófolyamatokba, az olvasópróbától kezdve az előadás utáni szórakozásig.

Cím: 1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.

Bővebb információ ITT

 

Balatoni Múzeum

Balatoni Múzeum (kép forrás: keszthely.hu)

Balatoni Múzeum (kép forrás: keszthely.hu)

Minden, ami Balaton, és minden, ami ahhoz kapcsolódik. Állandó kiállításai közé tartozik az Aranyhíd – Fejezetek a Balaton történetéből, a Balatoni halak akváriuma és a Halápy János emlékszoba.

Cím: 8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Bővebb információ ITT

 

Budapesti Történeti Múzeum

Aquincumi Múzeum (kép forrás: minibusz.lapunk.hu)

Aquincumi Múzeum (kép forrás: minibusz.lapunk.hu)

A főváros egyik legjelentősebb múzeuma, annak történetét mutatja be dokumentumokon, tárgyi emlékeken keresztül.

A központi épület, a Vármúzeum a Budavári Palota E épületében van, ahol a középkori palota maradványai és várostörténeti kiállítások tekinthetők meg. Az Aquincumi Múzeum és Kiscelli Múzeum tartozik még hozzá, melyek a város különböző helyein működnek.

Cím: 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Bővebb információ ITT

 

Aquincumi Múzeum

Római Birodalom korában létezett település, az Aquincumi emlékei tekinthetők meg itt. Több százezer római kori lelet gyűjtőhelye.

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

Bővebb információ ITT

 

Kiscelli Múzeum

A múzeumban két tagintézmény kapott helyet.

Az Újkori Várostörténeti Osztály az 1686 utáni Budapest történelmével kapcsolatos tárgyi emlékeket és dokumentumokat gyűjt, míg a Fővárosi Képtár a főváros képzőművészeti gyűjteménye, leginkább 20. századi és kortárs művészeti alkotásokra specializálódott. Ezek a múzeum állandó kiállításai. Mellettük megtekinthetünk fényképtárat (közel 200 ezer kép), térkép-, kézirat- és nyomtatványtárat, cégérgyűjteményt, textilgyűjteményt (kb. 3000 darab), plakátgyűjteményt, Ganz-gyűjteményt (a világ első transzformátorával 1885-ből), fegyver-és óragyűjteményt.

Cím: 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Bővebb információ ITT

 

Csokoládé Múzeum

Csokoládé Múzeum (kép forrás: parentia.hu)

Csokoládé Múzeum (kép forrás: parentia.hu)

Belépve a fényűző arisztokrácia világában érezhetjük magunkat, ahol rengeteg csokoládé különlegességgel és csokoládétörténeti emlékkel ismerkedhetünk meg. Csokoládé szökőkút, saját csoki készítése, a csokoládé történetéről szóló film és előadás egy forró csoki mellett, csokoládékóstolók, mintabolt várja az édesség rajongóit. Időpont egyeztetés szükséges, meghatározott nyitvatartási idő nincs, a jegyárak a választott programtól függően változnak.

Cím: 1162 Budapest, Bekecs u. 22.

Bővebb információ ITT

 

Déri Múzeum

Déri Múzeum (kép forrás: debmedia.hu)

Déri Múzeum (kép forrás: debmedia.hu)

Rendkívül jelentős gyűjteménye Déri Frigyestől származik, aki azzal a megkötéssel adományozta azt a magyar államnak, hogy Debrecenben múzeumot hozzanak létre a tárgyak kiállítására. Később Déri felesége és testvére, a gyűjtések, adományozások is gazdagították a kiállítást, melyet ma a második néprajzi múzeumként emlegetnek. Helytörténeti dokumentumok, jelentős képzőművészeti alkotások, különleges iparművészeti tárgyak, ritka numizmatikai darabok és irodalomtörténeti jelentőségű kéziratok, nyomtatványok, néprajzi tárgyak, régészeti leletek és természettudományi gyűjtemény várja a látogatókat.

Cím: 4026 Debrecen, Déri tér 1.

Bővebb információ ITT

 

Egri Tűzoltó Múzeum

Egri Tűzoltó Múzeum (kép forrás: panoramio.com)

Egri Tűzoltó Múzeum (kép forrás: panoramio.com)

Az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulóján, 1999-ben nyílt meg az egykori tűzoltó laktanyában. Egyedülálló szakmatörténeti, kulturális, turisztikai különlegességek várják az érdeklődőket a múlt értékeinek és a jelen technikai elemeinek ötvözésével

Cím: 3300 Eger, Tűzoltó tér 5.

Bővebb információ ITT

 

Ferenczy Múzeum

Ferenczy Múzeum (kép forrás: vaci-naplo.hu)

Ferenczy Múzeum (kép forrás: vaci-naplo.hu)

Az építmény eredetileg ortodox szerb iskolának épült, egy időben tanítóképzőt működtettek benne. A szentendrei múzeumot 1951-ben alapították, nevét Ferenczy Károly festőről kapta. Itt működik a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága is. Több épületből áll, melyek szerte az országban találhatók, és egy-egy jelentős, Szentendréhez köthető művész alkotásait mutatják be.

 

Ámos Imre – Anna Margit Múzeum

Barcsay Jenő Múzeum

Blaskovich Múzeum

Czóbel Béla Múzeum.

Gorka Kerámia Kiállítás

Ilosvai Varga István Kiállítás

Kmetty János Múzeum

Kovács Margit Múzeum

Népművészetek Háza

Pajor Kúria

Szentendrei Képtár

Vajda Lajos Emlékmúzeum

 

Bővebb információ ITT

 

Göcseji Falumúzeum

Göcseji Múzeum (kép forrás: utazzitthon.hu)

Göcseji Múzeum (kép forrás: utazzitthon.hu)

1968-ban jött létre, az első szabadtéri múzeum hazánkban. A Zala folyó egyik holtága mellett terül el, nem messze Zalaegerszeg központjától. A múzeum tárgya a göcseji népi építkezés, melyeket olyan elrendezésben építettek fel a Hencz-féle vízimalom köré, mintha egy göcseji falu lenne a 19. századból. Olyan építményeket tartalmaz, mint a parasztházak, templomok, malom, gémeskút, istálló, pajta, harangláb, pincék, kovácsműhely.

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Batthyányi u. 2.

Bővebb információ ITT

 

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Hadtörténeti Intézet és Múzeum (kép forrás: owl.hu)

Hadtörténeti Intézet és Múzeum (kép forrás: owl.hu)

A Hadtörténeti Levéltárban, 1918-ban jött létre a magyar hadtörténeti emlékekből és a muzeális tárgyakból. 1922-ben önállósült, de önálló épületet csak később kapott, az 1847-es Nádor Laktanya nyugati szárnyát alakították át erre a célra. Gyűjteményének jelentős része elpusztult a második világháborúban, de ezután ismét gyarapodni kezdett, ma már 50 ezernél is több kézifegyver, gépfegyver és más haditechnikai eszköz, 30 ezret meghaladó katonai egyenruha tétel, 28 ezer éremből álló gyűjtemény, 5 ezer darabos zászlógyűjtemény van birtokában, de könyv-, nyomtatvány-, fotó-, bélyegző-, plakát- és képzőművészeti gyűjteménye is van.

Cím: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.

Bővebb információ ITT

 

Herman Ottó Múzeum

Herman Ottó Múzeum (kép forrás: szadvar.hu)

Herman Ottó Múzeum (kép forrás: szadvar.hu)

A leginkább képzőművészeti alkotásokból, régészeti leletekből, ásványokból és néprajzi kollekcióból álló gyűjteménye több mint 600 ezer darabból áll. Szinte minden kiemelkedő magyar festő és irányzat képviselteti magát itt, régészeti gyűjteményében pedig őskori és honfoglalás előtti kincsek is megtekinthetők.

Kiállításaik, gyűjteményeik közé tartozik a Herman Ottó Emlékház, a Herman Ottó Múzeum Képtára, a Herman Ottó Múzeum Kiállítási Épülete, a Miskolci Galéria, a Pannon-tenger Múzeum, az Ásványtár, a Fotó- és Negatívtár, a Képző- és Iparművészeti Gyűjtemény, a Könyvtár, a Néprajzi Gyűjtemény, a Régészeti Gyűjtemény és a Történeti Gyűjtemény.

 

Az intézmény Miskolcon kívül is sok múzeummal, galériával, képtárral rendelkezik.

Matyó Múzeum

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Bodrogközi Kastélymúzeum

Gömöri Múzeum

Holló László Galéria

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányászattörténeti Múzeum

Sárospataki Képtár

Zempléni Múzeum

Abaúji Múzeum

Tokaji Múzeum

 

Bővebb információ ITT

 

Iparművészeti Múzeum

Iparművészeti Múzeum (kép forrás: wikipedia.org)

Iparművészeti Múzeum (kép forrás: wikipedia.org)

Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett szecessziós épület ad helyet a Magyar Iparművészeti Múzeumnak, melyet 1872-ben a londoni és bécsi intézmények után Európában harmadikként hozták létre. A gyűjtemény alapját a Nemzeti Múzeumból áthelyezett régiségek adták, melyet megalapoztak a világkiállítási vásárlások és neves cégek adományai. Manapság olyan gyűjteményeket tekinthetünk meg, mint az üveg, csipke, porcelán, szőnyeg, hímzés, kárpit, brit, francia és szecessziós bútorok, nemesfémek, ékszerek, órák, műtárgyak (bronz, réz, vas, ón), díszalbumok, díszoklevelek, bőrmunkák, dohányzási kellékek, képeslapok, legyezők, elefántcsont-faragványok, Esterházy-gyűjtemény.

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum, azon belül a Ráth György Múzeum, valamint a Nagytétényi Kastély az Iparművészeti Múzeum filiáléi közé tartozik.

Bővebb információ ITT

 

Janus Pannonius Múzeum

Vasarely Múzeum (kép forrás: pecs.varosom.hu)

Vasarely Múzeum (kép forrás: pecs.varosom.hu)

Magyarország legnagyobb vidéki múzeuma, melyhez épületek sokasága tartozik: Nemes Endre Múzeum (a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának székhelye), Amerigo Tot Múzeum, Martyn Ferenc Múzeum, Modern Magyar Képtár, Reneszánsz Kőtár, Vasarely Múzeum, Zsolnay Múzeum – mind Pécsett, a Káptalan soron találhatók, ez a múzeumutca. A Janus Pannonius Múzeumhoz tartozik továbbá a Csontváry Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Régészeti Múzeum, a Schaár Erzsébet: Utca szoborkiállítás, a Természettudományi Múzeum és a Várostörténeti Múzeum is.

Bővebb információ ITT

 

Jász Múzeum

Jász Múzeum (kép forrás: kultura.itthon.hu)

Jász Múzeum (kép forrás: kultura.itthon.hu)

A jászok múzeumát 1874 decemberében nyitották meg, mely a jász történelmi emlékeket őrzi. Állandó kiállításai a Lehel Kürtje, az Élet a Jászok földjén, valamint A szabadságharc gyermekhősei. Megtekinthetünk egyházi, helytörténeti, képzőművészeti, néprajzi, régészeti és természettudományi gyűjteményeket, valamint a Székely Mihály Emlékszobát.

Cím: 5100 Jászberény, Táncsics Mihály utca 5.

További információ ITT

 

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum (kép forrás: kulturpont.hu)

Ludwig Múzeum (kép forrás: kulturpont.hu)

A Ludwig Múzeum az első hazánkban, mely kizárólag kortárs művészeti alkotásokat gyűjt. A műgyűjtő házaspár, Peter és Irene Ludwig adománya alapozta meg a gyűjteményt 1989-ben, ugyanis 70 műtárgyat ajándékoztak Magyarországnak, további 95-öt pedig letét formájában helyeztek el.

Cím: 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

Bővebb információ ITT

 

Magyar Földrajzi Múzeum

Magyar Földrajzi Múzeum (kép forrás: programturizmus.hu)

Magyar Földrajzi Múzeum (kép forrás: programturizmus.hu)

1983-ban nyílt meg. A földrajztudománnyal, magyar utazókkal, felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, feljegyzések, levelek, naplók, jelentések, cikkek, könyvek gyűjtésével foglalkozik. Van egy gyönyörű szoborparkja, ahol olyan neves utazók képmásai lettek szoborba öntve, mint például Kőrösi Csoma Sándor,Teleki Sámuel, Baktay Ervin, Teleki Pál, Almásy László, Balázs Dénes vagy Vámbéry Ádám.

Cím: 2030 Érd, Budai út 4.

Bővebb információ ITT

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum (kép forrás: hcb.hu)

Magyar Mezőgazdasági Múzeum (kép forrás: hcb.hu)

Alapító okiratát 1896-ban írták alá, 1907-ben nyitották meg mai helyén.

Állandó kiállításai: A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig, A magyar szőlő és bor Európában, A háziállatok kialakulása, A halászat története Magyarországon, Vadászati kiállítás, Természeti értékek, Erdészet, A növények országából.

Cím: 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

Bővebb információ ITT

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Közlekedési Múzeum (kép forrás: budapest.varosom.hu)

Közlekedési Múzeum (kép forrás: budapest.varosom.hu)

2008 novemberében vonták össze a Közlekedési – és az Országos Műszaki Múzeumot, az új elnevezés innen ered. Állandó kiállításai által megismerhetjük a magyar vasút, a magyar autóközlekedés, a városi közlekedés, valamint a magyar állami hajózás történetét, továbbá mindig megtekinthető A közúti közlekedés története, A közúti közlekedés Magyarországon az első világháború után, a Motorkerékpárok Magyarországon és a Hírességek csarnoka című kiállítások.

Cím: 1146 Budapest, Városligeti krt. 11.

 

Központi épületén kívül több fővárosi és vidéki kiállítóhellyel rendelkezik:

 

Alumíniumipari Múzeum

Elektrotechnikai Múzeum

Földalatti Vasúti Múzeum

Kohászati Múzeum

Kossuth Múzeumhajó

Magyar Vegyészeti Múzeum

Múzeumvasút

Műszaki Tanulmánytár

Öntödei Múzeum

Parádi Kocsimúzeum

Repüléstörténeti és Űrhajózási Állandó Kiállítás

 

További információ ITT

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum (kép forrás: funzine.hu)

Magyar Nemzeti Múzeum (kép forrás: funzine.hu)

A Magyar Nemzeti Múzeum történelmünk tárgyi emlékeit gyűjti. Gróf Széchenyi Ferenc alapította 1802-ben. Gyönyörű klasszicista épülete Pollack Mihály terveinek köszönhető. Állandó kiállításai: Magyarország története az államalapítástól 1990-ig – Középkor, Magyarország története az államalapítástól 1990-ig – Újkor, legújabbkor, Tudós magyarok, akik a XX. századot csinálták, Kelet és Nyugat határán – A magyar föld népeinek története Kr.e. 400 000-Kr.u.804-ig, A Koronázási Palást, Középkori és kora újkori kőtár, Lapidárium – Római kőtár.

Cím: 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

 

Filiáléi:

Nemzeti Örökségvédelmi Központ

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma

Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma

Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelye

 

Bővebb információ ITT

 

Magyar Néprajzi Múzeum

Magyar Néprajzi Múzeum (kép forrás: sikerado.hu)

Magyar Néprajzi Múzeum (kép forrás: sikerado.hu)

Alapításának terve 1872-ben született meg. Állandó kiállítása A magyar nép hagyományos kultúrája, mely a magyar parasztság hátköznapjainak és ünnepeinek emlékein keresztül mutatja be a népi kultúrát. Műtárgygyűjteményei közé tartoznak rítusgyűjtemények (egyház, szokás, játék, hangszer), gazdálkodásgyűjtemények (állattartás-pásztorművészet, földművelés, gyűjtögetés, halászat), háztartásgyűjtemények (bútor, világítóeszköz, kerámia, kosár, táplálkozás) technológiagyűjtemények (építkezés, közlekedés, mesterség), textilgyűjtemények és regionális gyűjtemények (nemzetközi).

Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Bővebb információ: ITT

 

Magyar Természettudományi Múzeum

Magyar Természettudományi Múzeum (kép forrás: budapest-foto.hu)

Magyar Természettudományi Múzeum (kép forrás: budapest-foto.hu)

Magyarország legnagyobb természetrajzi gyűjteménye. Az ásványtan, kőzettan, földtan, őslénytan, növénytan, állattan, embertan iránt érdeklődők sok érdekes látnivalót tekinthetnek meg itt. Gyűjteményei közé tartozik az Állattár, Ásvány- és Kőzettár, Embertani Tár, Föld- és Őslénytani Tár, Növénytár és Könyvtár. Olyan állandó kiállításai vannak, mint az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon, A korallzátonyok csodálatos élővilága, vagy a Sokszínű ÉLET – Felfedező úton  Magyarország tájain.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

 

Filiáléi:

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum

 

Bővebb információ: ITT

 

Marcipán Múzeum

Marcipán Múzeum (kép forrás: keszthely.hu)

Marcipán Múzeum (kép forrás: keszthely.hu)

Cukrászda is egyben, mely a helyt adó épület első felében található, mögötte tekinthetjük meg az állandó cukrászati kiállítást, mely közel 100 marcipánból készült díszmunkából áll. Megtekinthető például a Festetics-kastély makettje, a Keszthely környéki nevezetességek – természetesen mind-mind marcipánból megformázva. Gyönyörű tortákat is látni, például esküvői és a magyar népművészet hagyományait bemutató tortákat. Természetesen az ünnepek sem maradhatnak ki: karácsonyi, húsvéti, szilveszteri, születésnapi, farsangi, házassági évfordulós különlegességek is vannak, ahogyan mesefigurák is.

Cím: Keszthely, Katona J. u. 19.

Bővebb információ ITT

 

„Matrica” Múzeum és Régészeti Park

Matrica Múzeum (mtro.hu)

Matrica Múzeum (kép forrás: mtro.hu)

1987-ben hozták létre. Százhalombatta területén a korai századokban a római Matrica település virágzott, az évtizedekkel korábban előkerült leletek kiállítóhelye ezt a nevet viseli. Az emlékek között találunk például katonai tábor, római fürdőmaradvány, illetve temető leleteket. Állandó kiállítása a Terek, emberek, évezredek, mely a város tízezer éves történetét mutatja be.

A Régészeti parkban pedig a korai vaskorban emelt halomsírok vannak, melyek közül a fagerendás sírkamrát egészen közelről is megismerhetjük. A halmok közé a bronz- és vaskori hétköznapokra emlékeztető lakóházak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói kerültek.

Cím: 2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

Bővebb információ ITT

 

Munkácsy Mihály Múzeum

Munkácsy Mihály Múzeum (kép forrás: munkacsy.hu)

Munkácsy Mihály Múzeum (kép forrás: munkacsy.hu)

Az 1899-ben alapított múzeumban természetrajzi, régészeti (170 ezer), történeti (4500), néprajzi (10 ezer), paleontológiai, iparművészeti és képzőművészeti (5500) tárgyakat láthatunk. Megtekinthetők továbbá a Békéscsabán felcseperedett Munkácsy Mihály képei és relikviái. Állandó kiállításai: Hagyományos gazdálkodás Békés megyében, Munkácsy Mihály kiállítás, Orlai Petrics Soma kiállítás, Régészeti kiállítás, Természettudományi kiállítás, Történeti kiállítás, Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény.

Cím: 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 9.

Bővebb információ ITT

 

Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum (kép forrás: felsofokon.hu)

Petőfi Irodalmi Múzeum (kép forrás: felsofokon.hu)

1954-ben hozták létre, melynek gyűjteményei közé Könyvtár, Médiatár, Kézirattár, Művészeti és Relikviatár, valamint Múzeumi és Dokumentációs Adattár is tartozik.

Cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.

 

Filiáléi:

Ady Emlékmúzeum

Jókai Emlékszoba

Kassák Múzeum

Kazinczy Ferenc Múzeum

A Magyar Nyelv Múzeuma

 

Bővebb információ ITT

 

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (kép forrás: semmelweis.museum.hu)

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (kép forrás: semmelweis.museum.hu)

Semmelweis Ignác egykori szülőházában található. Az orvostudomány és a gyógyszerészet hazai és nemzetközi történelmét mutatja be. Állandó kiállítása keretében megismerhetjük ezeknek az ókortól a 20. század elejéig tartó fejlődését. Időszakos kiállításaik egy-egy különleges téma köré szoktak csoportosulni. Gyűjteményi rendjeik: Orvostörténeti Szakgyűjtemény, Gyógyszerésztörténeti Szakgyűjtemény, Embertani Szakgyűjtemény, Orvosi és Gyógyszerészeti Emlékek Szakgyűjteménye, Néprajzi Szakgyűjtemény, Természettudományi és Gyógyszerésztani Szakgyűjtemény, Balneológiai Szakgyűjtemény, Képzőművészeti Szakgyűjtemény, Iparművészeti és Keleti Szakgyűjtemény, Numizmatikai Szakgyűjtemény, Történeti Dokumentációs Szakgyűjtemény és Adattár.

Cím: 1014 Budapest, Apród u. 1-3.

Bővebb információ ITT

 

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum (budapest.varosom.hu)

Szépművészeti Múzeum (budapest.varosom.hu)

1906-ban nyitotta meg kapuit. Egyiptomi gyűjtemény, Antik Gyűjtemény, Régi Képtár, Régi Szobor Gyűjtemény, Grafikai Gyűjtemény, 1800 utáni Gyűjtemény, valamint Vasarely Múzeum tartozik a Szépművészetihez.

Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Bővebb információ ITT

 

Sziklakórház Múzeum

Sziklakórház Múzeum (infovilag.hu)

Sziklakórház Múzeum (infovilag.hu)

A Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza a Sziklakórház, mely a Budai Vár alatt található. Több mint 2300 m2-en kb. 10 km hosszú barlang és pincerendszer található, melyet a második világháború alatt és 1956-ban használtak. Sokáig titkos objektum volt, 2008-ban nyílt meg a nagyközönség számára.

Cím: 1012 Budapest, Lovas út 4/C.

Bővebb információ ITT

 

Zwack Múzeum

Zwack Múzeum (kép forrás: balebarna.blog.hu)

Zwack Múzeum (kép forrás: balebarna.blog.hu)

Megismerhetjük a Zwack család és a gyár történetét, az Unicum történelmét. Különleges palackokat, 17 ezer darabos mini palack gyűjteményt, az első világháború idejéről származó képeslapot, Ady Zwack Péter nagynénjéhez írott verseit, a rendszerváltozás képeit is megtekinthetjük, ahogyan a Zwack mai sikertermékéről is sok információt gyűjthetünk, betekinthetünk a régi lepárlóba, láthatunk 100 évesnél is idősebb lepárló készüléket, kőkorsókat és illatos gyógynövényeket is.

Cím: 1095 Budapest, Dandár u. 1.

Bővebb információ ITT

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a múzeum?

V: A múzeum az emberiség kultúrfejlődése szempontjából értékes tárgyakat, emlékeket gyűjtő, tudományosan feldolgozó, rendszerező és kiállító kulturális intézmény.

 

K: Kikről elnevezett emlékszobák találhatók a Bajor Gizi Múzeumban?

V: Gobbi Hilda, Jászai Mari, Márkus Emília.

 

K: Mely intézmények tartoznak a Budapesti Történeti Múzeumhoz?

V: Vármúzeum, Aquincumi Múzeum, Kiscelli Múzeum.

 

K: Milyen alkotásokat találhatunk a Ludwig Múzeumban?

V: Kizárólag kortárs művészeti alkotásokat.

 

K: Ki alapította a Magyar Nemzeti Múzeumot és mikor?

V: Gróf Széchenyi Ferenc alapította 1802-ben.

 

Forrás:

museum.hu

Wikipédia

port.hu

valamint a belinkelt múzeumok honlapjai.

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Security

Mester

Menet

ELO

Régi

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.